Voorjaars (snoek)baarzen vanaf de kant

Voorjaars (snoek)baarzen vanaf de kant

Op het moment dat de winter invalt en de watertemperatuur oploopt tot dicht rond de nul graden wordt alles wat baars en snoekbaars heet behoorlijk passief. Ze zijn in deze periode dan ook steeds moeilijker te verleiden.


Ook hier liggen baars en snoekbaars op de loer en zijn te vangen, ook vanaf de kant

Mááár niet getreurd,want ondanks deze passieve periode zijn er vanaf de kant toch nog vaak leuke vangsten te boeken en zeker als de temperaturen weer iets beginnen op te lopen. Oke, ik geef toe het is vaak een kwestie zoeken en peuteren maar op het moment dat je je eerste aanbeet in zo’n ontluikend voorjaars landschap krijgt ben je alle ontberingen al snel weer vergeten.

Kort geleden besloten we ons geluk eens op het uitgestrekte Haringvliet te beproeven .Een groot water met een grillige bodemgesteldheid, waar diepe geulen worden afgewisseld door enorme ondieptes als zandplaten en vele piertjes. Zoals bekend trekken zowel de snoekbaars als de prachtig getekende  baarzen zich in deze periode meestal terug in de diepere geulen waar ze zich tegoed kunnen doen aan allerlei voedsel

Begrijpelijk, dat bootvissers in deze tijd van het jaar sterk in het voordeel zijn omdat ze hun boot precies langs de diepe kleiranden kunnen laten driften, waardoor ze het kunstaas optimaal  kunnen presenteren. Als kantvisser ben je natuurlijk véél beperkter maar ondanks dat vangen we ook in de winter en voorjaar toch nog regelmatig leuke vissen.

Om goed te kunnen scoren is het raadzaam om een waterkaart van het gebied aan te schaffen.Zo kun je alle stekken grondig bestuderen.We vissen soms op stekken waar meer dan 14 meter water onder de kant staat.Ook kun je een deel van je stekkenkennis van Google Earth halen.


Zelfs met echt winterweer zijn ze te verleiden

ONS MATERIAAL.
Eerst even kort iets over het materiaal.Omdat we ons kunstaas en uiteraard onze vissen vrijwel altijd tegen een hoge stenen glooiing of kleirand naar boven moeten moeten halen is een hengel van minimaal 3.30 mtr. ideaal. Kies voor een molen met een behoorlijke inhaalsnelheid en een goede slipafstelling.Als hoofdlijn maak ik gebruik van een 15/00 dyneema lijn voorzien van een relatief korte nylon (40/00 mm.) voorslag van hooguit 2 meter.

MANIER VAN VISSEN.
Tijdens de wintermaanden moeten we onze techniek aanpassen aan de “trage”omstandigheden. Zo zullen de vangsten aan (te) snel binnen gevist kunstaas dan ook in het algemeen minder vis opleveren.  Vaak heb je het beste resultaat als je je kunstaas langzaam binnen vist. Werp zo ver mogelijk en houdt de beugel van je molen open tot je je jigkop op de grond voelt tikken. Draai daarna je lijn strak en begin heel langzaam te spinnen. Soms heb je het gevoel dat je jigkop in een diepte valt. Open dan onmiddellijk weer de beugel totdat je kunstaas de bodem bereikt heeft. Dit soort gaten zijn vaak topstekken waar zich meerdere vissen ophouden. Je blijft gewoon heel rustig doorspinnen (je voelt hierbij dat je jigkop regelmatig op de bodem stuitert) totdat je de rand van het taluud bereikt. Dan is het zaak om je kunstaas wat sneller binnen te draaien om verspelen te voorkomen.


Ook snoekbaars pakt graag een goed geviste shad

AANBETEN.
De aanbeten kunnen heel sloom zijn. Drie van de vijf aanbeten voel je op deze wijze vissend gewoon niet. Je merkt tijdens het binnenspinnen dat het wat zwaarder gaat, net of je een plastic zak gehaakt hebt. Belangrijk is dan om toch voor de zekerheid even de haak te zetten en je zult zien dat onze gestekelde vrienden het kunstaas vaak  toch behoorlijk gepakt hebben Mocht het helemaal niet lukken schakel dan eens over op een andere manier van vissen. Neem bijvoorbeeld een zwaardere jigkop die je gewoon hard op de bodem laat bonken. Op sommige dagen reageren ze hier nog al fanatiek op en zijn de aanbeten juist weer wel snoeihard!

AFWISSELING.
Wat me ook op viel is dat afwisseling van andere kunstaassoorten soms de remedie is om vis te vangen.Even een leuk voorbeeld. Ik had al meer dan 3 uur staan gooien zonder één stootje en vond het dan ook eigenlijk wel welletjes. Toch wilde ik nog één kunstaasje proberen. Het zat al heel wat maandjes in het zijvakje van mijn tas en en had eigenlijk nog nooit de kans gehad. Het ging om de “Rattle Lizard”van Storm.(Smoke/ met Chatreuse staart)

Ik prikte een jigkop door dit vernuftige stukje kunstaas en had zelfs de moed niet meer om nog een staartdreg aan te brengen. Dat bleek ook niet eens nodig, want na een aantal slagen vergreep de eerste snoekbaars zich al aan mijn Lizard! Ik ving 5 mooie snoekbaarzen op rij en dacht dat ik het had uitgevonden.Nou geloof me of niet maar ik heb nooit geen beet meer gehad op onze salamander! Maar zo zie je maar hoe belangrijk het wisselen van kunstaas kan zijn. Voor het seizoen sluit kan je nog mooi een paar weken genieten van deze eenvoudige, maar soms doeltreffende manier van baarzen en snoekbaarzen vanaf de kant.

ENKELE GOEDE STEKKEN.
-onder de Haringvlietbrug aan de kant van Willemstad.
-aan het haventje van Willemstad (opkomend water)
-de strekdam voor de haven van Den Bommel.(goed opletten kan glad
  zijn)
-de haventjes van Hellevoetsluis zowel aan de buitekant als in de
 haventjes zelf.

Kijk eens rustig op Google Earth en scroll de vele mogelijkheden van dit uitgestrekte water eens rustig af.Je zal zien dat er nog veel meer stekken te vinden zijn.


Een pracht van een voorjaarsbaars

Het Haringvliet staat doormiddel van sluizen in open verbinding met zee.Daardoor hebben we dus te maken met getijdeverschil. De praktijk heeft geleerd dat je de beste vangkansen maakt op het moment dat het stroomt. De ebstroom is altijd een stuk sterker dan de vloedstroom. De getijdeverschillen zijn niet al te groot dus is een waadpak niet nodig. Aan de kant van Hellevoetsluis vind je 6 havens en een ultra modern vakantiekamp(Capehelius) direct gelegen aan het Haringvliet. Voor meer info kan men terecht op www.rpholidays.nl

Men heeft voor het vissen aan het Haringvliet een gewone Vispas nodig. Voor info kan men kijken op www.sportvisserijnederland.nl

Joop Folkers



ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -