image description

Volkeraksnoek in het groen met Luc Coppens

Volkeraksnoek in het groen met Luc Coppens 

Door redactie Total Fishing

Facebook explodeerde nog net niet na het oproepje op de Facebook van Total Fishing: “Wie wil er mee met Luc Coppens?” ‘Wie niet?’ Zou wellicht een betere vraag zijn geweest. Het had Facebook in elk geval een hoop berichten gescheeld. Uit ruim 100(!) aanmeldingen is Marcel Hoekman de gelukkige winnaar. Hij moet er ruim twee uur voor rijden, maar dat doet hij met alle liefde en plezier.


Ondanks de taaie omstandigheden komt er toch maar even een monstersnoek van een slordige 113 cm aan boord!


De dag begint met een prachtige Westin Goodiebag voor Marcel met daarin onder andere een Mike the Pike en een aantal Shad teez shads!

Met Luc Coppens hebben we natuurlijk niet zomaar iemand weten te charteren, we mogen hier met recht zeggen dat we de crème de la crème op roofvisgebied hebben gestrikt. Frontman van Westin, maar vooral bekend vanwege het ongelooflijke aantal wedstrijden dat hij samen met zijn teammaat Jeremy Staverman wist te winnen, stuk voor stuk prestigieuze viscompetities met een breed, vaak internationaal, deelnemersveld.

Je kunt je voorstellen dat Marcel zich deze dag vereerd voelt om bij de grandmaster himself aan boord te stappen. ‘Wat maakt Luc nou zo’n goede visser?’ Ogen en oren open, want dit is het moment om de fijne kneepjes af te kijken.


Geen tijd te verliezen, let's go!

Voor deze dag wordt er gekozen voor het fameuze Volkerak. Voor Marcel een nieuw en onbekend water, maar niet voor Luc! Die kent het machtige Volkerak als zijn eigen broekzak. Als targetvis staat snoek op het programma, bij voorkeur werpend met kunstaas.

Vroeg in de ochtend stappen we op bij Luc, een prachtige Lund Pro Guide, voorzien van alle gemakken. Daar krijgt Marcel een schitterende Westin goodiebag in zijn handen gedrukt met daarin onder andere een Westin Platypus, Shad Teez shads en een Mike The Pike!

Binnen enkele minuten liggen we al op het grote wijd van het Volkerak en Marcel die kijkt zijn ogen uit. “Man, wat is dat water helder hier! Waar gaan we in vredesnaam beginnen op dit enorme water, Luc?”  “We gaan plantenbedden uitgooien Marcel, waarschijnlijk moeten we het met dit weer hebben van de ochtenduurtjes, dus we hebben geen tijd te verliezen!” Vertelt Luc. 

Het is bladstil weer, een stralend blauwe lucht waar geen wolk in te bekennen is en later die middag is een temperatuur van 28 graden voorspeld. Echt anti-snoekweer! Het zal vandaag geen makkelijk klusje worden, ook Luc is zich daar van doordrongen.


Sinds een jaar gebruikt Luc geen spelden meer, in plaats daarvan deze oersimpele knoop in zijn Fluorocarbon leader!


De Westin Monster Vibe, als het allemaal effe wat meer lawaai mag maken!


Aandacht voor het dicht gesmede oogje waardoor er nooit meer lijnen/planten blijven haken aan dit stukje van de Beet.

“Kijk, dit is wat ik wil zien op snoekstekken”, zegt Luc terwijl hij naar het water wijst. Vanuit de diepte komen her en der lange groenstengels omhoog. “Fonteinkruid!” Verklapt Luc. “Hier is het echt perfect, met een diepte van ongeveer drie meter en verspreid wat concentraties fonteinkruid, maar met genoeg ruimte ertussen voor snoek om in een hinderlaag te liggen. Kies maar een aasje uit om mee te beginnen Marcel”, zegt Luc terwijl hij zelf een witte Westin Shad Teez aan zijn Fluorocarbon onderlijn bevestigd.

Opvallend om te zien is dat Luc geen gebruik maakt van spelden en wartels. Middels een zogenaamde albright knoop verbindt hij een 1mm dikke fluorocarbon leader aan de hoofdlijn. Hij legt een platte knoop in het onderste eind van de fluorocarbon. Vervolgens brandt hij een bolletje aan het losse eindje, dit losse eindje voert hij door het oog van het kunstaas en steekt het terug in de platte knoop.

Door die knoop wat aan te trekken zit het kunstaas muurvast. “Ik heb al een aantal keer ongelukkige situaties met een speldje meegemaakt, dus ik wilde wat anders. Dit systeem heb ik afgekeken van een Spaanse visgids en ik moet zeggen dat het tot nu toe echt perfect werkt!” Marcel bekijkt de bevestiging vol aandacht en geeft dan toe: “Supersimpel en makkelijk in gebruik eigenlijk hé?”


Marcel inspecteert de knoop maar kan niet anders concluderen dan dat het een feilloos systeem is!


Twee tot drie meter diep en mooie fonteinkruidvelden die tot net onder het oppervlak reiken. Ideaal!

Ondertussen zijn de eerste paar worpen over de planten gemaakt. Dan raakt Lucs shad halverwege een worp verstrikt in wat groen. Met twee felle tikken van de hengel probeert hij het groen van de shad te lossen. Als dat gelukt is haalt Luc de shad een meter of 4 in hoog tempo binnen, dat is het moment waarop de shad hard te grazen wordt genomen! “Waaaah, wat een fantastische aanbeet! En hard ook!”

Na zoveel jaar kan Luc nog steeds zichtbaar genieten van zo’n fenomenaal harde aanbeet, mooi om te zien. De zeer agressieve vis laat Luc alle hoeken van het water zien. Run na run wordt gepareerd door Luc zijn hagelnieuwe W8. Luc is hoorbaar onder de indruk van de kracht van deze snoek. “Dit is wel een meter hoor!” Roept Marcel enthousiast. Niet veel later wordt de snoek omsloten door de mazen van het uitgestoken schepnet.

Dan pas zien we hoe breed deze vis is… Een dikke meter! Dat kan niet anders. Tijdens de dril heeft Marcel de benodigde tangen, onthaakmat en meetplank al klaargelegd dus de snoek kan in no time weer terug te water zo.

Op de meetplank komt de vis tot 113 cm! Vlug worden de uitzinnige Luc en Marcel samen met de snoek op de foto vastgelegd en dan mag ze haar weg weer vervolgen.

Zodra de snoek het water weer raakt spurt ze er direct vandoor; “Mooi, die heeft niets te lijden gehad. En zie je Marcel, die knoop heeft het ook prima gehouden”, zegt Luc terwijl hij tussen duim en wijsvinger zijn leader controleert op beschadigingen.


Binnen een half uur schuift dit kalf met veel bombarie over de Shad Teez van Luc!


Vaak grijpen snoeken naar de kop viel Luc op, vandaar deze simpele doeltreffende oplossing!


Het nieuwe formaat Hypoteez (25 cm) is ideaal voor op het Volkerak, dankzij de buikvinnetjes krijgen de shads een enorm silhouet.

Dan wordt de drift hervat, het uitgestrekte plantenbed is immers nog lang niet helemaal afgevist. Al snel spot Marcel een snoek die zijn 25 cm grote Hypoteez tot vlak voor de boot volgt, maar helaas wel op ruime afstand. Er was weinig agressie te bespeuren bij die vis. Hetzelfde geldt voor de snoekbaars die op zijn dode gemakje achter Luc zijn Shadteez aan komt tuffen…

Het teken voor Luc om iets anders te gaan doen. “Laten we naar een andere stek gaan, hier is het me iets te stil.” Het enorm zachte briesje waait op de overkant. En dat is precies waar Luc nu zijn heil gaat zoeken. Daar aangekomen is duidelijk te zien dat het water ietsje troebeler is dan aan de overkant, goed voor het vertrouwen!

Toch gebeurt er ook op deze stek helemaal niets. “Tja jongens, daar vreesde ik al voor hé. Echt geen goed snoekweer dit!”, verontschuldigt Luc zich haast. “Die vissen liggen echt wel tussen die planten. Daar ben ik zeker van, maar ze zijn gewoon volledig inactief. Wat willen jullie? Door blijven gaan of een stukje trollen? Misschien is de snoek in wat dieper, koeler water iets actiever.”

Gentleman als Luc is laat hij de keuze aan Marcel. En die ziet een stukje trollen wel zitten, wie weet…


In een jaar tijd heeft Luc nog nooit problemen gehad met deze manier van bevestigen!


Hier valt nog perfect overheen te vissen!

In plaats van de plantenvelden kiezen we nu de randen van deze ondieptes. Daar waar de bodem plots van drie naar vijf of zelfs zeven meter duikt gaan we onze pluggen aanbieden. “Ik ga wat zigzaggen over de taluds, langzaam stuur ik mijn boot steeds van vijf naar zeven meter en andersom. Zo vinden we als het goed is vanzelf een diepte waarop de snoek actief is”, zegt Luc nog immer vol vertrouwen.


Trollen met dieplopende Platypussen is wat we gaan proberen.

In totaal gaan we met drie hengels trollen. Eentje wordt voorzien van een extreem diep lopende Westin Platypus, eigenlijk bestemd voor het zoute water. Die plug haalt op zeven meter nog de bodem. De Platypus die aan de andere hengel komt te hangen doet dat niet. Daarom bevestigd Luc een 80 grams karperloodje voor deze plug. Dit doet hij heel simpel met elastiek.


Om het aas op de juiste diepte te krijgen hangt Luc een karperlood een meter of 5 voor het kunstaas, heel simpel met een elastiekje! 

Eerst zet hij de plug over boord, en geeft een meter of 10 lijn. Vervolgens knoopt hij het elastiek met daaraan het lood vast aan de hoofdlijn. Een kind kan de was doen! Als er nu gedrild moet worden hoef je alleen het elastiek maar stuk te trekken en je kunt ook die laatste meters probleemloos drillen.

Deze Platypus wordt met behulp van een planerboard van de boot af gedrukt zodat we een breder stuk van het water afvissen. Aan de laatste hengel hangt Luc een Tommy The Trout, een bewezen topper. Tijdens het trollen tikt de diepst lopende Platypus zo nu en dan de bodem aan, precies zoals het hoort! We zien maar weinig signalen op de dieptemeter, maar toch wordt die dieplopende Platypus volledig uit het niets onderschept door een snoek!

De vis gebruikt zijn gewicht en kopschudt wat tijdens de dril, maar houdt zich verder relatief kalm waardoor hij snel geschept kan worden. In het net zien we pas hoe schitterend deze snoek gekleurd is, een hoge 80’er. Fantastisch! Zo zie je maar dat je door om te schakelen uiteindelijk toch nog vis kunt vangen, zelfs als de omstandigheden zo lastig zijn als nu!


Na twee missers hagelde deze beresterke vis op de Platypus, de nieuwe aanpak werkt.

Met name Marcel is getuige van de kunsten van Luc. Doorzetten en aanpassen aan de omstandigheden. Het zijn zomaar enkele ingrediënten voor een succesvolle visserij. Op zo’n niet bepaald snoekige dag toch een 1.13 meter weten te strikken en nog een hoge 80’er op de koop toe. Dit tezamen met tal van tips en tricks van een specialist pur sang. Deze dag zal Marcel nog lang bij blijven.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -