Volkerak: ‘Het water van de 1.000 worpen’

.

Volkerak: ‘Het water van de 1.000 worpen’

Door Berthil Bos

Dinsdagavond arriveren wij, Willem en mijn persoon, op het vakantiepark ‘Waterrijck Suijssenwaerde’ in Oude Tonge op Goeree-Overflakkee, waar medesponsor Nautique Rentals weer een perfect verblijf beschikbaar heeft gesteld. Het is de bedoeling om de volgende morgen vroeg het Volkerak op te gaan om te kijken wat dit immens groot meer zo vlak voor de Predatortour te bieden heeft.

Bij de start van het seizoen zijn er mooie vangsten geweest dus dat willen we met eigen aanbeten zien. Erwin Markwat van Hengelsport ‘’De Watertoren’’ is weer bereid om ons samen met zijn buurman Cris Blokland in de boot te nemen op weg naar de betere visgronden. Na een korte nachtrust, want de uurtjes vliegen als je het over je hobby hebt, stappen we in en varen we richting hotspot op het dan nog redelijk bevisbare water.


Opweg naar de hotspots.

Er staat een viertje dat op deze vlakte het water aardig doet golven. Iets in de luwte worden de ondiepe platen bestookt met jerk- en swimmbaits. Rubberfanaat Willem doet het op zijn mannier en werpt een 20 cm. lange shad van Fox naar het wat diepere water. Willem is hier nog nooit geweest en dat is te zien ook, want wie gooit nu in deze tijd naar het diepe, terwijl de snoeken en snoekbaarzen volop tussen het groen zitten?


Willem liet even zien hoe het moest.

Willem logenstraft onze gedachte direct door even later met een diep gebogen hengel lachend onze kant op te kijken. Een mooie tachtiger snoekbaars lag voor de planten op de shad te wachten en wordt vakkundig geland. Ook tussen de planten wordt mijn voor de snoek bedoelde Twinler gegrepen door een stekelrug, maar de snoek is nergens te bekennen. Op plekken waar planten staan en die zich niet vol in de wind bevinden, is het water helder waardoor de mooie plantenbedden nauwkeurig zijn af te vissen.


In de luwte is er in de morgen nog goed te vissen.

Ondanks dit voordeel blijven aanbeten uit op een enkel visje na, waaronder ook mijn geliefde snoek. Wat wel opvalt is dat we veel volgers krijgen zonder dat ze doorzetten. Erwin vindt dit niet des Volkeraks en denkt dat de dressuur weer de kop opsteekt. Tegen de middag trekt de wind behoorlijk aan en kan je zien dat je de weersomstandigheden goed in de gaten moet houden. Stekken in de luwte zijn altijd wel te vinden, maar je moet er wel kunnen komen.


Gelukkig werd er ook nog snoek gevangen.

Deelnemers aan de wedstrijd moeten hiermee wel rekening houden. Het Volkerak wordt ook wel ’Het water van de 1.000 worpen’ genoemd’ .Vandaag blijk dit ook weer van toepassing. Stug doorzetten levert nog een enkele snoekbaars op waarbij de kleurencombinatie oranje/geel gekoppeld aan de Zalt, eruit springt. Op het einde van de dag na een stortbui die zijn weerga niet kent, houden we het voor gezien.


De oranje/gele Zalt is een goede keuze.

We komen nog een stel Belgen tegen die al verticalend een enkele snoekbaars hebben gevangen, waarbij het formaat sterk achterblijft ten opzichte van de snoekbaarzen die zich ondieper ophouden. Van de drie vissoorten, snoekbaars 6x, baars 3 x en snoek 1x, zal de baars mijns inziens een probleem kunnen zijn. Toch zie je af en toe dat je kunstaas bedoeld voor de grotere predators, gevolgd wordt door deze dappere ridder. Leg te allen tijde een hengeltje klaar met een specifiek baarsaasje om hierop direct te kunnen anticiperen.


In de luwte is er in de morgen nog goed te vissen.

Ik wens alle deelnemers van de predatortour veel succes en een vooral een gezellige week vol visavonturen, aan de organisatie en de sponsoren zal dit beslist niet liggen.

Wil je nog advies over specifiek ‘Volkerakkunstaas’, neem even contact op met Hengelsport De Watertoren of stap even binnen bij Erwin.