image description

Vliegvissen op snoek van begin tot…

Vliegvissen op snoek van begin tot… (7)  

De streamer  

Door Berthil Bos  

In dit laatste deel van de serie Vliegvissen op snoek van begin tot …, halen we even de streamer naar voren. 

Het kunstaas zelf geeft altijd heel veel stof om over te praten en bij de streamer is dit niet anders. Toch merk ik, dat in de vliegviswereld hierover met meer respect tegenover elkaar en naar elkaar wordt gekeken. 

Misschien komt dit ook wel omdat de keuze van het kunstaas een stuk kleiner en dus gemakkelijker is. Natuurlijk bestaan er ontzettend veel streamers, van groot tot klein en gemaakt van diverse materialen. 


De streamer, de keuze is aan de snoek.

Toch zijn het allemaal streamers, die we zelf tot leven moeten wekken. Het aanbod van materialen voor het maken van streamers is enorm. Om het gemakkelijk te maken verdelen we dit in twee groepen n.l. natuurlijke en synthetische. 

De keuze is vaak erg persoonlijk, al hebben beide producten hun voor en nadelen. Ik ga hier niet te diep op in, omdat de ware vliegbinders het verschil veel beter kunnen uitleggen. Wat voor jou en mij wel belangrijk is om te weten, is wat het materiaal en dus de streamer onder en boven het water doet.


Ik ben een liefhebber van bont, maar het heeft ook nadelen.

Een streamer van natuurlijk materiaal, zoals bijvoorbeeld bucktail en bont, geven de ‘’vlieg’’ iets natuurlijks en nemen water op. Dit kan je benutten tijdens het werpen, al moet dat niet te zwaar worden. 

Het volume van een natte ‘’natuurlijke’’ streamer is met meer dan de helft gereduceerd en snijdt gemakkelijker door de lucht. Onderwater komt hij weer tot leven en is de omvang weer zoals die moet zijn. 

Verder vind ik dat het bont, vooral als die in de staart is verwerkt, een vertragende werking onderwater heeft. Dit komt de actie ten goede, als je de streamer laat stilvallen. 

Je merkt wel dat ik graag een streamer van natuurlijke materialen gebruik, al is een combinatie een zeer goed en soms beter alternatief. 

Bij gebruik van te veel bont komt een nadeel van dit materiaal naar voren. De vele tanden van de snoek hebben een goed houvast aan het leer. Hierdoor zetten de kaken van de snoek de streamer klemvast en kan je de haak moeilijk zetten. 


Synthetisch, maar wel met extra haak en mijn bontstaartje.

Synthetische materialen hebben als voordeel dat deze veel sterker zijn. Ze nemen geen water op, waardoor je gerust met hele grote streamers kan werpen, zonder dat deze te zwaar worden. 

Het materiaal is in oneindig veel kleuren en patronen te verkrijgen en vaak een stuk goedkoper. Ook bij dit soort streamers komt het voor, dat het materiaal en dan vooral het gekrulde spul (Twisted flash), klem komt te zitten tussen de tanden. 

De knopen er goed uitkammen en gebruik maken van een extra haak, kan dit probleem voor een groot deel elimineren. 

Kies in ieder geval een streamer waarin je meteen vertrouwen hebt, want vertrouwen doet vangen. Welke kleur is ook weer een kwestie van vertrouwen. 

Het is gevaarlijk om hierover te beginnen, omdat ieder, net als bij het ‘’gewone’’ kunstaas, zijn eigen mening heeft. Dit moeten we ook zo houden, maar voor de mensen die hiervoor openstaan doe ik toch een poging. 

Ik ga altijd voor drie verschillende basiskleuren, waarbij ze alle drie wel een aantal glinsterende tinseltjes hebben meegekregen.  Deze basis is;

De Redhead


De Redhead is vrij universeel. 

De combinatie rood en wit geeft een geweldig contrast en bestaat uit kleuren die aanwezig zijn in de natuur. Door het contrast is de streamer ook goed zichtbaar in troebeler water, maar ook in water met een zeer goede doorzicht staat hij zijn mannetje. Een allrounder dus.

De Firetiger


Deze kleur kan de boel losmaken.

Met deze streamer in diverse felle, bijna oogverblindende kleuren, kan je de nodige agressie uitlokken bij de snoek. Vooral als de vis totaal niet thuis geeft, kan deze kleurencombinatie de boel losmaken.

Natuurlijke kleur


Het staartje kan ook nog donkerder en dan schrikt hij zeker niet af.

Dit is vaak een wat donkere kleur van bruin tot zwart. Vooral op helder water en water waar een behoorlijke hengeldruk op ligt, moet je met je streamer niet te veel opvallen. Eigenlijk moet de snoek hem op het laatste moment zien, om dan in een split second toe te happen. Nogmaals, dit zijn mijn voorkeuren en heb hier een goed gevoel bij.


Lekker minimalistisch op pad en een prachtige dril.

Zo, deze artikelreeks over het vliegvissen op snoek zit erop, maar het avontuur gaat de komende tijd gewoon door. Ik heb nog zoveel te ontdekken, ook al heb ik een behoorlijke voorsprong door mijn ervaringen in het verleden. 

Waarom zou jij het niet eens gaan proberen? Als je dit gaat doen om alleen maar meer te vangen, dan kom je bedrogen uit. Ik doe dit spelletje nu ongeveer een half jaar en ik moet zeggen dat mijn vangsten, met alleen de vliegenhengel, (nog steeds) minder groot zijn dan met de baitcaster. 

Daarentegen is de combinatie baitcaster/vliegenhengel wel, voor mij althans, vangstverbeterend gebleken. 

Wat ik als zeer positief ervaar is, dat ik veel meer plezier aan het (vlieg) vissen beleef. Het op pad gaan met het minimale. Het presenteren en tot leven wekken van de streamer. Het visuele aspect en het drillen op een soepele hengel en het net even anders doen dan de meesten, zorgen ervoor dat ik deze nieuwe uitdaging koester. 

Ik richt mij de komende tijd nog volledig op het vliegvissen en zal regelmatig verslag doen van dit nieuwe avontuur. 


Een site als Bigstreamers.com kan je helpen op weg naar een fantastisch visavontuur.

Als laatste tip, omdat ik kan het niet laten. Besluit je om de stap te wagen, laat dan je ander materiaal thuis. Het is veel te verleidelijk, zo is het mij zelf ook gebleken, om als de vangsten uit blijven, terug te vallen op de voor jou zo vertrouwde vistechnieken. Alleen dat mapje streamers en de hengel en de rest thuislaten. Je leert hierdoor veel sneller en het plezier wordt dan alleen maar groter.

Succes!

ANDEREN LAZEN OOK