Vliegvissen op snoek van begin tot …? (2)
Alternatieven
Door Berthil Bos
Het viel mij altijd op dat als ik in hetzelfde tempo viste als de vliegeniers, ik met mijn kunstaas vaak niet de ’normale’ resultaten kon behalen.
Ging de drift wel in een voor mij goede snelheid, dan kwamen die resultaten er ook weer.
Natuurlijk paste ik mij meestal aan, omdat ik dat wel kon met het harde kunstaas, maar de streamervisser niet. Bij het vliegvissen moet de driftsnelheid aangepast (lees langzaam) worden.
Als de driftsnelheid voor mij oké was, dan ging het weer ’normaal’.
Het trollen en werpen bracht echt meer vis in de boot, maar het plezier wat die zwaaiende malloten hadden, was wel erg aanstekelijk. Door het alsmaar groeiende roofvispeloton, wordt het vangen van snoek er niet gemakkelijker op.
Dressuur en negatieve conditionering steken steeds meer de kop op. Je moet echt alles uit de kast halen en steeds vooroplopen, om regelmatig je visje te vangen.
Op dat gebied lieten mijn vliegende vismaten, waarvan Arjan de meest fanatieke was, mij met hun gewapper vaak zien dat die mosruggen er nog wel degelijk zaten.
Arjan liet als ervaren vliegvisser zien, dat de grotere snoeken er nog steeds zitten.
Een grote streamer gepresenteerd aan een vliegenlijn heeft een totaal andere actie dan bijvoorbeeld een binnengetikte jerkbait. Die streamer heeft iets natuurlijks en je voelt je er meer mee verbonden.
Het is moeilijk uit te leggen, maar ook de snoek is er zeer gecharmeerd van. Gelukkig is het experimenteren ook een hobby van mij en omdat ik wel altijd effectief wil vissen, begon ik met streamers die ik middels een baitcaster kon werpen. Ik moet zeggen dat ik door al dat experimenteren heel dicht bij de vliegenstok ben gekomen.
Qua vangsten was ik dik tevreden over het alternatieve streameren, maar toch.
Toch werd ik nog steeds niet voor vol aangezien door mijn vliegende vismaten. Dat ik veel sneller mijn streamer in het water heb, interesseert ze geen bal. Dat ik veel meer meters afvis, zal ze echt een worst zijn.
Ook dat ik bij slecht weer (veel of verkeerde wind) nog erg nauwkeurig mijn aangepaste streamer op zijn plek krijg, maakt totaal geen indruk.
Nee, die beleving die die gasten hebben, lijkt wel onvoorwaardelijk. Maar buiten die onvoorwaardelijke trouw aan deze vistechniek, weten ze ook dat dit eigenlijk de beste manier is om een streamer tot leven te brengen.
Ik heb het zelf diverse keren meegemaakt, dat mijn spinstreamer werd genegeerd, terwijl die aan een vliegenlijn wel dankbaar werd verorberd.
Zelfs een dergelijk dikkertje uit de polder, op de alternatieve streamer, maakte totaal geen indruk op mijn vliegende vismaten.
Natuurlijk is het gelukkig ook wel andersom, maar deze wetenschap liet mij niet los. De spinstreamers werden nog meer aangepast aan de baitcaster of spinhengel. De dunne stalen onderlijn werd vervangen door het dikke maar bijna onzichtbare Fluorocarbon, waardoor de afzinkfase iets meer werd vertraagd.
Ook werd het dikke gedeelte van een 9# vliegenlijn in stukken van ca. 80 cm geknipt en gebruikt om de presentatie van een vliegenlijn na te bootsen. Naar mijn mening kwam ik op deze manier steeds dichter bij het ‘echte’ vlieg/streamer vissen. Mooie avonturen en vangsten zijn er inmiddels gemaakt, ook op het zogeheten dressuurwater.
Volgende week; toch om?
Berthil