image description

Vliegvissen op snoek van begin tot …?

Vliegvissen op snoek van begin tot …(1) 

Door Berthil Bos

Vliegvissen van A tot …?, maar waar ligt Z. Zoals bij iedere vistechniek raak je nooit uitgeleerd en zijn er altijd ontwikkelingen binnen een bepaalde techniek, of je ontdekt tijdens het experimenteren zelf nieuwe uitdagingen. 

Bij het vissen op snoek d.m.v. de vliegenhengel is dit niet anders. Ik beoefen deze manier van vissen nu alweer een aantal jaren en heb nog veel te leren. Natuurlijk kan ik mijn streamers van groot tot klein voldoende aantal meters wegzetten en weer op verschillende manieren terugvissen. Ook bind ik mijn eigen streamers en experimenteer met leaders, onderlijnen, vliegenlijnen en ga zo maar door. Toch is het vooral bij deze techniek belangrijk dat je hem zeer frequent gebruikt om vooruit te gaan en de kneepjes van het ‘vak’ onder de knie te krijgen. Het vergt een bepaalde soort mindset, die als je eraan begint, zeer verslavend kan werken. In de komende artikelen neem ik jullie mee met mijn weg naar deze verslaving. Ook geef ik voldoende tips & trics voor de beginnende roofvis wapperraar.


Pas op want dit is het begin van een verslaving.

Het vliegvissen op snoek kan erg verslavend zijn.

Vanaf mijn jeugd was ik bezeten van het vissen. Witvis, karper en zeelt zaten er volop in de grote vijver voor mijn ouderlijk huis in Groningen. Elke dag was ik daar te vinden en samen met het voetballen was er nergens anders tijd voor. Ik had waarschijnlijk, net als bij het voetballen, talent voor dit spelletje, want het ging mij goed af. Toen ik ook nog in aanraking kwam met een man die met een blinker van Ondex zo af en toe, in mijn ogen, een grote snoek wist te haken, was het hek van de dam. Een nieuwe roofvisser was geboren.

Ik was in no-time volkomen gebiologeerd door die groene killer, die in ons zoetwater boven aan de voedselketen staat. Eerst met spinnertjes en plugjes van rond de zeven centimeter. Het ultralicht vissen was iets totaal nieuws en werd alsmaar populairder. Vooral die ontdekkingsreis in het begin met dat ultralichte materiaal heeft mij veel geleerd, zowel positief als negatief. In het Noorden van het land werd er toen nog erg lacherig over gedaan, maar we vingen ons het schompes. Levend aas was populair voor het snoekvissen en iets nieuws kwam er gewoon niet in.


Ultralicht was het devies uit Amsterdam.

Buiten het vissen op snoek vrat ik in die tijd ook alle informatie over het vliegvissen op andere zoetwatervissen. De snoek kwam hier niet in voor, omdat er nog genoeg te ontdekken was. 

De Hollandse manier van vliegvissen voor mij bestond uit het presenteren van droge vliegjes en natte vliegen en nimfjes. Met name op die ware goudstaven van het zoete water, met de naam ruisvoorn. Heerlijk door de polders lopen op zoek naar kringetjes op het wateroppervlak. 


Ware goudstaven en daarmee één van de mooiste Hollandse vissoort.

Maar zoals het gaat in de sportvisserij ga je vaak je gevoel achterna en die van mij ging toch richting roofvis. Inmiddels heb ik alle facetten van het roofvissen weleens meegemaakt en beoefend. Toch is het vliegvissen altijd in mijn achterhoofd gebleven, mede omdat een aantal van mijn vismaten tijdens de vele visdagen regelmatig de vliegenlat ter hand namen als ze de snoek wilden foppen. De volgende aflevering gaat over hoe ik eerst op zoek was naar alternatieven voor het vliegvissen op snoek.

Berthil Bos