Vliegbinden op vrijdag: Kikkervisje of Tadpole

Vliegbinden op vrijdag:

Kikkervisje of Tadpole

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Tja, je schept ze uit de sloot, bekijkt ze en denkt… ach, waarom ook niet. Een zwart schepseltje met zo’n wapperend staartje, dat dikke lichaampje en die bolle oogjes… dat gaat straks een kikker worden, en als hij straks een volgroeide kikker is dan duiken de snoeken erop.

Maar als hij nog zo klein en fragiel is zonder pootjes, dan moet je deze maar eens aan je leaderpunt knopen en je verbaast je over wat er dan kan gebeuren, want het is een gewilde prooi voor de vis. Ze snoepten ze weg van de zandplaat waar ik naar keek tijdens het observeren van het water.

Het is wel aan een periode gebonden om het zo maar te zeggen; ze zijn er natuurlijk niet het gehele jaar door. Je zit aan een grote plas water waar ze ooit forel in uitgezet hebben. Je kijkt rond en wacht op wat er allemaal te zien is. Voor je voeten ligt een zandplaat waar wat kleine plantjes groeien en het water is er nog geen 30 centimeter diep en wordt langzaam dieper.

Het is stil en er wordt niets verstoord aan de plas. Een zwarte vlek beweegt zich over de zandbodem, een kleine honderd van die kikkervisjes zoeken hun weg over de bodem met een slingerende beweging. Gefascineerd volg je het schouwspel.

Plotseling uit het niets glijdt een donkere schaduw over de zandbodem achter die zwarte wolk aan. Het is een dikke forel die vanuit de diepte komt en weet waar het voedsel is. Deze vette knaap ragde als een bezetene door de zwarte wolk kikkervisjes heen, snoepte links en rechts een aantal weerloze vette kikkervisjes weg en verdween weer even snel als hij gekomen was.

Voordat ik eigenlijk bekomen was van dat mooie moment, was het al gebeurd.  Zomaar, in slechts enkele seconden. Nu begrijp je waarom ik bij thuiskomst meteen achter de vice dook om deze vlieg na te binden. Het is eten voor die rakkers waar wij zo graag op jagen.

Het is een makkelijke creatie die je slechts enkele minuten kost om te binden, dus probeer het maar eens. We hebben al eens eerder kennisgemaakt met deze stijl van binden met het maken van het Bootsmannetje.

Benodigdheden :

  • Haak: TMC 3769  # 10 – 12
  • Binddraad: Zwart Textreme
  • Staart: Zwarte maraboe fibers
  • Body: Ovalen kraal zwart
  • Oogjes: Zwarte kettingoogjes
  • Dekking: Bug bond of epoxy


Een zilveren ovalen kraal, zoals we ook gebruikten bij het bindpatroon van het Bootsmannetje, kunnen we met een viltstift of met zwarte nagellak zwart maken.


Net als toen, bij het patroontje van het Bootsmannetje, weer dezelfde stappen uitvoeren met het opzetten van de kraal. Haakoog met een vuurtje verhitten en gelijk de kraal eroverheen schuiven.


Stap 1. Zet de voorbereidde haak met kraal in de vice. Zet het binddraad achter de kraal op om de staart in te binden.


Stap 2. Selecteer een toef zwarte maraboefibers als staartje van het kikkervisje. Ongeveer 3 x de lengte van de haaksteel voldoet. Neem de tipjes van de maraboeveer en bind deze in ter hoogte van de punt van de weerhaak achter de kraal.


Stap 3. Maak een afbindknoop en knip je binddraad af. Schuif de kraal goed tegen of nabij de staart, zodat er een goed geheel ontstaat. Zet het binddraad weer op aan de voorzijde van de kraal achter het haakoog.


Stap 4. Achter het haakoog de kettingoogjes inbinden en vastzetten met zigzagslagen. Afbindknoop leggen en de draad afknippen.


Stap 5. Vul de open ruimte achter de oogjes en de body op met bug bond of epoxy. Je ziet dat er nu een mooier kopje ontstaat en het kikkervisjes nu wel heel echt gaat lijken.


Je kunt de oogjes en body aflakken met wat blanke nagellak voor een glimmend geheel. Het wordt zo iets slijmeriger… net echt dus.


Klaar! Laat dat zwarte monstertje maar rondzwemmen in de polder tijdens de periode van de kikkervisjes.

Tip: Door het aflakken met nagellak kan het zijn dat het oogje vol zit. Steek de punt van je dubbingnaald in dat geval even door het oogje heen. Anders sta je in de polder straks met de haakpunt van een andere vlieg het verstopte gaatje open te maken.

Succes met binden en tot de volgende vlieg!