Vliegbinden op Vrijdag: Eelskin Sandeel met krulstaart

Vliegbinden op Vrijdag:

Eelskin Sandeel met krulstaart

Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis

Wederom een fenomeen voor de zoutwatervisserij. Een eenvoudige creatie met levensechte bewegingen, een op natuurlijke wijze zwemmend aasvisje voor flinke rovers.


De staart is uit de witte buikzijde van de paling genomen.

Of het nu dikke bluefish waren of heerlijke bakken van die blauw gestreepte baarzen (stripers): deze vlieg deed het ‘m. De pollakken ramden er evenzo op alsof het een overheerlijke Belgische bonbon was en ook de zeebaars is er zeker niet vies van.

Met palinghuid is veel mee te creëren zoals je zult zien. We gaan het deze keer weer gebruiken, maar dan op een andere wijze. We gaan een groot vraagteken knippen uit de huid en inbinden als staart. Deze vorm zorgt ervoor dat als de huid nat is, de vlieg de echte zwembeweging krijgt van een zandaal. In uitgerekte vorm blijft er, door middel van de vraagteken-vorm, een krul in de staart zitten.


Geknipt vraagteken uit de palinghuid.

Benodigde bindmaterialen:

  • Haak: TMC 8089S # 4, 6, 10 en 12
  • Draad: Textreme zwart of in de kleur van de tubing
  • Staart: palinghuid, in vraagtekenvorm geknipt
  • Tubing: EZ-Body tubing, pearl of in gewenste kleur
  • Vulling buik: foampijpje of -strip
  • Ogen: 3D-ogen


1. Voordat we de haak in de vice kunnen klemmen gaan we de voorbereidingen stap voor stap even doornemen. We knippen eerst de vraagtekenvorm uit de huid. De grootte hangt uiteraard af van de maat vlieg die je maken wilt.


2. Neem een stuk EZ-Body tubing en duw er een pijpje foam in om de tubing op te vullen zodat deze wat drijfvermogen krijgt. Door het drijfvermogen kan deze vlieg mooi in de oppervlakte gevist worden en geeft een v-spoortje in het water. Aan de zinkende lijn kan hij boven de bodem gevist worden.


3. We duwen de staart in de tubing en gaan deze vastzetten met binddraad…


…Klem de tubing vast tussen de vingers en zet de staart die in de tubing zit vast met het binddraad. Daarna een paar afbindknopen leggen.


Doe wat bug bond of superglue op de wikkelingen zodat het goed vast komt te zitten. We zijn bijna gereed met de voorbereidingen, we gaan de haak meten die past bij deze creatie.


Vanwege de grote haakbocht is deze TMC 8089S een perfecte haak voor dit type vlieg met tevens een mooie haaksteellengte.


Draai de tubing om en steek precies in de midden het haak oog door de tubing heen. Steek de haak zover dat het oog buiten de tubing steekt, die wordt later vastgebonden. Alle voorbereidingen zijn nu getroffen. We gaan de vlieg afmaken!


3. De haak in de vice zetten en het binddraad opzetten achter het haak oog. De tubing vastpakken tussen duim en wijsvinger en goed samen knijpen.

Tip: gebruik een beetje superglue op het binddraad die je ingebonden hebt en knijp dan de tubing er stevig op.


4. Goed vastzetten van de tubing met de binddraad en een kopje vormen. Daarna een paar afwikkelknopen leggen en de draad afknippen.


5. Ogen aan beide zijden op de tubing plaatsen en voorzien van bug bond…


…om ze stevig vast te zetten.


6. Na het vastzetten van de ogen kun je de zandaal met een watervaste stift wat extra meegeven door het ruggetje in te kleuren…


…Een groene of lichtbruine kleur is prima.


Dat is ‘m dan. Met wat foam, tubing en wat palinghuid heb je zomaar een prachtig uitziende, vangerige zandaal waar menig dikke vis reeds kennis mee heeft gemaakt.

Het ziet er allemaal wat bewerkelijk uit, maar dat valt reuze mee voor zo’n resultaat.

Succes met binden en tot de volgende vlieg!