Vliegbinden op Vrijdag:
Eelskin Baitfish
Door Theo Bakelaar, fotografie: Jelle Westerhuis
Een palinghuidpatroon deze keer! Palinghuid is een geweldig materiaal om mee te binden, te vissen én, een vanger van de bovenste plank! De man die dit ‘geheime materiaal’ onthulde aan mij vele jaren geleden, is helaas niet meer onder ons, maar ben hem nog steeds dankbaar daarvoor. Bedankt Hans.
Stripers en bluefish zijn niet vies van een met palinghuid geboden vlieg.
Zodra de palinghuid nat wordt, komt het weer ‘tot leven’; de oude actie van deze lange, gladde slijmjurk is weer geheel terug. De beweging is super aantrekkelijk. Menig striper, zeebaars, zeeforel en zelfs forel op het Oostvoornemeer heeft al geproefd van deze nog steeds ruikende huid. Ook pollak en koolvis zijn stapeldol op deze vliegen!
Je zult dit materiaal ongetwijfeld nog meer tegen gaan komen in patronen.
Benodigde materialen:
- Haak: TMC 8089S # 4 - 6 of soortgelijke haak met grote bocht
- Draad: nylon of kevlardraad wit
- Staart: palinghuid, geknipt in vorm
- Kieuw/onderbody: Textreme superlong hair chartreuse
- Body: E-Z body tubing pearl
- Ogen: 3D-oog doorgesneden
1. Knip uit de palinghuid de vorm van een vislichaampje…
…Vouw de huid daartoe dubbel zodat je een gelijke vorm aan beide kanten krijgt.
Tip: Met een hobbymesje kun je achterzijde lichaampje een paar centimeter splijten…
…zodat je nog meer beweging krijgt tijdens het binnenstrippen van je vlieg.
2. Binddraad achter het haakoog inbinden en de dunne voorzijde van de huid inbinden. Kleine tip: maak het gedeelte dat je inbindt nat zodat het prettiger inbindt.
3. Bind de long hair chartreuse achter in en wikkel een body tot achter het haakoog, slag voor slag…
…zodat je een mooie body krijgt en bind met een whipfinishknoop de draad af.
4. De tubing meten over de body en afknippen op lengte.
Tip: Door de achterzijde van de tubing in een hoek van 45 graden te knippen wordt de bovenzijde tubing langer en gaat iets verder over de palinghuid heen. Zo creëer je een langer lichaam en mooier in vorm.
5. Binddraad opnieuw opzetten achter haakoog. Pak de tubing tussen duim en wijsvinger stevig vast, knijp dit goed samen en met de andere hand nu het binddraad stevig de tubing vastzetten. Houd daarbij de tubing een aantal slagen vast zonder los te laten. Vaak glijdt een binddraad vanwege de gladde tubing naar voren waardoor deze niet vast komt te zitten.
Tip: Door een druppeltje superglue op de ingebonden binddraad te doen plak je de tubing ook al vast.
6. Finish de vlieg met enkele afbindknopen en geef deze een druppeltje lak.
7. Plaatsen van de ogen. De oogjes op zo’n aasvispatroontje maken de vlieg nog realistischer. Door de 3D-ogen te halveren wordt het plotseling een ‘Mean Eye’-visje en heeft plots een heel andere uitstraling. Ook spaar je nu 1 oog uit!
8. Met superglue de halve ogen extra vastzetten. Vaak gebruik ik de Bug Bond voor dit. Snel en rotsvast zet je de oogjes vast. Met een UV-lamp wordt dit materiaal binnen enkele seconden bikkelhard.
9. Vlieg uit de vice en eventueel de rugzijde van dit patroontje met een watervaste stift inkleuren. Deze tubing geeft een schitterend effect als het ruggetje bijvoorbeeld een lichtbruine of groene stift over zijn rug krijgt.
Fishy en dodelijk voor onze zoutwaterbewoners.
Varieer in grootte voor de soort vis waar je voor gaat. Deze vlieg heb ik op haakmaat 4/0 en diep gevist aan een zinkende lijn, heel groot dus. De pollak werd hier helemaal gestoord van en beukte met geweld op deze creatie. Eerlijk is eerlijk: deze vlieg had nét iets meer dan de standaard streamer op dat moment.
Veel plezier ermee en we hopen dat je een nieuwe kijk gekregen hebt op een bijzonder, ander bindmateriaal.
Tot de volgende vlieg!