Vliegbinden op vrijdag: Devil Bug

Vliegbinden op vrijdag

Devil Bug


Door Theo Bakelaar

Met recht een duivel! Een eenvoudig, doch zeer vangend vliegje. Het drijfvermogen is groot en dus ook heel geschikt voor stromend water. Maar onderschat deze ook niet op stilstaand water zoals ons Oostvoornemeer. Heeft daar weer iets weg van een ‘floating fry’.

Op de wind mee laten driften langs de dammetjes en met kleine rukjes terugvissen heeft veel succes. Schrik niet van de giga kolk onder je vlieg, zoals ik in de Schotse Hooglanden veel meemaakte op de wilde bruine forel. Deze vlieg komen ze echt halen!


Gevallen voor die Duivel.

Persoonlijk heb ik iemand ontmoet die al 25 jaar een soortgelijke vlieg gebruikt op het Oostvoornemeer. Niet meer, niet minder… altijd deze vlieg in de doos en altijd aan de leaderpunt hangend. Zijn theorie is: “Als ze hier niet op doen, dan ga ik gewoon weer naar huis.” En geloof me… hij vangt altijd zijn visje daar. En ik? Ik loop altijd te sjouwen met een paar dozen vol vliegen. Volgens mij ben ik soms overdreven bezig als ik er goed over nadenk, maar vliegen binden is zo leuk!



Je kunt variëren met kleur hertenhaar en dubbing. Om de vlieg extra te verstevigen gebruik ik wat superglue op het ruggetje, maakt de vlieg sterker en langer te gebruiken. Geef voor het extra zicht een gekleurd foamblokje op zijn kopje als indicator; voor de visser goed zichtbaar en niet storend voor de vis.

De gebruikte materialen:
- Haak: TMC 5263 # 6, 8 en 10
- Draad: Textreme in kleur
- Rug: Hertenhaar (zo lang als mogelijk) of Moosehair
- Body: Dubbing in kleur
- Extra: Stukje gekleurd foam als indicator en superglue als versteviging.


Stap 1. Haak in de vice en met binddraad van achter het haakoog tot boven de weerhaak gaan. Sorteer een bundeltje herten- of moosehaar…


…en  in de hairstacker doen. Stack de haren en verwijder de fluffy web. Bind de toef in met losse slagen.


Houd de toef aan de voorzijde goed vast boven de haaksteel en bedek deze met binddraad tot achter het haakoog.


Stap 2. Sla de toef terug naar achteren…


…en zet deze weer vast met je binddraad tot de staartwortel (boven weerhaak). We hebben nu een dubbele dekking op de haaksteel, goed voor het drijfvermogen van de vlieg.


Stap 3. Dub de body van de vlieg, maak een taps toelopende body. Zelf gebruik ik graag een soort ice dubbing… zit een mooie glitter in. Dub de body tot 2 tot 3 mm. achter het haakoog.


Stap 4. Pak de toef met fibers…


…en trek deze strak over de gedubde body heen naar voren en zet vast met enkele slagen binddraad. Eerst weer een paar slagen losjes zodat je het hertenhaar niet doorsnijdt met het binddraad.


Stap 5. Houd het restant omhoog en leg een paar slagen voor de toef om ze iets rechtop te krijgen. Je kunt ook met de binddraad een paar slagen rond de toef leggen om ze netjes bij elkaar te houden.


Stap 6. Knip de toef op lengte af, je keuze is vrij hoe lang je die houdt. De haren spreiden zich iets uit en maken de kop wat robuuster.


Stap 7. Met superglue de rugzijde versterken van de vlieg. De vlieg wordt nu hard en duurzaam. Om de vlieg een extra indicator te geven kun je een klein reepje foam inbinden achter het hertenhaar. Weer meer drijfvermogen voor de vlieg en nog beter zichtbaar op afstand.


Simpel te binden en enorm in vangkracht!?


Enkele variaties.


Veel plezier met binden en tot de volgende vlieg!