Vliegbinden op Vrijdag:
Chompertje
Door Theo Bakelaar,
Een volgende, simpele vlieg die niet veel tijd in beslag neemt om gebonden te worden, maar met giga resultaten voor de vliegvisser kan zijn. Eigenlijk een allround vliegje dat het in de polder altijd wel goed doet.
Zelfs karper lust ‘m graag.
De ruisvoorn is er gek op en de karper schrik er ook niet van, menige vis heeft zich vergist in dit heerlijke zwarte hapje. Zelfs de windes aan de Maas vonden dit reden genoeg om de lipjes van elkaar te doen en toe te slaan. En weet je? De kosten om zoiets te maken zijn bijna nihil. Reden genoeg om achter de vice te duiken en deze nymph een vette kans te geven. Wil je hem wat dieper vissen, dan doe je gewoon wat looddraad op de haaksteel! Je zult verbaasd staan. Veel plezier ermee.
Benodigde materialen:
- Haak: TMC 921 # 10 - 12
- Binddraad: Textreme zwart
- Staartje: fluorode wol
- Body mat: zwarte struisvogelveren
- zwarte raffia
1. Haak in de vice en binddraad van achter het haakoog opzetten en rode wol inbinden tot boven de weerhaak (gelijkmatige body maken).
2. Staartje afknippen op goede lengte, zie onderstaande tip.
Tip: probeer altijd een zelfde lengte te creëren door de schaar tegen de haakbocht aan te leggen en dan de staart af te knippen. Wanneer je deze handeling bij iedere vlieg met zo’n staartje gebruikt, krijg je altijd gelijke staartjes op de goede lengte.
3. Zwarte raffia inbinden boven weerhaak. Tip: maak de raffia even nat zodat deze makkelijker in te binden is.
4. Op dezelfde plaats twee zwarte struisvogelfibers inbinden, naar voren wikkelen en binddraad naar voren brengen tot achter het haakoog.
5. De fibers wikkelen, slag voor slag en fibers proberen recht op de haaksteel te krijgen.
6. De raffia naar voor brengen over de body, strak trekken en afbinden met je binddraad.
Tip: Probeer jezelf aan te leren dat je het binddraad ook af kunt snijden met je schaartje; zo voorkom je dat je met name bij droge vliegjes, geen extra fibers van je vlieg afknipt.
7. Restant afknippen en aflakken van het kopje met bindlak. Tip: Je kunt tijdens het aflakken een pauwefiber door het haakoogje steken om het dichtlopen van het haakoog door de lak te voorkomen.
8. Resultaat: de Chomper. Simpel en zeer effectief in de polders op broeder ruisvoorn en zelfs onze karpers.
Succes met binden!