Vlieg binden, iets voor jou ? (4)
door Wim Alphenaar
Neem nu twee pauwenfibers, knip de dode uiteinden eraf en leg ze naast de wol, langs de haaksteel.
Zet ook die met de binddraad wikkelingen over de totale haaksteellengte vast. Van voren naar en van achteren weer naar voren, zodat je nabij het haakoog eindigt.
Draai de pauwenfibers ineen. Wikkel de samen gedraaide pauwenfibers om de haaksteel en zorg dat de windingen naast elkaar komen te liggen. Maak de body tot ca. 3 mm voor het haakoog. Zet daar de pauwenfibers met 5 slagen binddraad vast. Houdt daarbij de fibers strak, maar trek er niet te hard aan.
Trek nu een hackle van de skin. Dat moet een kleine zijn! De langste zijfiber van de hackle moet net zo lang zijn als de afstand tussen de haakpunt en het haakoog.
Bij de aankoop van de skin dien je erop te letten dat de skin kleine hackles heeft! Overleg met de winkelier! Een hackle heeft op het dikste deel van zijn pen web. Dat zit onder aan de veer. Knip dat eraf. Het laatste web knip je langs de pen weg.
Bind nu de hackle op de haaksteel. Zet het ruige deel van de hackle pen met 10 binddraad windingen vast. Hij wijst naar achteren over de haakbocht.
Zet de bekken van de hackletang op het uiteinde van de hackle vast. Bind nu de hackle op de haaksteel, daar waar nog ruimte is. Je kunt dat met de vinger doen of met de dubbingnaald. Trek met de vinger niet aan de hackle tang want de kans bestaat dat de veer afbreekt. Het ronddraaien met de dubbingnaald in de tang gestoken is daarom veiliger. Zorg dat de windingen van de hackle naast elkaar komen te liggen. Zet het uiteinde van de hackle achter het haakoog vast met de binddraad. Drie windingen zijn genoeg.
Haal met duim en wijsvinger de fiber van de hackle terug en maak opnieuw 6 windingen met de binddraad. Maak tenslotte vier halve steken met de balpenschacht en lak die met behulp van de dubbingnaald af. Steek de naald in het potje lak, laat het teveel er af druipen en smeer de lak op de knoop. Laat de lak drogen. De vlieg is nu klaar.
Nu nog de volgende tip! Of de eerste vlieg mooi is of niet, gooi hem beslist niet weg. Bewaar hem in een doosje. Later als je bedreven bent moet je er nog eens naar kijken. Je ziet dan hoe veel beter je bent geworden.
Een enerverende hobby…
Bedenk, vliegbinden is in het begin oefenen en nog eens oefenen. Is het tweede resultaat niet goed, of mooi genoeg, snijd dan de haak schoon met een radeermesje en begin gewoon opnieuw en zet door! Vliegbinden is een enerverende hobby met veel mogelijkheden. Veel plezier!