Vlieg binden, iets voor jou ? (2)
door Wim Alphenaar
Het voordoen van het vliegbinden op een club is effectief. Er zijn mensen die dat na een keer al ‘oppikken’. Anderzijds is het een feit dat de informatie na het zien gauw vervaagt, dus oefening is nuttig om het goed te leren.
Vliegbinden kan daarom uit een boek worden geleerd, mits daarin de verklaring duidelijk is hoe het in zijn werk gaat. Meestal zijn tekeningen van de handelingen daarvoor bij uitstek geschikt en vaak beter dan geschreven tekst.
Oefening is nuttig om het goed te leren…
Aan een boek met een duidelijk verklaring, waarin stap voor stap de handelingen zijn getekend heb je dus veel. Door de kleine oplage van dit soort boeken zijn die niet goedkoop, maar de informatie die daarin staat is heel nuttig. Die heeft niet alleen betrekking op het vliegbinden zelf maar ook op materialenkennis, want dat is eigenlijk net zo belangrijk als het binden zelf. In het begin wordt dat niet onderkend, maar als je gevorderd bent des te meer. Later ben je daarmee in staat om zelf vliegen te ontwerpen en daarmee te experimenteren. Om dat te kunnen moet eerst een aantal basis technieken worden geleerd.
Gereedschap om te kunnen vliegbinden
Voor het aanschaffen van materiaal moet je in een hengelsport winkel zijn die vliegbindmaterialen verkoopt. Daarvan hebben we er een aantal in Nederland, maar de beste zaak is waar iemand achter de toonbank staat die er ook echt iets van weet. Hij kan je het beste adviseren bij je aankopen. Helaas ken ik een aantal winkels die wel pretenderen het te weten, maar zelf geen of nauwelijks vliegen binden. Het kan daarom lastig zijn om een goed adres te vinden. In het volgende zijn een aantal dingen genoemd die nodig zijn:
· A) vice of hakenklem
· B) hackletangetje
· C) spoelhouder
· D) schaartje
· E) laknaald
· lege balpen schacht
Een vice heb je nodig om er een haak in te klemmen. Ze zijn er al voor vier tientjes te koop. Deze zijn bruikbaar, maar het zal duidelijk zijn dat je voor die prijs geen kwaliteit kunt verwachten. Vishaken zijn hard en als de bekken van zo’n vice dat niet zijn, slijten ze snel. Om geld te besparen kan je een goedkope vice nemen, maar na een aantal jaren is die aan vervanging toe. De praktijk leert dat men dan toch een wat duurdere vice neemt. Overweeg dus wat te doen, het is afhankelijk van wat je wilt besteden. Dit geldt ook voor het overige gereedschap. Met behulp van een knevel of schroef constructie van de vice kan je een haak tussen de bekken spannen. De vice heeft meestal een tafelklem of kan op tafel worden gezet met een voet. Als je op ooghoogte wilt werken is het handig als de vice op hoogte verstelbaar is.
Als je de vlieg wilt gaan binden die verderop beschreven is, heb je een hackle nodig. Een hackle is een nekveertje van een haan, aan de zijkant daarvan zitten hacklefibers. Straks vertel ik nog wat meer hierover. Om deze hackle om de haaksteel te wikkelen (inbinden) heb je een hackle tang nodig. Je zag hem al getekend.
Binddraad is essentieel voor het vliegbinden en te koop in de speciaalzaak. Het wordt op klosjes geleverd. Deze spoeltjes plaats je in een spoelhouder, ze bestaan in verschillende uitvoeringen. Van het getekend exemplaar zorgt de veerspanning van de poten dat het klosje draad niet vanzelf kan aflopen. Het draad voer je voor een deel in het buisje, dat zich tussen de poten bevindt, daarna zuig je het draad er door heen.
Voor het knippen van veren, wol en ander materiaal is een klein schaartje handig. Je vindt kleine scharen in een warenhuis of een speciaalzaak. Koop er een die korte punten heeft. Die zijn handig voor het knippen van hacklefibers, wol en ook voor het doorknippen van de binddraad.
Een laknaald, ook wel dubbingnaald genoemd is bedoeld om de kop van de vlieg te lakken die meestal uit een aantal afbindknopen bestaat.
Voor het leggen van die knopen is de lege balpenschacht bedoeld. Daarmee maak je halve steken. Hoe dat in zijn werk gaat heb ik getekend. Halve steken zijn bruikbaar, maar niet de beste knopen om een vlieg af te werken, dat zijn Whip-finish knopen. Daarvoor is een apart stuk gereedschap nodig en het werken daarmee moet geleerd worden. Nogmaals, halve steken zijn te gebruiken, maar je moet ze wel met vliegbindlak of verdunde blanke nagellak afwerken, anders gaan ze snel los!
(wordt vervolgd)