Vlieg binden iets voor jou? (1)
door Wim Alphenaar
Wie de smaak van het vliegvissen te pakken heeft, krijgt na een tijdje ook belangstelling voor het binden van kunstvliegen. Althans, zo is het velen vergaan die met het vliegvissen begonnen zijn en ik spreek uit ervaring.
Vliegvissen en vliegbinden zijn nauw met elkaar verbonden. Dat is een hobby bij een hobby en eigenlijk onafscheidelijk van elkaar. Aan een haak, waarop wat wol en wat fibers van veren zijn gebonden, een eerste vis vangen is het absolute summum . Beter kan ik het eigenlijk niet onder woorden brengen, je moet dat meemaken. Dat laat zo’n indruk achter dat dit voor elke vliegvisser een onvergetelijke gebeurtenis is. Vraag maar eens aan een expert of hij zich dat moment herinnert. Meestal volgt er dan een verhaal van een voor hem onvergetelijk moment.
Je eerste vis aan een eigen gebonden vlieg blijft een onvergetelijke gebeurtenis…
Net zoals je dat in het begin hebt gehad toen je hebt leren werpen met de vliegenhengel, lijkt dat strikken van kunstvliegen een heksentoer. Ik kan je gerust stellen, want dat werpen met de vliegenhengel is lastiger en dat heb je immers ook onder de knie gekregen!
Er zijn maar zeer weinig mensen echt onhandig, daarom kan iedereen leren vliegbinden. Ik ken mensen die geen praktisch beroep hebben, liever niet knutselen, maar zeer verdienstelijk kunnen binden. Met de vliegen die ze maken vangen ze vis en ze zijn daar berentrots op.
Er zijn mensen die moeite hebben met een schroef ergens in te draaien, maar die echt heel goed zijn in het maken van een vlieg! Het maakt niet uit of het resultaat heel mooi of iets minder mooi uitvalt, bedenk dat een kunstvlieg beslist geen schoonheidsprijs behoeft te krijgen. Daarom vragen bekwame vliegbinders zich wel eens af hoe goed een imitatie insect moet zijn om vis te vangen.
Het binden maakt misschien indruk bij het zien van een demonstratie op een beurs of op een club. Misschien heb je wel eens gekeken naar een vliegbinder die een ingewikkelde zalmvlieg aan het binden was. Welnu, dan heb je eigenlijk een verkeerd voorbeeld gezien. Een kunstvlieg waarmee op ruisvoorn of forel wordt gevist, is aanzienlijk eenvoudiger te maken. Daar is veel minder voor nodig en ook nog andere materialen. Vliegenstrikkers strikken soms om vliegenstrikkers te vangen en niet om er mee te vissen. Het publiek wil echter graag ingewikkelde toeren van ze zien, maar het kan wel eens iemand er van weerhouden om er aan te beginnen.
Een kunstvlieg om b.v. ruisvoorn te vangen hoeft echt niet ingewikkeld te zijn…
Vliegen zelf maken kan ook goedkoper zijn dan vliegen kopen. Eddy van Bemel heeft in zijn pleidooi voor het vliegvissen een voorbeeld aangehaald wat een kunstvlieg in de winkel kost. Met de prijs voor een vlieg die hij noemde, is hij nog bescheiden geweest. Ik denk dat die zeker een half maal zo hoog uitvalt. Daarbij gezegd, dat je aan één vlieg niet genoeg hebt. Je hoeft geen koffers mee te slepen die gevuld zijn met kunstvliegen, maar toch zeker wel een doosje met daarin een aantal vliegen die op verschillend haakmaten gebonden zijn en in grootte verschillen. Als je dat aantal stelt op 15 kom je al gauw op een aanzienlijk bedrag uit.
Meestal zitten er in zo’n doosje ook nog verschillende soorten kunstvliegen.
Een kunstvlieg kan vaker gebruikt worden, maar op den duur is ze aan vervanging toe. Als je pas met vissen begint, raak je er ook wel eens één kwijt aan een boom of aan het hoge gras. Zelf binden kan dus goedkoop zijn, mits het in het begin niet ontaardt in het aankopen van heel veel materiaal. Want voordat je dan die kosten eruit hebt, moet je wel wat vliegen draaien.
De benadering uit economische overwegingen gaat in de praktijk niet meer op als het vliegbinden een hobby is. Elke hobby kost geld, voetballen, fotografie of golf en noem maar op. Ondanks deze benadering is het dus verkeerd om gelijk veel geld aan materiaal uit te geven als je geïnteresseerd bent. Geld uitgeven is ook niet moeilijk, geld verdienen is lastiger. Later als je meer ervaring hebt in het binden kan je altijd nog een verzameling vliegbindmateriaal uitbreiden met leuke spullen.
(wordt vervolgd)