(Vis)vakantiewerk in Zweden

(Vis)vakantiewerk in Zweden

Door: Sierd Bron

‘Gezocht: jonge roofvisser voor camping in Zweden’... Zo’n advertentie trekt, als jonge en nog studerende roofvisser, onmiddellijk je aandacht als je op zoek bent naar leuk vakantiewerk. Als je de visverhalen over Zweden leest moeten de snoeken daar opgestapeld liggen. Wie wil daar niet vissen?

Daarnaast vormt de adembenemende ruige natuur een prachtig decor om in te vissen en te werken. Dus: je solliciteert, wordt gelukkig uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in Nederland, krijgt te horen dat je de eindstreep hebt gehaald (yes!) en voor je het weet ligt er een ticket voor je klaar om naar Zweden te af te reizen.

Enigszins gevoel voor avontuur moet je wel hebben, want eenmaal op camping Hedesunda te Zweden ontmoet je voor het eerst je collega’s en het stel, Meindert en Renata, dat samen de camping bezit en managet. Gelukkig klikte het allemaal erg goed, onder andere omdat we allemaal vissen als passie hebben.


Collega’s: Jelte, Erik “Stolk” en Sierd.

Het vissen staat vrij centraal op de camping. Niet zo gek met een vissende eigenaar en als de camping op een eiland ligt waar aan beide zijden de rivier van de Nedre Dalälven langs stroomt. Alle voorzieningen voor de verwende visser zijn er te vinden: zo is er, naast de vissteiger, een grote Lund Explorer, een Quicksilver en een hele vloot aan aluminium Linder (vis)boten. Ook elektromotoren en visvinders zijn ruim aanwezig.

De werkzaamheden die we verrichtten bestonden onder andere uit het voorzien in activiteiten voor de campinggasten zoals mountainbiken en visgidsen. Voor de kinderen organiseerden we flessenvoetbal, pingpong toernooien, viscursussen, vogelhuisjes timmeren en Vikingtochten.

Dit artikel doet verslag van de wisselende visserijen die we door het campingseizoen gedaan hebben. In het voorjaar lag de nadruk vooral op de werpende snoekvisserij, de zomer werden de snoekbaarzen gezocht en in het najaar werd er weer gericht op snoek gevist.

Voorjaar
Het voorjaar in Zweden staat bekend om haar snoekvisserij en dat bleek in Hedesunda niet anders te zijn. De ondiepe paaiplaatsen tussen de opkomende rietstengels zijn op dat moment dé hotspots om snoeken te vangen. Kleine en grote snoek (ook metersnoeken) liggen op slechts enkele decimeters water.

De rietstengels op deze ondiepe kantjes vormen een behoorlijke horde voor veel kunstaas; dreggen blijven snel hangen aan de korte en stugge rietstengels. Jerkbaits zijn voor de geoefende visser die goed kan werpen en sturen nog wel bruikbaar, maar leveren toch veel vastlopers op. De voorkeur van veel vissers ging uit naar spinnerbaits.

Vanuit de boot werden deze zo het riet ingegooid en er dwars doorheen gevist. Een heel effectieve visserij die behalve meer rendement heeft, ook nog eens ‘cleaner’ is omdat de enkele haak van een spinnerbait het onthaken makkelijker maakt. Daarnaast levert de enkele haak van een spinnerbait minder schade aan de vis dan meestal het geval is bij pluggen of jerkbaits die zijn behangen met meerdere dreggen.


Werpend op het ondiepe gevangen.

De spinnerbaits die we aan de onderlijn hingen waren niet van die grote loeders die hard aan je hengel trekken. Liever kozen we voor de modellen die doorgaans gebruikt worden voor de visserij op black bass. Dit type spinnerbait weegt niet al te veel en trekt niet hard aan je hengel en je kunt er de hele dag mee staan werpen zonder last te krijgen van armen en schouders.

Vaak werden de spinnerbaits voorzien van een trailerhaak met een klein toadje. De keuze qua kleur van de toad kon op bepaalde dagen zeer van belang te zijn. Het (onverklaarbare) verschil tussen vangen met een bruine toad en minder vangen met een groene toad blijft een interessant aspect van de visserij.

Zomer
In de zomer wordt het water behoorlijk warmer en was het te merken dat de snoekvangsten op de ondiepe rietkantjes erg terugliepen. Er viel nog wel het een en ander aan kleine achtergebleven snoekjes te vangen, maar het overgrote deel van de snoeken ligt dieper en meer verspreid over het water.

De snoeken werden vanwege het warme water en afnemende vangsten met rust gelaten en we richtten onze pijlen op de snoekbaars. Een vissoort waar aardig aan voorbij wordt gegaan als je over Zweden leest. Toch zitten ze er in grote getale, dus de jerkbaithengels werden in de kast gezet en ingeruild voor de verticaal- en dropshothengels.


Dubbelvangst mooie snoekbaarzen.

Met shads aan de loodkop of aan de dropshot vingen we vis, maar wat er bij de snoekbaarzen veel beter inging waren alvertjes. Die kleine, smalle witvisjes hielden zich in enorme aantallen op onder de vissteiger en waren de nummer één als aasvis. Met de vaste stok waren die visjes zo te vangen. Met een alver aan de fireball, maar vooral aan de dropshot, vingen we erg goed snoekbaars. Zoals op de foto’s te zien is waren de snoekbaarzen puntgaaf en prachtig gekleurd.


Gouden snoekbaarzen met grote staarten.

Op dieptes tussen de drie en tien meter water viel aardig te vangen. Een (huur) boot is daarbij wel nodig om op de juiste stekken te komen. Maar ’s avonds trok de snoekbaars ook het ondiepe op. Onder de zwemsteiger zaten grote scholen alvers waar alle rovers zich aan te goed deden.

In de avond vingen we vanaf de steiger met een alver op de dropshot, of onder een dobber, mooie snoeken, snoekbaarzen en baarzen op nog geen meter water! Op die omvangrijke Zweedse wateren kan het moeilijk zijn om de vis te vinden. Vandaar dat onze activiteiten als visgids zeer werden gewaardeerd door de vissende campinggasten. Ze werden naar de besten stekken geleid, konden uitleg krijgen over materialen en technieken en konden bijvoorbeeld ook toelichting krijgen op het aflezen van visvinders.

Viscursus
Eén van de activiteiten die we aanboden was een viscursus voor kinderen. De kinderen werden onderwezen in de soorten vissen die in Zweden maar ook in Nederland zwemmen. Verder leerden ze een werphengel op te tuigen en hoe er mee te werpen. Goede knopen werden geoefend en een eigen spinnerbait geknutseld. Verder werden de verschillende soorten kunstaas gedemonstreerd (swimbait was veruit favoriet bij kinderen omdat die zo echt zwemt) en werd het concept van catch & release bijgebracht.


Vangst tijdens viscursus.

Al het geleerde werd uiteindelijk ook in praktijk gebracht. Op het visvlot (voorzien van 15 pk buitenboordmotor en visvinder) werd er op snoekbaars gevist met zijn allen. Snoekbaarzen en baarzen waren geregeld de klos en er werd zelfs een paling gevangen op de dropshot. De vreugde door het vangen van een vis van een kind was elke keer prachtig om te zien.

Behalve de viscursus vond er elke vrijdagavond een viswedstrijd voor de kinderen plaats op de vissteiger. Het kwam erop neer dat bijna alle kinderen op de steiger in de weer waren om alvertjes te vangen. Het waren spannende wedstrijden die meestal door de kleine dames gewonnen werden. Meisjes zijn veel geduldiger dan jongens en vingen daardoor meer vis.


Viswedstrijd.

Ook werd het visvlot ingezet als ‘vikingvlot’. En als de vikingen op strooptocht waren richting schateiland, kon er natuurlijk onderweg ook wel een hengeltje uit worden gegooid. Met een Screamin’ Devil voor snoek aan de ene hengel en een diepduikende plug voor snoekbaars aan de andere hengel, spreidden we zo mooi onze kansen. En niet zonder resultaat.


Vangst tijdens Vikingtocht.

Najaar
Toen het gros van de zomergasten was vertrokken en de temperatuur weer daalde, begonnen de snoekkriebels weer op te spelen. Het werd fris op het water en de snoeken lagen met volgevreten buiken over het water verspreid. De techniek om die enorme lappen water af te vissen is ‘planerboarden’.

Zodra de zomer voorbij is neemt het aantal bootjes op het water behoorlijk af waardoor er veilig met deze methode kan worden gevist. Met aan elke kant van de boot een planerboard uit op zo’n 25 meter, maak je je af te vissen gebied namelijk behoorlijk breed. Aan elke kant van de boot voeren we drie hengels uit waardoor je breeduit kon vissen en vele meters water afdekte.

De keuze van kunstaas was voornamelijk het formaat en diepgang van belang. Groot kunstaas zoals bulldawgs, swimbaits en pluggen werden met succes ingezet, maar ook zinkende Screamin’ Devils bleken goed te vangen. Er werden zelfs nog enkele grote snoekbaarzen gevangen tijdens het planerboarden.

Meerdere metersnoeken vangen op een dag is bepaald geen uitzondering bij deze visserij. Als je het eenmaal hebt meegemaakt, plaatst het sommige online verslagen van vissen in Zweden behoorlijk in perspectief.


Mooie vissen.

De natuur
Iets wat een apart kopje heeft verdiend is de prachtige natuur die in Zweden te bewonderen is. Wij waren niet de enige vissers op het water: ook de visarend en zeearend zijn geduchte concurrenten die een extra dimensie gaven aan het vissen. Sowieso is het in Hedesunda voor de vogelliefhebber een klein paradijs: kraanvogels, vele soorten uilen, spechten en meer hebben we langs zien komen.

Het werk van de bever.

Ook de zoogdieren bleven niet achter, met de bever voorop. Deze actieve diertjes bouwen geweldige takkenbulten en knagen vele bomen aan. Als het ’s avonds schemert zijn deze prachtige dieren goed te spotten. Door middel van de elektromotor zijn ze goed te besluipen en zwemmen ze soms langs de boot.

Totdat ze een ferme slag met de platte staart alarm slaan en verdwijnen. De kans op het zien van elanden en dassen (vooral ’s avonds langs de weg) is redelijk aanwezig. De wolven, beren, lynxen en vossen die zich schijnbaar in de bossen ophouden, hebben we helaas niet gezien. Dat is slechts aan enkele gelukkigen voorbehouden.

Tot slot
Voor je het weet zit je periode in Zweden er weer op en zit je in Nederland weer in de studiebanken. De hengels zijn in Nederland alweer opgepakt en de Nederlandse (polder)snoeken en snoekbaarzen staan weer in het vizier. Dan denk je terug aan de tijd in Zweden. De enorme schat aan viskennis die je hebt opgedaan. De verschillende technieken en tactieken hebben je als visser aan het denken gezet over de methoden die je in Nederland gebruikt.

Kortom, ik kan het iedere jonge visser, en dat zijn er heel wat, aanraden om zulke buitenkansjes met beide handen aan te pakken! Je bent jong, nu kan het! Wij hebben heel wat oudere vissers gesproken die op de camping stonden met hun gezin die riepen: “Wat hebben jullie een prachtig vakantiebaantje, toen ik zo oud was had ik dit ook willen doen!”


Prachtige omgeving om in te vissen.

ANDEREN LAZEN OOK