Het warme weer van afgelopen tijd zorgt voor veel zomerpret, maar leidt helaas ook tot vissterfte. Door drooggevallen beken en vijvers of een tekort aan zuurstof in het water komen er een hoop meldingen van vissterfte binnen.
Gezien de weersvoorspellingen moet er ook komende dagen nog rekening worden gehouden met dit scenario. Zie je zelf een geval van (dreigende) vissterfte? Meld dit dan aan de betreffende waterbeheerder!
Minder zuurstof
De oplosbaarheid van zuurstof neemt af bij een stijgende watertemperatuur, waardoor wateren tijdens de zomer vaak minder zuurstof bevatten dan tijdens de winter. Als koudbloedig dier heeft een vis in de zomer echter een snellere stofwisseling dan in de winter, waardoor een grotere zuurstofbehoefte bestaat. Hierdoor kan juist in de zomermaanden een verlaging van het zuurstofgehalte snel tot problemen leiden.
Sterfte door drooggevallen wateren
Daarnaast zorgt de droogte ook voor een boel ellende in verschillende beken in Nederland. Door een gebrek aan aanvoer van regenwater, komen veel beken droog te staan en blijven de vissen achter in ondiepe, zuurstofarme poeltjes. Met name kwetsbare vissen als de beekprik, elrits, beekdonderpad en rivierdonderpad zijn inmiddels al slachtoffer geworden van de droogte. Om aandacht voor dit probleem te vragen maakte Ravon het onderstaande, heftige filmpje.
Gelukkig komen veel sportvissers in actie en is er afgelopen tijd er op verschillende plaatsen in Nederland meegeholpen met het verplaatsen van vissen uit drooggevallen wateren. Zie je zelf vissen in nood in drooggevallen wateren of door een tekort aan zuurstof in het water? Twijfel dan niet en schakel de waterbeheerder (waterschap of gemeente), je hengelsportfederatie of hengelsportvereniging in! Rijkswaterstaat brengt de vissterfte landelijk in beeld, je kunt helpen door vissterfte te melden aan het Meldpunt Water (0800-0341).