Vis(soorten) paradijs Gran Canaria Puerto de Mogan ( 2 )

Vis(soorten) paradijs Gran Canaria Puerto de Mogan ( 2 )

De eerste dagen had ik me al kostelijk vermaakt met de kantvisserij in deze prachtige omgeving. Maar het vooruitzicht dat ik een aantal dagen had geboekt op de topcharterboot  "Calrei" maakte het vis-vakantiegevoel alleen nog maar spannender!

Vanwege zandstormen vanuit Afrika ( 150 km afstand tot Gran Canaria)  is de kans aanwezig dat er zo nu en dan eens een visdag tussenuit valt. Dat is meestal geen probleem zeker niet als je twee weken vakantie hebt,dan schuif je de visdag gewoon door naar een andere dag. Samen met de schipper wordt in overleg besloten welke vorm van visserij zal worden ondernomen. De meeste stemmen gelden maar…. de schipper heeft hierin wel altijd het laatste woord.


De Belgische bemanning Randy en Marin doen er alles aan om je vis te laten vangen.

Bootvissen op het rif
Op circa een half uur varen vanaf  Puerto de Mogan,bereik je het grote rif terecht rondom  Gran Canaria.


Om geen tijd te verspillen wordt er tijdens de trip naar het rif getrolled!

Tijdens de periode van oktober tot april maak je op deze unieke stek kans om vele vissoorten te vangen. Eigenlijk kun je niet eens van een "kans "spreken,maar is vanggarantie beter op zijn plaats. Je hoeft je niet te vervelen want je hengeltop is de gehele dag in beweging! Het ligt veelal aan je aas aanbieding welke vissoorten er aanbijten!


Net buiten de haven,ving ik al direct een aantal barracuda's ( de kleinere soort tot de meter) . Mijn visdag moest nog feitelijk nog beginnen maar kon nu al niet meer stuk .

Als je weinig viskennis hebt,helpen Marin en Randy u graag op weg. Ze gaan voor het rif voor anker,en kiezen daarbij secuur de juiste plek om het anker te laten vallen. Ankeren is bepalend voor de vangst. Tijdens het ankeren wordt er rekening gehouden met de wind en de getijdestroom.


Rovers van het eerste uur,bewapend met een enorme rij tanden. Ter info: voordat deze foto werd gemaakt is de vis gedood voor consumptie.

Er wordt geankerd op ruim 100 meter, dus er staat soms wel een paar honderd meter ankertouw plus ketting uit. Het anker wordt aan het eind van de visdag losgevaren en doormiddel van een boei naar de oppervlakte getrokken omdat je het zware anker met mankracht niet naar boven krijgt.


Toch wel trots op mijn vangst. Die zwemmen bij ons niet .

Tijdens deze relaxte visserij probeer ik graag wat systemen c.q onderlijnen uit die in landen als Noorwegen prima werken. Zo had ik nu het grootste vertrouwen in de "krijnlijn" die ik van mijn vismaat Reier Groot van www.visservice.nl  had meegekregen.


Aan de "krijnlijn" ving ik werkelijk van alles zoals deze grote hagedisvis.

Een supermooi lijntje met vlijmscherpe haken, alles in RVS uitgevoerd. Op de haak zit een soort van viseitje (rood geverfd  loodje) dat de haak een aantrekkelijke actie geeft tijdens het bewegen onder water . Korte zijlijntjes, dus vrijwel nooit in de knoop. Alleen één of meer meerdere makrelen kunnen de boel nog wel eens verwarren.


En meerdere sama's  zoals b.v deze "sama de pluma"

Het bleek al snel een echte allround lijn, ik ving er werkelijk van alles aan. Zowel beaasd als onbeaasd. Soms zelfs een volle bak Atlantische makrelen,het ideale natuurlijke aas.  De vissen hadden vele vormen soms ving ik een aantal mooie hagedisvissen met hun vervaarlijke uiterlijk,en daarna weer een aantal verschillende soorten sama's.


Af en toe een waslijn vol met altlantische makrelen. Mooi als aas !

Zelfs een octopus kon niet van mijn makreelstripje afblijven. Ook de vismethode met de speedjig was erg leuk doch inspannend. Die speedjig (lange pilker) laat je keihard naar beneden zakken om hem daarna heel snel met korte tussenpozen weer binnen te vissen om hem de juiste actie te geven.


Regelmatig een kogelvis en deze weigerde zich op te blazen maar mond op mondbeademing hielp niet!!

Meestal wordt je (kunst)aas halverwege gepakt. Vaak zijn het amberjacks. Maar gezien de enorme sortering vis blijft het altijd een verrassing wat je aan de lijn krijgt hier rond Gran Canaria.


Ook Yvonne vermaakte zich opperbest.

Gelukkig zijn er geen grote pietermannen aanwezig op het rif dit in tegenstelling tot de kantstekken,waar we op rog vissen. Wel zo fijn tijdens het onthaken .Tijdens het rifvissen houdt schipper Marin de omgeving scherp in de gaten op zoek naar duikende meeuwen.


En haalde er van alles uit.

Dan is er meestal een school "skipjack- tonijn" aan het jagen. En na een paar uurtjes heerlijk vissen op het rif verscheen er ineens een grote school tonijnen aan de oppervlakte. "Zullen we er achteraan gaan " vroegen  Randy en Marin. Leek mij een goed plan en snel werd het anker gelicht. Een goede beslissing zo bleek al snel want het ging om een enorme school tonijn.

Nadat het anker was gelicht was het hele spul verdwenen, maar doken ze gelukkig  even later weer op. Een ware 'whirlpool" zo midden op zee,die vretende tonijntjes. Supersnel ! Randy gaf me een lichte hengel,die ik voorzag van mijn eigen Penn Slammer 460 volgespoeld met 300 m oranje (goed volgbaar en koningsgezind) dyneema lijn!


Speedjiggen is een fantastische manier van vissen!  Maar het is wel 'werken"geblazen. Op de foto vismaat Pieter Beelen met een van de vele amberjacks vanaf het rif.

Rapala plug eraan en vissen maar ! De tonijntjes jagen graag in of net achter het schuim van de boot dus was het zaaks de plug dicht bij de boot te houden. De aanbeten waren hard en snel. Op het moment dat ik mijn hengel pakte kon ik in eerste instantie alleen maar kijken hoe de volle spoel zeer snel leeg liep.


Toen we achter een school "skipjack-tonijn" aangingen wist ik even niet wat mij overkwam!

Aanslaan is overbodig want door de snelheid van de vis en de boot haakt de vis zichzelf . Dit was geen dagelijkse kost voor ome Luc. 100 meter lijn gierde zomaar van mijn spoel. "Gaat dit wel goed Randy"?  Ik moest tenslotte natuurlijk nog wel wat lijn overhouden ! Gelukkig stopte de skipjack-tonijn na enige tijd en kon ik lijn gaan terug winnen.


Wat een prachtvis kwam er langs de boot.

Na een tijdje had de tonijn weer wat krachten verzameld en ging hij er wederom vandoor. Gelukkig nam hij nu minder lijn! Ik was nu aan de winnende hand en zag na een tijdje een blauw witte schim naar boven komen. Wat een prachtige ervaring en wat een mooie vis. Daarna vingen we nog een aantal vissen maar was de school opeens verdwenen.


"slechts”  5,5 kg maar wel pure kracht aan de lichte stok ! De vis is gedeeltelijk in de pan beland en gedeeltelijk als aas voor de rog gebruikt. Niets gaat dus verloren !

Op het moment dat zo’n grote school tonijn aan de oppervlakte verschijnt moet je snel reageren. Maar het blijft natuurlijk wel vakantie!! Als de vis er zit wordt je door Randy of Marin gemaand om door te vissen en later maar foto’s te nemen. Daar heb ik alle begrip voor maar het druist soms in tegen ons vakantiegevoel. Levende vis op de foto is natuurlijk het mooiste!  Maar Randy en Marin willen vis vangen, dus daar moet je dan maar aan wennen .


Op en top genieten.

Na zes uur heerlijk  vissen op het rif is de visdag weer teneinde en keer je al trollend (kans op barracuda of andere zoute rover)langs de kust weer terug richting haven. Wederom heerlijk genoten tot op het bot ! Helaas gaat vistijd dubbel zo snel !


Ter afsluiting kwam er nog even een grote school dolfijnen onder de boot door. Fantastisch gezicht,kan het nog mooier ?

Maar de dag was nog niet voorbij want de avond met al zijn heerlijkheden moest nog volgen.  Kijk voor een zeer betaalbare visbestemming op www.calreicharters.com. De "Calrei" is momenteel in jaarlijks onderhoud voor het komende marlijnseizoen dat in mei weer begint.  In het volgende deel gaan we vissen op diverse roggen- en haaiensoorten.

Visgroet van

Lucky Luc mom

ANDEREN LAZEN OOK