Vissen op tong een heerlijke platte sportvis! ( Deel 2 )
Door: Lucky Luc Mom
Welke zijlijnen gebruikt u op de tong? Zoals gezegd is de tong een nachtelijke jager die uw aas middels de geur opspoort. Er hoeven geen toeters en bellen op uw aaslijn te zitten.
Dat jaagt de tong alleen maar weg van uw aas omdat hij dit voelt. Een enkel lichtgevend kraaltje schuivend op uw zijlijn mag wel en is een extra lokmiddel in het donker.
Deze kunt u voor het inwerpen even oplichten met uw zaklamp, om hem onder water in het donker zichtbaar te maken. Ook al heeft de tong zijn ogen aan de bovenkant zitten, op een of andere manier valt dit toch op.
Ik vis meestal met een systeem met twee haken en soms als ik niet zo ver hoef te gooien heel af en toe met drie haken. Voor tong vanaf de kant gebruik ik nooit afhouders omdat dat de tong alleen maar afschrikt bij het zoeken naar uw aas. De zijlijntjes zijn kort en hooguit 20 cm lang .
De onderlijntjes kunt u net zoals ik makkelijk zelf maken van diverse materialen. Wel zo leuk om te doen natuurlijk. Let op systemen met een warteltje aan het eind voor de zijlijn! Voor vanaf de boot zijn ze al kant en klaar in verschillende haakmaten te verkrijgen.
Die maak ik van sterke doch soepele nylon (45/00) om het aas maar zo natuurlijk mogelijk aan te bieden op de bodem. De beste systemen om uw zijlijnen aan te verbinden zijn die met een klein warteltje aan het uiteinde. Dit houdt goed af van uw hoofdlijn en zorgt dat uw lijnen recht blijven en niet gaan kringelen.
Lijnen die erg gekringeld zijn door gebruik kunt u het beste direct vervangen ! Als u zelf uw zijlijnen maakt, zorg dan dat ze zo ver uit elkaar staan dat ze bij het inwerpen niet in de knoop komen. Meestal heb ik twee haken boven mijn lood en soms zet ik er nog één bij door een zijlijntje te knopen aan het oog van de wartel, waar het lood aan zit om ook achter het lood te vissen.
Dat is het beste en het makkelijkste als u zonder ankers vist, wat in het Noordzeekanaal vaak kan. Aan u de keus! Het belangrijkste is dat als je ingegooid hebt je wat extra lijn geeft om het aas goed op de bodem te laten liggen. Ik gebruik als hoofdlijn een dyneema van het merk Whiplash Crystal 15 0/00.
Dit is de meest gladde dyneema die er is op dit moment en heeft een zeer hoge trekkracht. Deze lijn is zeer knoopvast en is in mijn optiek beter en praktischer dan het nieuwe Nanofil, waar u weer een speciale knoop in moet maken want anders gaat uw lijn glijden en gaat uw knoop los. Dit is een persoonlijke keuze en laat ik aan u over. Want ook een knoop maken is natuurlijk zo geleerd.
Waar en wanneer vang je tong ?
Tong is een echte zomervis en ontwaakt uit zijn winterslaap als de temperatuur van het zeewater boven de 12 graden komt. Tijdens de winter, een enkel groot exemplaar uitgezonderd die je hartje winter soms vangt, ligt de tong in het diepere water ingegraven in het zand om maar zo min mogelijk energie te verspillen.
Het Noordzeekanaal nabij IJmuiden is een super tongstek en er komt door de diepe vaargeul van alles langs.
Hij leeft dan van zijn vetvoorraden die hij het afgelopen jaar opgebouwd heeft en wordt dan wat magerder. De meeste tongen worden gevangen in de schemering en nachtelijke uren. Als ik er overdag al een of twee vang weet ik dat ik dat aantal in de nacht met vier a vijf kan vermenigvuldigen.
De tong aan onze Nederlandse kust en de tong in het algemeen houdt niet zo heel erg van een zeer sterke stroming. Dan graaft hij zich in en daarom is het afgaande water, wat tezamen valt met de schemering, het allerbeste om kans te maken op deze zeer sterke platvis.
Als u hem aan de lijn hebt voelt u wat ik bedoel met sterk, want de tong trekt zich met zijn lichaam helemaal krom en maakt dat u alle kracht nodig hebt om hem uit het water te halen. Zelfs de kleine tongen zijn zeer krachtig. Als ik tijdens het inhalen van een vis een licht maar overduidelijk getril voel af en toe, weet ik zonder te kijken dat dit een tong is. Andere platvissen vechten heel anders.
In de nacht kunnen het aantal maatse tongen die je mag meenemen aardig oplopen.
De laatste vijftien jaar is er in het Noordzeekanaal achter de sluizen in IJmuiden een werkelijk enorme tongpopulatie ontstaan, die zeer gemakkelijk te bevissen is. Maar het is ook door deze makkeljke bevisbaarheid een populatie waar we goed mee om dienen te gaan ten aanzien van ons consumptiegedrag.
Zet de te kleine exemplaren alstublieft terug om verder te laten groeien en voor eventueel nageslacht te laten zorgen. U heeft uw auto altijd vlak bij de hand aan het Noordzeekanaal en dat is wel zo makkelijk.
Het Noordzeekanaal loopt van IJmuiden tot aan Amsterdam en is gemiddeld 15-17 meter diep om de grote boten door te laten die via de zeesluizen naar Amsterdam komen . U heeft dus genoeg ruimte om een plekje te kunnen vinden. Ook al zijn sommige plekken makkelijker bereikbaar met de auto en dus drukker.
Maar meer dan de helft van de tongen zijn in de regel ver onder de legale maat van 24 cm en dient u weer terug te zetten.
Maar als je een stukje weg loopt van zo'n plek vindt je weer de rust om te vissen zoals het hoort met ruimte om u heen. Het vissen in het Noordzeekanaal, wat als binnenwater (brak tot zoet) beschouwd wordt, is niet vrij en u dient in het bezit te zijn van een zogeheten 'vispas'.
Omdat u in de nachtelijke uren gaat vissen dient u daar ook een hologram met de afbeelding van een maan bij te kopen die u achterop uw vispas kun plakken. De vergunning voor een heel jaar kost zo'n 35 euro en het maantje kost nog 11 euro extra. Deze vergunning is ook geldig in de meeste andere Nederlandse binnenwateren.
De Nederlandse binnenwateren waartoe ook het Noordzeekanaal behoort worden steeds strenger gecontroleerd. Denk aan de vispas plus het hologram met maantjes!
Zorg dat u deze wel aanschaft, want de Nederlandse wateren worden streng gecontroleerd en vooral buitenlanders zijn de klos door het direct moeten betalen van hoge boetes. De minimummaat voor tong om mee te nemen is op het ogenblik 24 centimeter. Dat kan veranderen maar voorlopig ligt dit al jaren vast.
Zorg dat u daarvan op de hoogte bent en houdt u zich s.v.p aan deze legale maat want ook hierop is controle en er worden vanaf 2013 zeer hoge boetes uitgedeeld. Vanaf 2013 mag u in principe het gehele jaar door 's nachts vissen in het Noordzeekanaal. Het tongseizoen kan nu dus veel langer duren dan de voorgaande jaren ook al is het herfstweer natuurlijk minder uitnodigend om de tong te gaan bevissen.
Maar mogelijk is het wel! Zeker zolang de watertemperatuur hoog genoeg blijft. Voor alle informatie hierover verwijs ik u graag naar de site van Sportvisserij Nederland : http://www.sportvisserijnederland.nl/ U kunt daar ook via e-mail de informatie verkrijgen hoe u uw vergunning in Nederland aan kunt vragen.
Welke hengel kun je gebruiken?
Als u in de Noordzee vist in Nederland heeft u geen vergunning nodig en u mag maximaal met drie hengels vissen voorzien van drie haken. Grote onzin natuurlijk, waarom zou je drie hengels gebruiken. Dan begin je op een beroepsvisser te lijken die aan het werk gaat om geld te verdienen. En daar is het sportvissen toch echt niet voor bedoeld. Ik gebruik altijd maar twee hengels of soms zelfs maar één als er een zeer sterke stroming staat.
U kunt met gewone zeehengels vissen in het Noordzeekanaal maar ook licht vissen is mogelijk zoals Ton Nientied hier doet. Wel zo leuk natuurlijk.
Omdat u in het buitenwater vist, en in dit geval spreek ik even over mijn geliefde Noordpier te Wijk aan Zee, krijgt u soms te maken met zware stroming. Uw hengel moet om prettig te kunnen vissen zo'n 4.25 tot 5.00 meter lang zijn en hij moet tussen de 100 en 200 gram lood kunnen werpen. Er moet een krachtige snelle molen op zitten om uw lijnen boven water en over de betonblokken te kunnen krijgen.
Als u in het Noordzeekanaal gaat vissen kunt u zowel met lichte als met zwaardere hengels vissen. Als u ver gaat werpen moet de hengel zo'n 100-150 gram loodgewicht kunnen hebben. In het Noordzeekanaal is er geen getijdewerking, maar bij laag water aan de zeekant, pompt het spuigemaal met groot geweld via het Noordzeekanaal zoet regenwater naar zee om te lozen.
Tijdens dat zogeheten 'spuien' kan het wel behoorlijk stromen. Als u in het donker in het Noordzeekanaal vist, heeft u veelal geen verre worpen nodig. In de zomer bevindt de meeste vis zich tussen 30 tot 80 meter uit de kant zodat u dan ook met lichter lood en lichtere hengels aan de slag kunt. De hengels met een goede topactie verdienen de voorkeur boven bijvoorbeeld een parabolische hengel zoals een karperhengel.
Biinenkort deel 3