Door Ron Smits (foto’s Gobin Raghunath)
Het kantoor van Älvkarleby Sportfiske direct naast de zalm en zeeforelkwekerij.
In dit kantoor kunt u de visvergunning regelen en kunstaas, nijlon en andere benodigdheden kopen (vissen met lood en gevlochten lijn is verboden). Op de foto rechts in het gebouwtje worden de gevangen zalm en zeeforel gewogen, gemeten en geregistreerd.
De rivier is verdeeld in drie secties (A, B en C). Sectie A is het duurst (ca. € 30 per dag) In Secties B en C is het moeilijk om vanaf de kant te vissen en is daarom veel goedkoper. Er mag in deze secties wel met een bootje gevist worden.
De prachtige ongeveer vier meter diepe Dalälven rivier is één der allerbeste zalmrivieren van Europa.
Ook hier worden soms brasems (vals) gehaakt. De eerste zeeforellen en zalmen trekken nu de rivier op en de grote trek van zalm en zeeforel zal vanaf de eerste week in juni plaatsvinden. Eind juli is de trek van de zalm voor het paaien ten einde. De trek van de zeeforel duurt voort tot medio oktober.
De energiecentrale en rechts de vistrap.
Op de laatste dag gaan we met mijn vriend Peter Boström op het meer direct aan de rivier vissen. Het valt op dat de waterstand hier op het meer ongeveer een anderhalve meter is hoger dan normaal. De waterstand is nu met ongeveer vijfentwintig cm per dag aan het zakken.
Mijn vriend Peter en ik, genietend van de prachtige natuur.
Volgens Peter zijn de omstandigheden nu dan ook niet optimaal. We zoeken steeds de gebieden op waar de stroming het grootst zijn. Als snel pakt Gobin een flinke baars van meer dan veertig cm. Net voor de foto gemaakt kan worden springt deze uit de handen van Gobin zo weer terug het water in.
Er volgen er nog genoeg, maar de grootste staat nog steeds niet op de foto. Ikzelf haak nog een mooie snoek, maar net voor deze in het net beland neemt deze snoek de vinnen en verdwijnt onder een boom, waar hij zich ontdoet van de haak.
Sterke snoeken.
Er volgen nog veel kleine baarsjes, maar gelukkig vangt Peter nog een mooie baars. Niet zo groot als die van Gobin, maar de eer is toch gered. Op de laatste stekken wil ik nog een snoek vangen. Grote hilariteit bij het boven komen van een heel klein snoekje, maar de worp direct na deze kleine snoek, brengt toch een snoek, die de naam snoek waardig is.
Eén van de drie kraanvogels die we gezien hebben.
Drie, viermaal neemt de snoek een run. Beresterk is die snoek hier in Zweden. Op dit meer is geen vergunning nodig. Een prachtig meer van ca. twee tot maximaal 4 meter diep. Ideaal voor kayak en bellyboat. Het kantvissen in dit meer is wat moeilijk door de waterplanten, gras en riet aan beide kanten, maar mogelijk biedt een waadpak uitkomst. Een overvliegende zeearend en een heuse bewoonde beverburcht maken deze dag geheel compleet.
De (top) karper visser, fotograaf en goede vriend Gobin heeft het goed naar zijn zin met deze nieuwe vorm van vissen voor hem en gaat daarom wat materiaal aanschaffen, om ook deze vorm van vissen te beoefenen.
Mooie omgeving.
Een kleine stroomversnelling is vaak een goede stek voor baars.
Lekker ontspannen vissen in een prachtige omgeving en (te) goed weer.
Mooie baars voor Peter.
Regelmatig kromme hengels.
Heel klein snoekje zorgt voor veel hilariteit bij het vangen ervan.
Een bewoonde beverburcht.
IJs is sterk, deze steen is waarschijnlijk door het ijs in tweeën gespleten.
Stroomversnellingen zijn goede stekken voor baars, maar ook voor de snoek, die vaak achter een steen staat, wachtend op een prooivis. Op dit meer zijn veel van deze stroomversnellingen aanwezig.
Snoek op de Salmo Perch in oorlogskleuren
Zondag ochtend (drie juni) nemen we afscheid van Beate en Eric. Beate vertelt dat ze gisteren oog in oog heeft gestaan met twee elanden. Jammer dat we die niet hebben gezien. Wel zien we net voor ons vertrek nog een zeearend overvliegen. We zijn het er beiden over eens dat dit een heel fijne locatie is met veel vis mogelijkheden in de directe prachtige omgeving.
Er is bij Beate en Eric ook de mogelijkheid om fietsen en kano’s te gebruiken. Veel natuurliefhebbers komen regelmatig op bezoek om de omgeving te bezichtigen. Ondanks de leuke visserij die we achter de rug hebben, hebben we dit jaar pech gehad met het (veel te warme) weer. Hierdoor een lage waterstand op open zee en de baaien, maar ook een te hoge waterstand op het meer direct aan de rivier (als gevolg van het vele smeltwater).
De barometerstand is weer aan het dalen, de waterstand wordt iedere dag wat hoger en de waterstand op het meer aan de rivier zakt gestaag. Over een week is alles weer normaal en zijn de muggen ook weer in mindere mate aanwezig. Maar ook dat is vissen.
Neem contact op met Joris van www.visreis.nl, als je meer informatie over deze toplocatie nodig hebt. Joris, Beate en Eric hebben een overzicht van de stekken en ook van het kunstaas, waar we gevist en mee gevist hebben.
De mogelijkheden voor zalm en zeeforel zullen in de toekomst nog beter worden, omdat sportvisserij Zweden de natuurlijke omstandigheden (trek en paaigebieden) voor deze vis wil verbeteren. Hierover heb ik binnenkort een meeting met sportvisserij Zweden.