Verticalen op snoekbaars deel 3 – SNOEKBAARS

DE NIEUWE UITDAGING DEEL 3 – SNOEKBAARS

door Dennis van der Noot & Pieter Kofman

Shads
Schrijven over shads is niet gemakkelijk en is hetzelfde als je vriendin of vrouw vragen of je zaterdag én zondag mag vissen. Zeer lastig dus. We proberen evenzogoed een begrijpelijk beeld te schetsen van deze materie.

                       


“Het aanbod is gigantisch”

De “shad” is een Amerikaanse verzamelnaam voor een aantal type vissen die daar zwemmen. Prooivis voor roofvissen zullen we maar zeggen. Echter, de shad waarover wij praten is een verzamelnaam van kunstaas van een plasticachtige zacht soepele kunststof die zogenaamd gelijkend moet wezen met die prooivis. Dat de gelijkenis met een echte prooivis niet altijd treffend is bij de meeste shads zal u snel beamen als je een aantal type shads naast elkaar legt. Dat geeft ook niet. De shad is namelijk een kunstaas dat niet te vergelijken is met echt aas. Een shad probeert namelijk de agressie uit te lokken van de snoekbaars en dat is veelal te merken aan de keiharde aanbeten die men hierop krijgt. Een aasvis zal daarentegen op zijn gemak naar binnen worden werkt door diezelfde snoekbaars.

Om op een visdag de best vangende type shad te bepalen zal men volgens een bepaald plan te werk moeten gaan. U zal met uw vismaat moeten afspreken met welke shad gestart wordt en wat vooral belangrijk is… niet beide met dezelfde type shads starten. Het uitzoeken van de bestvangende shad van de dag gaat namelijk dubbel zo snel als je met verschillende soorten shads begint. Daarna wisselt men net zolang door totdat die ene shad is gevonden waarbij de aanbeten zo agressief zijn dat als het ware de siliconen uit de shad worden gevreten. Dit soort dagen komen echt voor. Soms moet men echter tevreden zijn met een dag van kleine kriebeltjes. Dat is ook snoekbaarzen. Als de favoriete type shad is gevonden kan men besluiten om samen met deze shad door te gaan vissen.

                       


“Het lijmen van shads is een geconcentreerde bezigheid”

Na een dagje verticale(re)nd snoekbaarzen met shads komt het moment dat je nadenkt en praat over de meest succesvolste type shad, kleur van de shad en presentatie van die dag. En waarom juist vandaag de dag was waarop alles anders moest als de week daarvoor. De shad keuze verleden week was uitstekend, een zwemmende shad in die mooie doorzichtig-witte kleur met zwarte spikkels die ons niet vaak in de steek laat maar toch kregen wij vandaag geen kriebeltje. Vandaag bleek na een uurtje zoeken en proberen, die kleine wormachtige slug met dat rode staartje onovertroffen te zijn. Je probeert een logische oplossing te bedenken voor het falen van die doorzichtig-witte shad. Laat ik u maar meteen uit de droom helpen, die logische oplossing is er niet. Gelukkig niet kan je beter zeggen Zo bestaan er nog steeds geen “altijd“ vangende shads. Wel is er op elk water, elke dag, een favoriete shad te verwachten. Wat dit betekent voor u portemonnee? Kopen, veel shads kopen en experimenteren dus. Welkom in de bedenkelijke onlogische wereld van de shads.

                       


“Zogenaamde lepelshads”

Zoals met alle succesvolle dingen in het leven zijn er bij de shads ook duizend en één soorten en kleuren te koop. We beginnen voor het gemak maar met de soorten. De allerbekendste shad in ons land is wel degene met de schommelende staart , voor het gemak maar even de zwemmende shad genoemd, maar er zijn ook shads met een vorkstaart, shads met een wormstaart (slug), shad’s met een twisterstaart, stijve shads, twisters en allerlei op garnaal, zager, kreeft, bloedzuiger, salamanders enz. gelijkende creaturen te koop. Ook een combinatie van deze soorten is mogelijk, b.v. een shad met een wormstaart en eindigend met een klein schommelend staartje. Als men ons vraagt naar de best vangende type shad die hierboven word opgenoemd zullen wij een antwoord schuldig moeten blijven. Dat kan namelijk van week tot week verschillen.

                       


“Slugs in alle soorten en maten”

De zwemmende shad komt het best tot zijn recht als er langzaam driftend diagonalend mee gevist wordt. De staart slaat van links naar rechts uit waarbij hij soms geheel om zijn as draait om dan weer terug te schommelen naar de andere kant. Vaak heeft het lichaam van de shad hierbij een langzaam waggelende actie. Al met al een hoop herrie boven de bodem van het water waardoor de snoekbaars geattendeerd wordt op de aanwezigheid van het kunstaas.

De vorkstaart shad komt het best tot zijn recht, recht verticalend onder de boot. Door de elegante golfachtige beweging van de vorkstaart is er een uitermate dodelijke en irritante presentatie voor de snoekbaars aan te geven. De slug is een shad met een vergelijkbare actie als de vorkstaart maar is langer, ronder en soepeler waardoor zijn golfachtige bewegingen ook meer overdreven zijn.
De shads met een twisterstaart zijn waarschijnlijk de meest universele shads die er zijn. Zowel diagonalend als verticalend blijft zijn staart bewegen. Zelfs als de hengel stil in de hand wordt gehouden zal zijn staart nog enigszins bewegen. De twisterstaart heeft zo goed als geen snelheid nodig om toch zijn verleidelijke dans te maken en is daarom zeer geschikt om als shad te gebruiken in de steunhengel. Diagonalend zal ook het lichaam van deze shad gaan waggelen.

                       


“Vorkstaartshads zijn erg populair”

De stijve shads, zoals de Glass-shad, heeft wat ons betreft de meest realistische actie, gelijkend op een echte aasvis, die wij kunnen bedenken. Geen draaiende fratsen, geen schommelde en/of golvende staarten maar gewoon recht op en neer. De twister blijft altijd redelijk scoren. Deze wormachtige shad met twisterstaart geldt al jarenlang als betrouwbaar kunstaas en wij gaan dan ook nooit van huis zonder deze dingen.

De laatste groep shads heeft de naam creaturen. Deze shads gelijken niet op een aasvis maar meer op een ander in het water levend wezen die op of nabij de bodem van dat water leven. Op het Noordzeekanaal bijvoorbeeld leven er garnalen en krabben in overvloed. Deze zullen bij tijd en wijle een maal vormen voor de snoekbaars. In deze tijd zult u met succes deze imitaties in kunnen zetten.

Over kleuren zijn wij het wel eens. De juiste kleur van de shad kan de dag maken of breken. Ja wij geloven dus wel in kleuren net zoals er veel snoekbaarsvissers zijn die dat niet doen en er denken goede argumenten voor te hebben. Dat proberen wij uit te leggen.

                       


“ Twistershads zie je steeds meer”

Het Noordzeekanaal waar wij vaak vissen, is bij uitstek geschikt om kleuren te testen en te vergelijken. Door de grote populatie snoekbaarzen in dit kanaal kom je er gauw achter of de snoekbaars op de visdag actief is of niet. Als de snoekbaarzen los zijn (actief) dan zal de kleur een ondergeschikte rol spelen en de type shad en presentatie belangrijker zijn. Maar er zijn ook dagen waarop een beperkt aantal kleuren of soms maar één kleur, al dan niet in combinatie met één type shad, de enigste reactie kan uitlokken van de snoekbaars, dus ook op het Noordzeekanaal met zijn vele snoekbaarzen. Zo hebben wij het al een aantal keren mogen meemaken dat een witte shad met een fluorescerend groen staartje de enige shad was waarop gereageerd werd door de snoekbaars. Natuurlijk ook de shad met een fluorescerend oranje/rood staartje uitgeprobeerd , en de bruine, en de roze en ga zo maar door. Nee hoor, de snoekbaars kan bij tijd en wijle echt ontzettend kieskeurig zijn. En om het nog mooier te maken kan dit zelfs in de loop van de visdag veranderen. Het is om gek van te worden maar eigenlijk ook weer leuk. Zo blijf je actief in je visserij en moet je blijven nadenken en proberen.

                       


“ De mogelijkheden zijn onbeperkt”

De eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat de presentatie van de shad in de eerste plaats in orde moet zijn voordat de kleuren een doorslaggevende rol gaan spelen. En voor het geval u het wilt weten, onze favoriete kleuren zijn bruin, wit en groen. Natuurlijke kleuren dus.
Terugkomend op de argumenten van de voor en tegenstanders bij kleuren van shads en het feit dat er zogenaamde pseudo-onderzoeken zijn gedaan door snoekbaarsvissende sportduikers die met kleurenbordjes op verschillende diepten hebben gekeken van wat nou wel en wat nou niet te zien is op de bodem, de snoekbaars heeft altijd ten aller tijde het laatste woord. (Wordt vervolgd)

N.v.d.r. We hebben Dennis en Pieter gevraagd een overzicht en foto’s van hun meest succesvolle shads te maken. In het volgende deel kunt u daar meer over lezen! Mocht u overigens nog een speciale vraag hebben over de onderwerpen in deze serie die tot nu toe behandeld zijn, kunt u deze vraag mailen naar info@totalfishing.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -