Amateurvissers op het Belgische deel van de Noordzee mogen sommige visnetten niet meer gebruiken. Omdat de netten laag in zee hangen, raken zeehonden en bruinvissen er makkelijk in verstrikt. Zo kunnen zeehonden onthoofd worden door de netten.
Amateurvissers moeten in het vervolg opletten op welke netten ze gebruiken, anders wacht een fikse boete © ANP
Zowel kieuw- als warrelnetten zijn vanaf nu verboden voor amateurvissers. Dat verbod is ingevoerd, omdat de netten laag bij de zeebodem worden gehangen. Dieren zijn daar op zoek naar eten en raken vervolgens verstrikt in de laaghangende nylon netten. Dat gebeurt steeds vaker, omdat de zeehondenpopulatie toeneemt. Vooral kleine zeehonden zijn het slachtoffer van de netten.
Klem rond de nek
Minister van Noordzee Vincent van Quickenborne legt uit dat de netten snel rond de nek klem komen te zitten: "En dat zorgt voor zeezoogdieren die in de problemen raken. Vorig jaar zijn er 99 zeehonden en 75 bruinvissen aangespoeld aan de Vlaamse kust. Die netten maken geen onderscheid tussen gewone vissen en zeezoogdieren."
Naast het verbod op de kieuw- en warrelnetten, is het vanaf nu in België ook verplicht om een voornet te gebruiken: "Zodat zeezoogdieren er niet in kunnen zwemmen, enkel vissen. Daarmee worden de netten veel zeezoogdiervriendelijker." Bovendien moeten de netten die nog wel gebruikt mogen worden, voorzien worden van markeringen en de naam van de eigenaar, zodat die gecontacteerd kan worden.
Fikse boete
Vissers die toch een verboden kieuw- of warrelnet uitgooien, kunnen rekenen op een fikse boete. De bekeuring kan oplopen tot 800.000 euro.