Veelzijdig Noorwegen

Veelzijdig Noorwegen

door Michel Dekker.

“Yessss!”, klinkt het naast me. Ik zie Jan staan met een tot-in-het-handvat-kromme spinhengel. Achter mij hoor ik ook een strijdkreet. Een blik over m’n schouder leert met dat ook Jan met een kromme hengel staat. Dus staan we lekker met z’n drieën te drillen want ook mijn shad is te grazen genomen. Het is mijn koolvis die het eerst de oppervlakte doorbreekt gevolgd door die van Jan. Erik poseert even later met een knappe Gul. Even later herhaald dit tafereel zich in soortgelijke vorm.

Het is een heerlijke dag op het Noorse Trondheimfjord en we hebben een “nieuw” onderwatereiland gevonden. Dit soort plekken staat meestal garant voor goede vangsten. In dit geval een plaat van een meter of dertig diep en daaromheen dieptes die aflopen tot een meter of honderd. Bovenop deze plaat beleven we vandaag een waar feest. De een na de andere koolvis vergrijpt zich aan ons kunstaas en zo nu en dan laat een mooie gul zich even zien.

Erik en Jan behoren tot de groep waarmee ik hier op bezoek ben bij KlaasJan Jonkman een Nederlander die Nederland liet voor wat het was en emigreerde naar Noorwegen. Inmiddels heeft hij een mooi sportviscentrum op een prachtige lokatie aan het  Trondheimfjord. Een groot deel van zijn gasten is Nederlander maar ook o.a. Duitse, Engelse, Franse sportvissers mag hij tot z’n klantenkring rekenen. Klaas Jan promoot het lichte vissen al jaren en met veel succes want veel sportvissers laten steeds vaker hun zware uitrusting thuis. Door lichter te vissen vang je vaak meer en zeker niet alleen kleine vissen. Bovendien heb je veel meer sport aan licht materiaal!

We zijn dus lekker een weekje op vakantie in Noorwegen en elke dag heb ik een paar sportvissers onder mijn hoede terwijl de rest van de groep op eigen houtje het fjord onveilig maakt. Doordat het weer prachtig is, is de visserij bij vlagen behoorlijk taai en ook de aanwezigheid van gigantische scholen haring maakt het vissen er niet makkelijker op. Gelukkig is een taaie visserij in Noorwegen een relatief begrip want er wordt nog steeds veel vis gevangen. En zeg nu zelf: Je kan beter een visje minder vangen omdat het mooi weer is, dan een mindere visserij hebben omdat je gehinderd wordt door slecht weer…

Een voordeel van een taaie visserij is dat je nieuwe stekken gaat proberen en zijn we ook op eerder genoemd onderwatereiland beland. Daarnaast hebben we het voordeel van de groep.Omdat er steeds een aantal boten op verschillende stekken vist, komt er veel nieuwe stekinfo bij en die wordt natuurlijk onderling uitgewisseld.  Na enkele dagen heb je zodoende wel een beeld van waar zich de interessante visserij afspeelt. Bij ons is er duidelijk een verschil tussen ochtend, middag en avond. Een deel van dit verschil wordt bepaald door de getijdenbeweging en een ander deel door de aanwezigheid van aasvis op de stek.

Overdag is de aasvis op dieptes tussen de 40 en 80 meter te vinden en vindt je op
deze dieptes een school dat is er vrijwel altijd grotere vis in de buurt. Het is dan een kwestie van proberen of de roofvissen aktief zijn en indien ze dit zijn, op welk aas ze te vangen zijn. Dit is natuurlijk elke dag weer een uitdaging.

Op het moment dat het donker wordt verplaatst de aasvis zich massaal naar het ondiepe. De rovers weten dit ook en zijn hier ’s avonds ook te vinden. Het grappige is dat de rovers al arriveren voordat de aasvis er is.  Hier beleven we de meeste avonden een prachtig eind van de dag met goede vangsten op ondiep water (max. zo’n 20-30 meter.)

Dat de omgeving meer biedt dan het vissen op zoute rovers ontdekken Herman en Gerard. Na wat opstartproblemen vissen ze uiteindelijk een half dagje op een prachtig meer. De snoeken zijn goed los want tijdens het avondeten vertellen ze enthousiast over wilde Noorse snoeken die vol overgave het kunstaas te grazen namen. Nee, het waren niet allemaal monsters maar het waren er wel veel en hun vechtlust was bijzonder. In totaal zagen ruim 40 (!) snoeken kortstondig de boot van dichtbij. Een leuke afwisseling tijdens een weekje met voornamelijk zoute rovers.

Sneller dan dat je wilt gaat zo’n weekje vissen voorbij en voordat je er erg in hebt zit je weer in het vliegtuig terug naar Nederland. Als je dan terugkijkt op de afgelopen week was het toch wel een schitterende visreis die vele mooie momenten kende. Zo was er de ochtend dat Jan en Erik enthousiast vertelden over de grote pollakken die ze vingen langs een steile wand en niet te vergeten die “enge” zeewolf, dat vonden ze maar een raar beest. Of die middag dat Alexander een heilbot tot in de oppervlakte drilde. Helaas kende dit verhaal een mindere afloop wat op het laatste moment schoot de heilbot van de haak…

Nick ving een prachtige draakvis en ik was erg gelukkig met een moddervette gul die de 15 kilo grens aantikte en dat op m’n roofblei hengeltje! Vele andere mooie vangsten werden gedaan en de gedachten gaat al uit naar een volgende reis.

Dit jaar geen zoutwateravontuur voor mij, maar een vliegvisavontuur in het uiterste noorden. In 2009 ben ik weer van de partij. Zin om mee te gaan? Of heeft u vragen over Skarnsundet Fjordsenter?  Mailen kan altijd roofblei@hotmail.com

Een reis naar deze bestemming is tevens de hoofdprijs in de Roofbleicompetitie van Total Fishing!
Het “enige” wat u hoeft te doen is een roofblei te vangen van 90cm of meer…


ANDEREN LAZEN OOK