image description

“Veel plezier met haar en veren”. Deel 5

Door Berthil Bos.

We zijn aanbeland bij het laatste artikel over “Veel plezier met haar en veren”. Naast de bucktailspinner en de spinnerbait zijn er nog een tweetal die in deze familie niet mogen ontbreken.

Chatterbaits & Buzzerbaits.
Deze twee metalen kunstaasjes dragen met recht de naam “herrieschoppers”. Het zijn de buitenbeentjes in de familie van de spinners en net als in de menselijke families zijn dat vaak interessante persoonlijkheden. Deze helden van metaal worden ook net als de familieleden in deel 4 vaak aangekleed met haar en veren.

Chatterbait.
Een buitenbeentje met de hoofdletter C is de chatterbait. Van roteren heeft dit aasje nog nooit gehoord, maar de vis wakker schudden kan hij als de beste. Wat direct opvalt is, dat het blad in welke vorm dan ook, niet roteert om een as, maar wild van links naar rechts schudt. Dit blad, dat in verschillende uitvoeringen te verkrijgen is, zit verbonden met een splitring aan een speciale loodkop met enkele haak. Het speciale is dat de loodkop wat afgeplat is en iets gebogen en rond van voren. Voorop iets naar boven gericht zit het montageoogje, om het blad de kans te geven om bijna haaks op t.o.v. kop te komen staan tijdens het binnenvissen. Ik heb diverse spinnerbaits omgetoverd tot chatterbait en ik kan het verschil niet merken. Toch als ik een lichaam voor de chatter ga binden, gebruik ik graag deze speciale loodkoppen met een uiterst scherpe enkele haak. Er is hier voldoende ruimte om met natuurlijke materialen een prachtig lijfje te creëren. Bucktail om meer volume te krijgen en de haak te beschermen als je vist in water met vegetatie. Door de opwaartse druk die het naar bovenstaande blad genereerd, kan je dit aasje heerlijk gecontroleerd boven en door het wat wijder uitstaande groen vissen. Ik gebruik deze killers vooral als de vis eigenlijk niet wakker wil worden.


Een aantal herrieschoppers

Een “gewone” spinner maakt al veel drukgolven (trillingen) onder water, maar dit is niets in vergelijking met het chatterbaitblad. Ook op water met veel hengeldruk voldoet de chatter uitstekend, omdat er maar weinig mee gevist wordt. Vaak plaats ik bij deze visserij een tweede opstaande enkele haak. Aan deze haak komt dan net als de andere spinner vaak een Dragontail staartje om het geheel te completeren en een extra trickerpunt te hebben. Natuurlijk geeft deze herrieschopper van zichzelf al zeer veel trillingen en kabaal, waardoor hij goed te zien en te voelen is onderwater. Maar net als bij de andere metalen aandachtzoekers zal het lijf de aandacht van de blinkers moeten afleiden om het waterwolfje te haken. Zoals gezegd is Bucktail een perfect materiaal om volume te geven en door zijn stugheid de haak(en) te beschermen tegen obstakels. Na de bucktail te hebben ingebonden, mag ik ook altijd graag wat Flash (glinstertjes) inbinden. Ik ben hier zeker niet zuinig mee, aangezien ik het geheel qua schittering weer demp met wat zacht lang haar. Dit haar kan zowel synthetisch als natuurlijk zijn. Door deze combinatie van materialen pulseert en golft het lijfje geweldig door het water als je korte en lichte aaitjes geeft. Met de chatterbait kan je dit wel doen zonder dat de actie wordt onderbroken. Gewoon de hengeltop richting chatter en de top constant van boven naar beneden bewegen (ca. 25 cm.). De chatterbait is een kunstaasje met haar en veren dat heel eenvoudig te vissen is en je zijn trillingen zeer duidelijk aan je doorgeeft. Hierdoor weet je precies waar je mee bezig bent en zorgt ervoor dat je je concentratie de gehele terugweg behouden blijft. Die concentratieverlies je ook niet snel met de volgende en laatste herrieschopper.

De Buzzerbait.
Als je het Engelse woord Buzzer vertaald kom je uit op het woord Zoemer. Met een beetje fantasie en ronddraaiend boven water zou je het zoemen kunnen herkennen, maar onderwater is het een echte lawaaimaker. Nu gebruik ik deze speciale spinner vaak als ik de oppervlakte van het water wil wakker schudden. Als oppervlakte kunstaas blijft er weinig over van het zoemen. Het opspattend water die door het Buzzerblad wordt veroorzaakt, is van een heel andere orde. De Buzzerbait, die ook wel Delta spinner wordt genoemd, is een perfecte ‘Top-Water’ bait. Het ronddraaiende buzzerblad trekt een prachtig V- spoor met veel opspattend water. Het lijfje van dit kunstaas blijft dus grotendeels onderwater en moet de groenjassen trickeren om er de tanden in te zetten. Deze moet dus lekker vol gebonden zijn zonder dat de bewegelijkheid eronder lijdt. Zoals bij veel oppervlakteaas komen de aanbeten van onderen en dan is de kleur van het lijf van belang. Natuurlijk kan je je fantasie loslaten op het rokje van de buzzerbait, maar donkere kleuren vallen goed op tegen de hemel boven water.


Buzzerbaits met twee mobiele buzzerbladen.

Een staartje dat onder het rokje vandaan komt zal nog wat extra trickeren, maar is niet noodzakelijk. Omdat je mooie V-sporen trekt, kan je zeer nauwkeurig een stuk water afvissen, om er alles uit te halen.  Als de planten nog niet tot aan de oppervlakte rijken, kan je deze spinner ook in deze waterlaag aanbieden tussen de toppen van het groen en de oppervlakte. Je moet hem dan wel iets meer verzwaren, maar al knutselend heb je zo een aantal verschillende druktemakers. Van opspattend water is geen sprake meer, maar de herrie gaat onderwater gewoon door. De Buzzerbait is één fors draaiende schoep met zijn twee omgebogen flappen. Ook hier zorgt het jasje, die om de haak valt, dat de Buzzer een groter volume krijgt en de haak beschermd. Deze bescherming komt helemaal goed te pas als je door de planten heen vist. Aangezien het blad van de Buzzerbait centraal op de stang zit en niet d.m.v. een ruiter zoals bij een Bucktailspinner, zal deze niet snel stilvallen bij beroering van de plantenstengels.

Onderschat dit soort spinners dus niet als je een bedje waterplanten tegenkomt. Ik monteer vaak een dreg d.m.v. een splitring onder het beschermende rokje en bij de lichtere begroeiing kan dit uitstekend. Staat het groen dichter op elkaar, kan ik de dreg snel vervangen door een enkele haak. Deze zal door de bescherming van het bucktail en ander haar niet snel blijven steken achter al dat groen. Toch zal je in praktijk merken dat je iets meer missers krijgt dan met een dreg, maar het spektakel is er niet minder om. Een extra enkele haak zoals bij de spinnerbait kan je helpen bij het verzilveren van de aanbeet of je schakelt over op de spinnerbait als het groen te dicht wordt.
Veel plezier met haar en veren en doe je voordeel hiermee.

ANDEREN LAZEN OOK