image description

Veel plezier met haar en veren: Deel 3


Door Berthil Bos

De Spinfly

Met het streamervissen d.m.v. een vliegenlat ben je vaak afhankelijk van het weer. Dit is dan ook een reden om deze bij veel (verkeerde) wind hem niet ter hand te nemen. Als het echt niet gaat wil ik wel graag dichtbij het vissen met vliegenlat blijven, omdat het visuele, het onderscheidende en het hierdoor dressuur doorbrekend aspect mij erg aanspreekt.

Verder kom ik een beetje terug van het de hele dag smijten met zwaar kunstaas. Een aasje dat wel een groot silhouet in het water heeft, maar zonder moeite de gehele dag uiterst precies gepresenteerd kan worden is de spinfly. Dit aasje is niets anders dan een aangepaste streamer voor de vliegenstok. Je moet deze kunstwerkjes iets verzwaren om ze weg te zetten met een spinhengel of een lichte baitcaster. Dit kan je op verschillende manieren doen, maar het moet de actie niet dusdanig beïnvloeden dat je het luchtige van de streamer tenietdoet. Een vaste loodverzwaringen is bij mij dan ook niet vaak te zien, tenzij het vistechnisch beter is. Liever doe ik het met extra natuurlijk bindmateriaal of gebruik ik rubberen kopjes. Anders dan bij de streamer voor de vliegenlat, gebruik ik nu wel extra materiaal. Vooral de staart van het konijnenbont neemt veel water op.


Halve kippen worden ze soms ook genoemd.

Ik gebruik graag twee of drie strippen Rabbit Tail van 5 mm. breed. Als deze strippen eenmaal met water verzadigd zijn, zal je zien dat het gewicht behoorlijk is toegenomen, terwijl de streamer onderwater vrijwel niets weegt. Nu hoor ik jullie zeggen, blijven deze staarten dan niet achter de tandjes van snoekmans “plakken”? Die kans bestaat zeker, maar door het gebruik van een veel strakkere spin of baitcaster hengel, kan je ook vele malen harder aanslaan bij een aanbeet. Je houdt dus op deze manier van “verzwaren” het natuurlijke gedrag van de streamer en benadert het gluiperige van zijn vliegende broertje. Ook bij deze constructie kan je de voordelen van de tubefly gebruiken.  Het kan ook anders als je de streamer toch zo minimaal mogelijk van materiaal wilt voorzien. Met minimaal bedoel ik niet het silhouet van het harig beestje, maar het hoeveelheid staarten, Racoon en/of bucktail. Het silhouet moet in mijn ogen groot blijven om op te vallen.


Boven de spinfly met veel materiaal en onder zijn zusje voor de vliegenlat.

Het werpgewicht komt bij deze constructie vooral van het Racoon, Bucktail en een rubberen kopje. Na het inbinden van het Bucktail met daarvoor het Racoon op een Tube (plastic buisje), schuif ik een rubberen kopje op het buisje tegen de Racoon aan. Dit kopje kan je zelf gieten of gewoon van een ronde twister snijden. Het liefst gebruik ik drijvend rubber om het zwevend vermogen te behouden in het water. De diameter van dit stukje rubber kan je zelf bepalen, al neem ik vaak een behoorlijke diameter om veel waterdruk te genereren. Hierdoor voelt Esox het beestje al van verre aankomen. Als staart kan je nu één enkele rabbit staart gebruiken of zoals ik graag mag doen een Dragon Tail. Deze uitbundig zwabberende kunststof staartjes monteer je aan de enkele haak of dreg, net wat jij wilt. Deze haak monteer je d.m.v. een splitringetje aan het stalendraad met oogjes, die door het buisje komt of als je dat wilt een tubefly verbinding.  Deze spinfly heeft weer een andere actie dan degene met alleen natuurlijke materialen, maar doet het meer dan voortreffelijk. Door het geringe gewicht onderwater gebruik ik maar één enkele haak of dreg. Deze zit meestal in het midden van de spinfly en wordt met haar en al naar binnen gezogen.


Bij deze constructie komt het werpgewicht grotendeels uit het rubberen kopje.

Met een spinfly kan je natuurlijk goed opschieten op zoek naar snoek. Je heb op deze manier veel sneller een stuk water uitgeplozen dan met de vliegenstok. Dit kan op onbekend water of als de vis erg verspreid ligt een groot voordeel zijn. Verder is de wind niet snel je grootste tegenstander en hoef je niet selectief te zijn bij de keuze van je stekken. Gebruik liefst een hengel met enige lengte, waardoor je ten eerste het harig beestje veel beter kan wegzetten en ook de gewilde actie kan meegeven. Omdat ik de bonte versiersels graag in de eerste waterlagen wil presenteren zorg ik er ook voor om de lijndikte niet te dun te nemen. Met een dunnere dynemalijn werp je welleswaar verder, maar de opwaartse druk van een dikkere lijn heeft vistechnisch meer voordelen. 30/00 is een prima gemiddelde en hierdoor kan je ook wat meer risico’s nemen bij overhangende bomen, rietkragen, plantenbedden en andere obstakels.


Met deze loodjes kan je je spinfly aanpassen.

Nu wil ik toch nog even terugkomen op het wel of niet gebruiken van loodverzwaring. Mijn basis spinfly bind ik zoals gezegd zonder loodtoevoeging. Wil ik nu sneller, dieper of een andere actie met mijn streamer bereiken, dan zijn er diverse hulpmiddelen. Als je een spinfly snel door het water wil laten gaan, dan moet je wel gebruik maken van een verzwaring, omdat deze anders naar de oppervlakte komt. Er zijn van die handige indraai loodjes die je vast en zeker in het rubberen kopje kan draaien. Ze zijn er in vele gewichten en snel en goed te verwisselen. Ook kan je gebruik maken van z.g. inhangloodjes. Deze loodjes hebben een Fastachclip en zijn in de handel onder de naam Fastach Sinker te vinden.

Deze loodjes of liever Tungsten, hang je aan het oogje die uit het kopje van de spinfly komt, of eventueel aan het begin van de onderlijn. Ook deze kan je snel en veilig vervangen door diverse gewichten. Tungsten heeft het voordeel dat de lichaampjes kleiner zijn dan het “gewone” lood. Eigenlijk gebruik ik de inhangloodjes het liefst op een andere manier. Als je ze monteert aan het oogje waaraan de dreg of enkele haak komt, dus na het bucktail en/of Racoon, krijgt de spinfly een extraatje. De montage op de kop zal de streamer naar beneden doen duiken en trekt zijn lichaam mee. Prima actie om wat sneller te vissen of sneller de diepte in te gaan. Als je de verzwaring nu in het midden van het harig beestje aanbrengt, zal je zien dat deze horizontaal afzakt. Deze actie kan dodelijk zijn om de groenjassen over de streep te trekken.


Spinfly’s in welke creatie ook, soms zijn ze onverslaanbaar, maar altijd heerlijk te vissen.


Tot zover een klein maar fijn artikel over nummer 2 de spinfly in deze reeks van 5. De volgende aflevering zijn de combi’s van staal en blik aan de beurt.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -
image description
Black Friday Waanzin bij Wesdijk!
Willem Moorman -