image description

Vangstverbod op schieraal en glasaal ...

In 2024 mag er zowel aan de kust als op zee gedurende zes maanden niet op schieraal en glasaal worden gevist. Dit verbod geldt voor beroeps- en sportvissers. Het besluit van de EU-lidstaten is bedoeld om de in zwaar weer verkerende palingstand te beschermen.

De aalpopulatie in Europa verkeert in zeer kritieke toestand. Daarom is de visserij op de binnenwateren en de zee in Nederland al gesloten gedurende drie maanden per jaar. In het nieuwe EU visserijakkoord wordt deze periode aan de kust en op zee verlengd naar zes maanden. 
 
Dat omvat de huidige gesloten periode van september tot en met november en drie extra maanden die Nederland binnen de gestelde voorwaarden zelf kan invullen. Voor de sportvisserij verandert er niets aangezien de georganiseerde hengelsport al in 2009 besloot om een terugzetplicht voor aal in te voeren. Dit meeneemverbod blijft gehandhaafd vanwege de nog altijd zeer zorgwekkende toestand van de aal.
 

Zeer zorgwekkend

Data van onderzoekers wijzen uit dat de aanwas van jonge aal (glasaal) onverminderd dramatisch laag blijft. Voor de Noordzeeregio is die met een geschatte 0.4 % van de referentiewaarde (de periode 1960-1979) dit jaar zelfs de laagsteooit. Ondanks de herstelmaatregelen die in 2007 in EU-verband zijn afgesproken, is er sindsdien geen noemenswaardige vooruitgang geboekt in het herstel van de Europese aalpopulatie. Waar wetenschappers al vanaf 2003 pleiten voor nulvangsten in alle habitats en voor alle doeleinden (ook de uitzet van glasaal en aquacultuur), hebben tot dusver alleen Ierland en Slovenië een algeheel visverbod op aal ingesteld.

ANDEREN LAZEN OOK