Van Balveren gaat op cruise

Van Balveren gaat op cruise

Test Baitcruiser Mini

De afgelopen nazomer kon ik drie weken samen met mijn vrouw op vakantie en daarin wilde ik beslist ook enige dagen gaan vissen. Mooie gelegenheid dus om de nieuwe voerboot van Ultimate eens in alle rust aan een praktijktest te onderwerpen. En toen ik daar zo over nadacht, zag ik wel enige mogelijkheden om met dit bootje een wezenlijk aandeel te leveren aan mijn ‘soort visserij’…

Eerst een kleine bekentenis: ik ben nooit zo’n fan geweest van dit soort gereedschap, mede omdat mijn ervaringen enige jaren terug met diverse boten van verschillende merken niet een al te positieve indruk hadden achtergelaten. En ook de hoge aanschafprijs was genoeg om me er verre van te houden; voor het geld dat je aan een voerboot dient te besteden, koop je immers ook een nagelnieuwe rubberboot die zéker jaren mee gaat! Een karpervisser dient echter ook een beetje met de tijd mee te gaan, of laat ik het zo zeggen: nieuwe ontwikkelingen dien je in ieder geval uit te proberen, alvorens je een goed oordeel te kunt vellen.

Wanneer je zwelgt in nostalgie en je afzet tegen alle moderne mogelijkheden die we als karpervisser vandaag de dag tot onze beschikking hebben, dan kun je net zo goed je stretcher en beetmelders ook thuislaten. Die waren in vroegere tijden minstens net zo revolutionair en vaak besproken.Goed: Van Balveren ging op cruise met de Baitcruiser Mini van Ultimate.


Van Balveren ging op cruise met de Baitcruiser Mini van Ultimate.

Idiot proof
Het minibootje oogt modern, ziet er gelikt uit, beschikt over duidelijke verlichting en werkt heel handig met een intern compartiment voor het voer. Er kan een goede kilo boilies mee en dat is in bijna alle omstandigheden meer dan voldoende. En wanneer er eens meer voer bovenop de plek moet, dan kun je altijd nóg een keer varen. Wat me vooral opviel, is dat het bootje behoorlijk ‘idiotproof’ is,  je hoeft geen vaarbewijs op zak te hebben om ermee te kunnen varen.

Een bootje zoals dit hoeft wat mij betreft ook niet aan een waslijst aan voorwaarden te voldoen, gewoon varen als ik het wil en alle commando’s naadloos uitvoeren. En dat doet deze boot zeker. Het formaat van de boot is redelijk bescheiden en je kunt haar vervoeren in een bijgeleverde rugzak. Die is prima te dragen; je sjouwt je dus met andere woorden geen spreekwoordelijke breuk. De boot kan verder tegen een stootje, al zul je met dit soort apparatuur altijd voorzichtig moeten blijven omgaan. Ik gebruikte op de stenen, waar ik zat, de onthaakmat als basis om de voerboot te kunnen installeren en klaar te maken voor de volgende hengel. Het bootje vaart behoorlijk snel en omdat ik vooral korte sessies maak, voer ik altijd volgas.

 
Ruimte voor een goeie kilo boilies.

Tussen de sessies in is het immers makkelijk de accu van de boot en van de besturingsunit even bij te laden. Het sturen met de boot gaat ook meer dan prima, al moet ik daar dan wel bij zeggen dat ik geen grotere afstanden heb gevaren dan zo’n 100 meter. Ik ben er weinig van gecharmeerd om in geval van ‘schipbreuk’ op een ruwe binnenzee de boot al zwemmend op te halen, dus dat is maar niet uitgeprobeerd. En ik vis per definitie al niet graag verder dan nodig uit de oever.

Getest product : Baitcruiser Mini

     
  • Catamaranmodel met laadcapaciteit van ca. 1,2 kg.
  •  
  • Uitgerust met twee onafhankelijke propellers met lijnbescherming,
  •  
  • LED verlichting en accu-indicator.
  •  
  • Snelheid van zo’n 100 meter per minuut en een vaarbereik van max. 400-500 meter.
  •  
  • Bijgeleverd: afstandbediening met batterijen, accu (bedrijfsduur: ca twee uur) en camou draagtas.
  •  
  • Adviesprijs: euro 499,-

    Meer info:
    Ultimate Hengelsport

Tennisarm voorkomen
Aan de achterkant van de boot zit een palletje waar je je haak in kunt hangen bij het uitvaren, maar dit weiger ik te gebruiken. Ik vis vaak met shrink in een mooie curve gebogen en wanneer ik de haak in het palletje hang, dan is die secure montage meteen al om zeep geholpen. Het aas met rig en lood vervoerde ik dus in het binnenste (voer)compartiment; kwestie van voerluik open doen, rig naar binnen, klepje dicht, boilies erbij en varen maar.

Het voordeel van zo’n voerbootje wordt dan bij harde wind al snel duidelijk en met zo’n lastige wind had ik nogal eens te kampen tijdens m’n vakantie. Als je gewoon wilt inwerpen moet je dan al wat krampachtiger en harder gooien om de juiste stekken te bereiken en dat resulteert -bij mij in ieder geval- in sneller in de war gooien. Dáár heb je met het uitvaren dan alvast mooi geen last van. Een groot voordeel dus.



Verder was het een voordeel dat ik gelijk al een kilo boilies (of wat ik naargelang in het bakje kieperde) op de plek had liggen en ik dus met de werppijp er nog maar een beetje verspreid omheen hoefde te voeren. Op het water waar ik viste, huist een hardnekkige witvis- en kreeftenpopulatie, dus ik voerde per hengel redelijk veel bij tijdens de sessies, die meestal maar vier uurtjes duurden. En dat ik nu niet voortdurend hoefde te werpen, scheelt alvast een tennisarm!

Prijs/kwaliteit
Al met al was in onverwacht gelukkig met m’n speeltje. Ik heb de Baitcruiser Mini behoorlijk op de proef gesteld, met name ook bij harde wind en golven op open water, maar dit bleek geen beletsel voor het op de juiste wijze functioneren. Het enige nadeel dat ik kon bedenken, was het feit dat ik nu nog weer twee elektronische items extra moest opladen of er in ieder geval rekening mee moest houden, dat er voldoende ‘prik’ in de accu’s zat.

De techniek van dit model voerboot lijkt me prima in orde, al schijnen er in de handel met de eerste versies wel wat mankementen te zijn geweest. Die startproblemen lijken nu echter opgelost en dus denk ik toch wel te kunnen zeggen dat je voor deze relatief lage prijs (zie kadertje) een prima voerbootje aanschaft. Je kunt er misschien dan niet alle trucs mee uithalen die de duurdere versies wel aankunnen, maar je houdt mooi wel extra geld in je binnenzak. Kortom: dit voerbootje doet precies wat je mag verwachten voor het geld dat je ervoor neertelt.
 
Mark van Balveren

Deze praktijktest is met een keur aan

andere uiterst lezenswaardige artikelen

terug te vinden in de medio november

2008 verschenen 63ste editie van

Dé Karperwereld.

Voor meer informatie: www.publishinghouse.nl