V.I.S.S.E.N is een even verrassende als bijzondere film over misschien wel de meest opmerkelijke volkssport van Nederland: vissen. In de anderhalf uur durende documentaire duiken de filmmakers onbevangen in de voor hen onbekende wereld van de vissers én de vissen. Boven en onderwater. Twee parallelle werelden, van elkaar gescheiden door de waterspiegel.
In V.I.S.S.E.N vangen de makers vissers zoals vissers vissen vangen. De leidende vraag in de film is: waarom vissen mensen eigenlijk? Waarom gaan In Nederland jaarlijks meer dan anderhalf miljoen mensen vissen? Terwijl de gevangen vis in de meeste gevallen niet wordt opgegeten. Is vissen een hobby, zoals tuinieren? Is het een sport, en als het een sport is, wat betekent dat dan? Is vissen een passie, een instinct? Een onbewust verlangen terug naar de onvoorspelbare natuur? Is het een vlucht, even weg van huis, weg van verplichtingen?
De film V.I.S.S.E.N is een filmische zoektocht naar de oervisser in de mens. De filmmakers reisden dwars door Nederland en verzamelden in totaal ruim 80 uur filmmateriaal: boven en onderwater, op zee en aan zee, in de polder, op en aan de rivier, in slootjes en aan plassen en midden in industriegebied. Waar water is zijn vissen, waar vissen zijn, daar zijn vissers.
Voor vissers toont de film een zeer herkenbare wereld. Eindelijk wordt voor de buitenwereld, voor de niet-vissenden onder ons, duidelijk waarom ze vissen. Voor wie niet vist biedt de film een bijzondere, soms buitengewoon humoristische blik, in een volstrekt onbekende wereld. Een wereld waarin alles draait om de beste visplekken, de zeebaars, de metersnoeken, de karpers, de hengels, de shads, 13 meter lange wedstrijdhengels, fintvliegjes, de beste haakjes en haken, bellyboats en meervaldobbers, fishfinders, boilies, soft baits, karpermatjes… en niet te vergeten, de vangst.
Hoewel het, denkend aan wat Thoreau schreef, de grote vraag blijft of het om de vangst gaat of iets heel anders…