Twee vrijwilligers op de stand van Sportvisserij Nederland in Utrecht aan het woord
Door Ron Smits
Iedere bezoeker vindt het vanzelfsprekend, wat er allemaal op de grote stand van Sportvisserij Nederland op onze hengelsportbeurzen gebeurt. Toch komt er meer bij kijken dan je denkt.
Aan het woord zijn Rini en Jeanne Wezenbeek, bestuursleden van HSV De Kruisweel uit Kruisland en viscoach.
"Wij doen al jaren vrijwilligers werk bij Sportvisserij Nederland in Bilthoven. De beurs begint bij ons al een maand eerder met een bespreking in De Bilt, over wat we dit jaar gaan organiseren en gaan doen op het jeugdplein. Thuis maak ik dan alle viskoffertjes in orde, die we nodig hebben op de beurs, voor het maken van tuigjes met en voor de jeugd.
Jeanne maakt een tuigje (Visma 2014).
Er gaan in totaal acht overvolle viskoffertjes mee naar de beurs, die gevuld zijn met onder andere dobbertjes, haakjes, lijn, loodjes en ook lege tuigenplankjes. Woensdag gaan we de materialen, die mee moeten naar de beurs, klaar zetten in Bilthoven. Daarna gaan we de bus en de Landrover van Vis-TV laden.
Kijk je tuigje is klaar.
Eén dag voordat de beurs zijn deuren opent voor het grote publiek, gaan we met nog een vrijwilliger naar Utrecht, om alles op te bouwen/ in te richten op onze stand.
De drie beursdagen beginnen bij ons al heel vroeg (05.30 uur), want Jeanne en ik verzorgen alle lunchpakketten voor de aanwezige medewerkers en viscoaches op de stand van Sportvisserij Nederland.
Vrijdag zijn we met acht viscoaches (allemaal vrijwilligers) en zaterdag en zondag zijn er zelfs 12 viscoaches aanwezig om een vistuigje te maken.
Als om 10.00 uur de deuren in Utrecht open gaan, stormen de eerste kinderen onze stand binnen en nemen enthousiast plaats aan een tafel om een vistuigje te maken. Bijna de gehele dag zijn onze tafels goed bezet met enthousiaste kinderen.
De grote stand van Sportvisserij Nederland tijdens de Visma van 2014.
Tevens leren zij van de viscoaches hoe ze een vis weidelijk moeten ontdoen van de haak. Verder leren ze ook om een zeevis onderlijntje te maken. Om een viscoach te worden moet je eerst een cursus gevolgd hebben bij Sportvisserij Nederland.
Visma 2014
Natuurlijk mogen we ook de visdrilsimulators niet vergeten want dit zijn ook twee publiekstrekkers. Wanneer je een poging hebt gedaan om een vis binnen te halen, krijg je na afloop een nummertje en volgt er 3x per dag een prijsuitreiking voor de kinderen.
Deze prijzen worden uitgereikt door niemand minder dan Ed Stoop of Marco Kraal van Vis-TV. Het is altijd dringen geblazen bij de prijsuitreiking, want Ed en Marco zijn twee idolen voor de kinderen.
Ed op de Visma 2014.
Natuurlijk kun je aan de balie van onze stand ook terecht voor allerhande inlichtingen, want hier staan iedere dag medewerkers van Sportvisserij Nederland klaar om de vragen te beantwoorden.
Dringen bij Marco (Visma 2014) Op de rug gezien is viscoach Rini.
Na afloop van de drie dagen beursga ik tellen hoeveel vistuigjes er zijn gemaakt, dit jaar zijn het er 650 stuks.
Dame geheel rechts in de voorste rij is Jeanne en de viscoach daar achter is Rini.
Dan weer snel richting huis, want het is ondertussen al weer laat geworden".