Tussen de kribben met hoog water                 in de wintermaanden

Tussen de kribben met hoog water in de wintermaanden

De laatste week is het weer raak, het water in de rivier de Waal is zeker anderhalve meter gestegen. Dat witvis in de winter de diepere gedeelten opzoekt wist ik al en dat ze soms ook bij hoog water tussen de kribben duiken om een maaltje bij elkaar te scharrelen, wist ik ook. De hamvraag is echter, wanneer doen ze dat en daar kan ik niets anders op antwoorden dan, try and find out. De kans op succes schat ik in op 50% en dat is voor mij genoeg om het te proberen.


De eerste van het nieuwe jaar…

Kleur van het water
Ik vis tussen de kribben en ga ondanks het koude weer toch in het water staan. Een goed waadpak is dus geen luxe. Als je nog niet eerder met hoog water in de rivier hebt gevist dan kan ik me voorstellen dat je schrikt van de bruine kleur van het water. Het is echter voor de witvis niet nadelig. Ik heb zelf sterk de indruk dat het juist goed is. Misschien hebben ze minder argwaan en is het van nature zo, dat hoog water meer brood op de plank brengt.
Ik zoek een stevige ondergrond uit en plaats mijn plateau binnen handbereik. Ga niet te ver het water in. Dit in verband met de golven van de schepen. In de Waal varen nu eenmaal veel schepen die zorgen voor serieuze golven. Houdt ongeveer kniehoogte aan, dan komt alles goed.

Hou het simpel
Ik gebruik een matchhengel met een lengte van 4.20 met daarop een molen en op mijn tweede hengel een centrepin. Wat grove nylon, 16 - 18/100ste met respectievelijk een dobber van 6 en 8 gram. Ik gebruik eenvoudige stroompennen met een bulkloodje als gewicht. De keuze van de haak is bij aanvang nr 12. In de zomermaanden gebruik ik alleen maden, particles en mais om te voeren maar in de winter gebruik ik ook “normaal"voer. Een eenvoudig mengsel van 3 delen broodmeel met 1 deel stroopwafel is genoeg en voldoet uitstekend. De reden dat ik in de wintermaanden wel voer gebruik is een kwestie van ervaring. Ik heb hier meer succes mee dan wanneer ik niet voer met grondvoer.

Voeren met beleid
Voor aanvang maak ik een paar proefdriften om te kijken hoe diep het is. Ik schuif mijn pen op twee meter en kijk hoe de drift verloopt. Ik vis in de wintermaanden meer met een sleeplijn, over de grond. Dit is ook de reden waarom ik nu wél voer. De vis lijkt dichter tegen de bodem te azen en hebben minder de neiging om het aas “on the drop” te pakken. Als ik merk dat mijn bulklood de grond raakt schuif ik de pen een centimeter terug.

Als ik een beeld heb hoe de drift verloopt dan voer ik een zestal kleine, maar stevige balletjes voer, ongeveer twee meter stroomopwaarts. Een kleine hoeveelheid hennep en maden door het voer om alles zo dicht mogelijk bij de bodem te houden. Vervolgens is het driften, driften en nog eens driften.
Na de middag
Natuurlijk is 50% kans op succes ook maar een kreet, wat is 50% dan?, 10 vissen, 20 vissen of meer!!. In de winter ben ik al tevreden als ik tussen de 10 en 20 vissen vang, alles wat meer is, is meegenomen. Een ding valt wel op en dat is dat je het meeste succes hebt na de middag, zal wel komen door de temperatuur. Na nieuwjaarsdag heb ik een tweetal dagen met succes gevist tussen de kribben. Beide dagen kreeg ik mijn eerste beet rond 12.00 en beide dagen ving ik mooie vissen, windes en af en toe een mooie voorn. De beste techniek was een lange sleeplijn van ongeveer 80 cm welke over de bodem gleed. De dobber van 8 gram functioneerde het beste wanneer ik af en toe de drift iets afremde. De aanbeten zijn wel moeilijker te onderscheiden dan zomers, traag, langzame hangers, ik dacht vaak aan grondbeet. Dus je slaat wel eens mis! Met regelmaat voerde ik kleine balletjes voer met zeer weinig aas om de vis aan de gang te houden en op de haak zaten 5 mooie grote maden. Voer vooral niet te veel, beleid is toef.


De beste techniek was een lange sleeplijn van ongeveer 80 cm…

Aan jullie de keuze
Ik weet dat het koud is en 50% in het perspectief van 10 a 20 vissen is ook maar een gok. Ik waag persoonlijk graag een gokje om toch met afwisseling de winter door te komen. Elk jaargetijde heeft zo zijn charmes, ik hou daar wel van. Altijd vissen met 30C gaat ook vervelen. Ik hoop toch stiekem dat bij een enkeling het bloed iets harder gaat stromen en de uitdaging aanpakt om het gewoon te gaan proberen. Voor die sportvrienden zeg ik, “the only way to cross the river is to cross it”.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -