Topweek op snoek in Ierland
Door Bernard van der Schaft en Dirk de Jong
Begin oktober zijn we voor de negende keer afgereisd naar Lough Derg, een groot helder meer in het westen van Ierland met een oppervlakte van maar liefst 12000 hectare.
Het feit dat het meer zo groot is betekent dat het vissen niet altijd even makkelijk is. Dat geldt voor de meeste grote wateren in Nederland en het buitenland en dat geldt ook voor Lough Derg. We weten echter uit de ervaring dat een periode van een aantal uren met weinig aanbeten plotseling om kan slaan in een vreetperiode vol actie en adrenaline.
Je beleeft dan echt een fantastische visserij met snoeken van een gemiddeld groot formaat. Een snoek van 80 centimeter is op dit meer een gemiddeld snoekje en een negentiger is niks bijzonders. Als het een beetje 'loopt' dan kun je meerdere meter-plus vissen vangen tijdens je vakantie en soms zelfs op een dag! De kracht van de Ierse snoeken is ongekend, dat moet je een keer gevoeld hebben om te begrijpen…
Natuurlijk helpt het op zo’n groot water wel als je iemand hebt die over lokale kennis beschikt en daarom boeken wij onze vistrips altijd bij een Nederlandse visgids, namelijk Ferdinand Heijerman. Ferdinand vist al sinds 1988 op Lough Derg en kent het meer op zijn duimpje.
De eerste dag dat we met Ferdinand mee gingen viel het niet mee. Er kwamen vier snoeken in de boot en ondanks dat we ook nog wel een paar missers hadden en twee vissen die er af vielen was het een taai dagje.
We moeten er wel bij zeggen dat de omstandigheden ook verre van ideaal waren met een spiegelglad meer zonder een zuchtje wind. Gelukkig zat er wel een mooie vis van 90 centimeter bij die vocht alsof er een sneltrein aan je lijn hing. Dat maakt dan wel weer veel goed die enorme kracht van de Ierse snoeken. Die blijft ons elke keer verbazen!
Een mooie gezicht zo’n spiegeltje en een blauwe hemel, maar wij zien liever wat wind en bewolking…
Dat wind een belangrijke rol kan spelen bleek in de dagen erna, toen er wel een mooi briesje stond, ongeveer windkracht drie en bovendien uit het zuidwesten.
Een mooie kabbel op het water in combinatie met bewolking, perfect!
De snoeken kwamen helemaal los en we vingen niet alleen mooie aantallen maar vooral ook grote snoeken. Snoeken die ons alles lieten zien wat ze in huis hadden: snoeiharde aanbeten, wilde runs in alle richtingen en hoge sprongen waarbij ze in de lucht wild met de kop schudden in een poging om het kunstaas uit te schudden. Spektakel!
Deze snoek nam eerst flink wat runs recht de diepte in om vervolgens met enorme snelheid richting oppervlakte te spurten en een aantal keer hoog het water uit te springen.
Wilde sprongen.
Bernard met een dikke metervis.
Visgids Ferdinand met een metervis op de Bossel jerkbait.
We vingen in vijf dagen vissen met Ferdinand maar liefst 10 meter-plus vissen! Daarnaast kwamen er nog een mooi aantal kleinere vissen in de boot, maar ook flink wat hardvechtende 80-ers en negentigers. Ook die vissen van 80 tot 90 centimeter zijn een feest om te vangen in Ierland want wat zijn die beesten sterk, niet normaal!
Een negentiger die er alles aan doet om los te komen.
Het waren met name twee van de 5 dagen waarop het wat betreft de grote dames helemaal top was, een dag waarop we vier metersnoeken in de boot hadden en ook nog een dag met vijf metersnoeken in de boot! Op de andere drie dagen lagen de lengtes van de gevangen snoeken tussen de 50 en 95 centimeter, met nog een mooie metersnoek er tussendoor.
Dirk in zijn nopjes met een van zijn meterplus vissen.
Bernard met een topfitte en supersterke vis van 109 centimeter.
Het is opvallend dat er vreetperiodes zijn waarin het helemaal los gaat afgewisseld met periodes die zomaar een paar uur kunnen duren waarin je geen of maar af en toe een aanbeet krijgt. Het is zaak om scherp te blijven tijdens die slappe momenten en goed geconcentreerd te blijven, want voor je het weet knalt er uit het niets een grote vis op je kunstaas!
Nog een metervis voor Bernard.
De mooiste vis deze vakantie was voor Dirk, hij ving een schitterende snoek van 121 centimeter die hem werkelijk alle hoeken van de boot liet zien! Deze vis vingen we op de dag dat we vier metervissen in de boot kregen. Het totale aantal vissen die dag was met zeven snoeken niet eens zo groot, maar als er dan 4 kanjers bij zitten dan tekenen wij daarvoor!
Dirk is uitermate blij met zijn kanjer van 121 centimeter.
Af en toe zie je een zeearend voorbij komen, een imposant gezicht zo’n 'vliegende deur'!
De derde metersnoek op één dag voor Bernard.
Uiteraard moesten de goede vangsten ‘s avonds gevierd worden in een van de pubs van het plaatsje Killaloe waar we verbleven. Eerst een hapje eten en dan een biertje in een van de tien gezellige pubs in het dorp. Flanagans, Molly’s, Goosers, The Anchor Inn, noem het maar op. Genoeg adresjes vlakbij de Bed&Breakfast waar je lekker kan eten en een biertje kan drinken!
Molly’s, een van de leuke tentjes om ‘s avonds de dag gezellig af te sluiten en op slechts 200 meter lopen van de Bed&Breakfast.
Denk niet dat de snoeken in Ierland vanzelf in de boot springen, zo makkelijk liggen het ook in Ierland niet. Maar op de grote Ierse meren zoals Lough Derg heb je wel relatief veel kans op grote snoek en bovendien snoeken die gruwelijk sterk zijn.
Hoe sterk, dat moet je meemaken om te geloven. Zelfs als je vist met zware hengels, gevlochten lijnen met 25 kilo trekkracht en een strak afgestelde slip dan nog sleuren de snoeken vanaf een centimeter of 85 meters lijn in sneltreinvaart van je slip af om vervolgens een paar keer volledig het water uit te springen. Een spectaculaire en avontuurlijke visserij die ons in ieder geval kan bekoren!
Er zijn veel meren en adressen in Ierland, maar wij hebben onze vakanties steeds geboekt bij Ferdinand Heijerman. Hij is Nederlander, dus dat vinden wij wel zo makkelijk met de communicatie. Ferdinand verzorgd accommodatie in het dorp en tegelijkertijd vlak bij het water. Zijn aluminium boten zijn ruime boten van vijf meter en liggen 100 meter van de accommodatie. Als je wilt gaat hij met je mee als visgids. Informatie vindt je op zijn website www.pike-ireland.net
Bernard van der Schaft en Dirk de Jong