Tips’nTrics Wattenstaafje voor rubber (Deel 2)

Tips'nTrics 

Wattenstaafje voor rubber (Deel 2) 

Door Berthil Bos

In het eerste deel over het wattenstaafje liet ik zien dat dit kleinood erg handig is om het uitscheuren van de loodkophaak bij een shad te voorkomen. Vanuit dit ideetje ben ik weer wat verder gaan denken en kwam bij het volgende terecht. Het kan weleens voorkomen dat je graag een dubbele stinger (extra dreg) op je rubber wilt plaatsen.

Dit kan voor de balans van de shad zijn of omdat de shad erg groot is en dit je gewoon een beter gevoel geeft. Als de twee stingers geplaatst zijn is er ook nog die enkele haak, waarmee het totaal op drie haken is gekomen.


Drie is teveel.

Voor mij is dat een beetje teveel van het goede en die enkele haak mag wat mij betreft weggelaten worden. De eerste korte stinger zit al in de buurt van de kop, dus zijn twee haken op die plek niet nodig. Ik dril ook liever een vis aan een stinger dan aan de enkele haak, die door de hefboomwerking vaak makkelijk uit de bek van de rover geschud kan worden.

Nu zijn er natuurlijk loodkoppen met een zogenaamde kurketrekkermontage, die je in de shad kan draaien. Dit is een goede montage, maar veel van deze koppen zijn bestemd voor de snoekbaarsvisserij en hebben een klein en kort bevestigingsoogje.

Vooral bij de wat grotere stingers of meer dan één, is er te weinig ruimte om de lusjes goed te plaatsen. Er zijn er een paar te koop met het juiste bevestigingsoogje voor een grote shad, maar daar zit weer een behoorlijk prijskaartje aan.


Er moet voldoende ruimte voor de stingers zijn.

Door het wattenstaafje kwam ik op het idee om de juiste loodkop met enkele haak, geschikt te maken voor een montage zonder haak, ook omdat ik hier veel van heb liggen. Ik pak een langstelige loodkop met het juiste bevestigingsoogje en knip de haakbocht eraf. Hierna verhit ik het steeltje boven een gasfornuis totdat deze gaat gloeien.

Met een ronde tang buig ik een lus in de steel en koel het dan in koud water. Op deze manier heb ik een loodkop met een korte steel en lus. Nu leg ik de loodkop met lus op de shad, zodat ik precies kan zien waar de lus komt te zitten in het rubber.

Met een viltstift even een markeringstipje op het rubber zetten. Vervolgens prik ik de steel met lus, al dan niet verwarmd, in de kop van de shad tot het lood. Als dit er recht in zit, voel je voor de zekerheid of het zogeheten loodkoplusje bij de markering uitkomt en prik je daar het wattenstaafje doorheen.

Je zal zien dat de loodkop geen kant meer op kan en goed vastzit. Net als bij ‘’anti uitscheur’’ staafje netjes afknippen en klaar is ----------- wie dan ook. Op deze manier kan je een voorraadje van verschillende modellen aanleggen, waardoor je elke situatie aan kan.

Ook hier heb ik wat foto voorbeelden van gemaakt om het één en ander te verduidelijken:


De loodkop bij de bocht afknippen.

De loodkop moet langstelig zijn.

Het steeltje verhitten, pas op: heet!!

Steel ombuigen tot een mooie lus en in water afblussen.

Loodkop met lus op de shad leggen en een markeringspunt aanbrengen.

De lus tot de loodkop in het rubber prikken.

Het wattenstaafje bij de markering naar binnen brengen.

Als alles goed zit heb je nu een prima montage.

Op deze manier kan je vele modellen creëren.

ANDEREN LAZEN OOK