image description

Tips & Trics: Quik change snap

SPRO QUICK CHANGE SNAP

Door: Berthil Bos

Ik ben er helemaal klaar mee. Zoals jullie weten, gebruik ik binnen onze hobby altijd materiaal van goede kwaliteit. Enerzijds omdat ik dan niet het materiaal de schuld kan geven als er iets fout gaat, anderzijds en dit is veel belangrijker en moet onze tegenstander niet de dupe worden bij gebruik van ondeugdelijk materiaal.

Hierdoor besteed ik veel zorg aan het fabriceren van mijn onderlijnen, van welk materiaal dan ook. Buiten het staaldraad 7X7, het Titanium of Fluorocarbon en de Sleeves, is de bevestigingsspeld uitermate belangrijk. Deze speld moet gesloten een behoorlijke trekkracht hebben en altijd op spanning zijn. Hiermee bedoel ik dat je er moeite mee moet hebben en een beetje kracht moet zetten om de spelt te openen en te sluiten. Zodra dit te gemakkelijk gaat, is er sprake van metaalmoeheid of de kwaliteit is niet je van het. Het voordeel van de speld, zoals de duolock of easy snap speld, is dat hij licht is en vaak ruim, waardoor er veel bewegingsvrijheid is voor het kunstaas. Je kan ze gemakkelijk en snel vervangen, zonder dat je de onderlijn van de lijn moet halen.


Ook deze duolockspelt zat niet helemaal goed gesloten.

Ik heb vele jaren deze spelden gebruikt en naar mijn weten ook geen vissen door verspeelt. Wat mij wel een aantal keren is gebeurd en ook mijn vismaten, is dat de spelt na het verwisselen van kunstaas, niet goed op slot gedaan werd. Je weet wel, te haastig of te koude handen en voor je het weet vis je met een open spelt. Het kan ons allemaal gebeuren en gelukkig komen we er vaak tijdig achter, voordat het aasje gegrepen wordt. Zoals gezegd, is dat mij ook in de afgelopen jaren ook een aantal keren overkomen. Een tijdje geleden waren mijn vrouw, de hondjes en mijn persoon van plan om  te gaan  wandelen en zitten in de buurt van een mooi watercomplex. Standaard neem ik dan altijd mijn hengel mee en een doosje kunstaas dat ik wil testen. Er is altijd wel een moment om even wat te laten zwemmen, terwijl de familie lekker op een stoeltje in het zonnetje zit. Ik had wat zelf gebonden streamers bij mij en een aantal hardbaits die ik, op mijn manier, wat aantrekkelijker had gemaakt. Terwijl het zonnetje lekker scheen en ik mij opperbest vermaakte met het uittesten van mijn aasjes, kwam de eerste spelbreker in de vorm van een mosrug, die het kunstaasje pardoes in zijn bek nam. Natuurlijk was hij welkom, maar ik wilde alleen maar dingetjes uittesten. Na het zoveelste aasje die ik aan de spelt hing, kwam spelbreker twee langs. Een beste nog wel en na een geweldige dril met vele sprongen lag hij klaar om met de kieuwgreep te landen. Nog één keer schudde hij of zij met de kop en plotseling was de spanning van de hengel en lijn. Daar lag mijn lievelingsrover in de oppervlakte met een geprepareerde plug in zijn bek. Voordat ik hem kon grijpen had ze de vinnen al genomen en mij ziek achterlatend. Gelukkig had ik de weerhaken dicht geknepen, maar toch. Balend dat mijn tegenstander met een kunstaasje in de bek en moet maar te zien te overleven, zag ik tot mijn schrik dat de spelt openstond. Was er nu sprake van metaalmoeheid of was ik vergeten om de spelt goed dicht te doen? Ik zal dit nooit te weten komen, maar ik heb wel drastische maatregelen genomen om dit niet meer te laten gebeuren.



De Snaps van Spro zijn licht, gebruikersvriendelijk en ontzettend sterk.

Alle spelden zijn vervangen door QUICK CHANGE SNAPS van Spro die ook wel Fast Snaps genoemd worden. Dit bevestigingshulpje hoef je niet te openen of  dicht te doen, dus vergeten bestaat niet meer. Je schuift als het ware het kunstaas aan de speld. Ook de metaalmoeheid is verledentijd, omdat je geen druk op het metaal hoeft uit te oefenen.  Deze clips van Spro, zijn uiteraard van goede kwaliteit en niet kapot te krijgen. Ze zijn er in vele maten, dus voor iedere techniek is er wel een juiste te vinden. Natuurlijk zijn er ook nog andere bevestigingen die safe zijn, maar vaak zijn ze hierdoor erg grof. Deze is makkelijk in gebruik en veel wisselen, indien nodig geen probleem.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: augustus zeer slecht…
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: wispelturig.
Willem Moorman -