Tips ‘n Trics (9): Flexibel loodgewicht

Tips ‘n Trics (9): Flexibel loodgewicht

Door Berthil Bos

Shads en twisters zonder (lood)verzwaring moeten voor het werpend vissen door middel van een jighaak met een loodkop op een bepaalde diepte komen en daar hun actie tentoonstellen. Afhankelijk van dat gewicht kun je zodoende ondiep, op half water of bij de bodem vissen.

Je zult begrijpen dat hoe lichter de loodkop is, des te langzamer je het rubber kan vissen en hoe natuurlijker dit overkomt. Maar niet altijd moet het langzaam of wil je de diepte in om vis aan de schubben te komen. In de praktijk komt het dus vaak voor dat je al vissend in een situatie belandt waarbij je het gewicht van het loodkopje graag wil veranderen.

Nu is het vooral voor de kantvisser van belang om het gewicht van het materiaal dat meegaat tot een minimum te beperken om zodoende een dag, in bijvoorbeeld de polder, met veel plezier en zonder rugklachten door te komen. Diverse shads met verschillende loodkoppen is dus geen optie. Je zult een aantal loodkoppen mee kunnen nemen en indien nodig het gewicht wijzigen door van jigkop te wisselen.

Dat het rubber hier niet van opknapt is duidelijk, vooral als je hem met lijm fixeert. Ook het demonteren en opnieuw opbouwen kost vistijd en dat willen we niet. Een oplossing is, zoals ik in Tips ‘n Trics nr. 6 beschrijf, de ‘dubbele loodkop’ of het ‘inhangloodje’. Hoewel bij onze Oosterburen de dubbele loodkop erg populair is, willen wij liever een geconcentreerd loodgewicht. Om met dit systeem toch flexibel te zijn heb ik het volgende bedacht.

We nemen een jighaak in de grootte die bij het rubber past waarmee jij de vis belaagt. Om deze haak wikkelen we met een paar slagen dun koperdraad met een doorsnede van ca. 1 mm. Dit draad krijg ik door de plastic mantel van elektriciteitsdraad af te strippen. Beide onderdelen voeg je samen met wat soldeer en klaar is Lees.

 

De verdikking die je nu op de haaksteel krijgt geeft het rubber houvast. Het centrale gat van de diverse loodkogels boor ik tot ruim 1mm uit zodat ik hem makkelijk op het koperdraad kan schuiven. Het lood wordt naar boven geschoven en we buigen het koper naar achteren. De kogel kan op deze mannier onmogelijk van de steel schuiven tijdens het vissen.

Koper is zeer buigzaam waardoor je het zo weer recht kunt buigen om er een ander gewicht op te schuiven. Een leuke bijkomstigheid is doordat het loodgewicht iets naar onderen is verplaatst ten opzichte van de reguliere loodkop, dat je ook iets lichter kunt vissen zonder dat het kunstaas gaat tollen om zijn as.


Op deze simpele wijze kun je met één favoriete shad of twister en een aantal loodkogels elke situatie aan!

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -