Tips ´n Trics 46: Propeller

Tips ‘n Trics 46: Propeller

Door Berthil Bos

In mijn Tips ’n Trics van vorige week over ‘alternatief streameren’ werp ik een relatief lichte streamer bestemd voor een vliegenhengel, d.m.v. een stuk vliegenlijn makkelijk een redelijke afstand weg. Deze lichte streamer zakt snel door de wateroppervlakte en kan dan binnengevist worden.

Hoe anders is het met zijn grotere broers die bedoeld zijn om met een spinhengel gepresenteerd te worden. Deze halve kippen moeten eerst volgezogen zijn met water om ze weg te zetten, maar zeker ook om ze onder de oppervlakte te tikken. Zijn ze eenmaal nat genoeg, dan werpen ze als een speer, mits je de juiste materialen gebruikt.

Maar het wat dieper bevissen in een redelijk tempo, dat blijft moeilijk door de opwaartse druk van het grote volume van de verenpacht. Dit komt natuurlijk ook omdat er bij iedere worp veel water uit de streamer wordt geslagen. Er zijn wat hulpmiddeltjes om dit te verbeteren en één ervan is het zogenaamde ‘propellertje’.

Dit hulpmiddeltje dat voor de grote streamer wordt gemonteerd, zorgt voor wat extra gewicht om het geheel onderwater te trekken en te houden. Je kunt met wat extra kralen dit gewicht naar behoeve opvoeren óf je plaatst een loodhagel op het geheel. Buiten deze kraaltjes of loodhagel plaats ik ook een propellertje op het systeem.

Buiten dat dit ook wat extra gewicht betekent, is dit stukje metaal bedoeld om wat extra schittering en trillingen te geven. Ik hou er persoonlijk wel van als er wat schittering in mijn kunstaas zit; het is vaak de trigger overhaalt bij de roofvis. Veel vlieg- en streamerbinders verwerken daarom ook vaak wat zilveren sliertjes in hun creaties.

Het systeem is heel eenvoudig te maken met een stukje verenstaal van 0.6 mm. Allereerst maak je in dit stukje draad van ca. 10 cm. een zogenaamde ‘verensluiting’. Een bevestigingsoogje waarin een wartel plus speld komt kan ook.


Je kan een speld + wartel gebruiken.


Ik geef voor de streamer de voorkeur aan de veersluiting.

Is de sluiting gemaakt, dan schuif je op het verenstaal één of meerdere metalen kraaltjes afhankelijk welk gewicht je wilt. Hierna komt de propeller, die in verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn. Nu nog een kunststof kraaltje voor de bescherming en je kunt het geheel afronden met een bevestigingsoogje.


Een combinatie die vistechnische voordelen heeft.


Bij deze snoek viel het systeem goed in de smaak.

Dit handig hulpje kan je natuurlijk ook voor andere kunstaassoorten gebruiken, want wat extra trillingen en vooral schitteringen is meestal vangstbevorderend. Het materiaal voor veel van mijn knutselwerkjes bestel ik bij Lureparts, zo ook de propellers en het verenstaal. Het kost weinig en je krijgt het thuisgestuurd. Kijk maar eens even op Lureparts.nl.

Succes en tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -