Tips ’n Trics 45: Alternatief streameren

Tips ’n Trics 45:

Alternatief streameren

Door Berthil Bos

Mijn vismaat is geboren met de vliegenlat en ik moet zeggen: Hij kan er dondersgoed mee overweg. Er zijn dagen dat hij mij helemaal gek maakt met zijn streamertjes die tergend langzaam door het water gaan. Als ik dan een wat grotere streamer met een lichte baitcaster presenteer, moeten ze die natuurlijk niet hebben.


De vliegenstok is af en toe niet te verslaan.

Deze streamer moet wel enkele maten groter zijn om hem volgezogen met water weg te kunnen zetten. Met een molen kun je het lichtere aas wat verder werpen, maar een streamer vissen met een werphengel die voor een vliegenhengel bedoeld is, blijft een gedoe. Behalve de over enige afstand wegzetten van het aas, is naar mijn mening ook de presentatie aan de vliegenlijn wat subtieler dan aan gevlochten lijn. De streamer blijft wat meer hangen en vaak is dat nu juist de truc. Een werpgewicht zoals loodkopjes zijn geen optie natuurlijk, dus gaan we de hulp van de vliegenlijn inroepen.

Om iets meer werpgewicht te krijgen en de zogenaamde ‘hangperiode’ van de streamer te verlengen, neem ik ca. 60 cm. van het dikste gedeelte van een oude Aftma 10 of 12 drijvende vliegenlijn. Vraag hierom bij je hengelsportwinkelier, die heeft vaak nog wel ergens een oude, beschadigde lijn liggen.


Een stukje vliegenlijn van ca. 60 cm is de truc.

Aan deze 60 cm. monteer ik d.m.v. een naaldknoop een stuk Fluorocarbon  40/00 van ca. 1 meter.


Zo wordt die ‘nail knot’ gemaakt.


Ca. 1 meter leader d.m.v. de naaldknoop aan de drijflijn bevestigen is voldoende.

De andere kant van de vliegenlijn wordt met dezelfde knoop aan de gevlochten lijn bevestigd. Hiervoor zijn ook speciale lussen te koop (informeer bij een speciaalzaak) die door een soort kousje op de vliegenlijn gezet wordt en waarmee je de lijn niet beschadigt wat wel met de knoop kan gebeuren. Vooral als je dunne gevlochten lijn gebruikt kan dit gebeuren, afhankelijk van de actie van de hengel, maar daar komen we zo op terug.


Er zijn ook kant-en-klare lussen bij de speciaalzaak te koop.

Je hebt nu, als je hebt meegeteld, 1.60 meter buiten het topoog hangen en met een stalen onderlijn zit je op 180 cm. Om deze uithangende lengte een redelijke manier weg te zetten heb je een hengel nodig van minimaal 250 cm met een werpgewicht van tussen de 20 en 40 gram. Ik gebruik de ‘HS signature allround’ van Spro voor deze techniek en de meegevende actie tijdens een dril zorgt ervoor dat er weinig vissen vroegtijdig worden gelost, ondanks de dichtgeknepen weerhaak op mijn enkele haak. Ikzelf gebruik een reel aangezien ik hieraan verknocht ben, maar voor iets verder werpen is een molen makkelijker.

In de praktijk gaat het als volgt. De streamer komt aan de speld en het stukje vliegenlijn wordt goed ingevet net als bij het gewone vliegvissen als de lijn drijvend moet blijven. Het potje vet gaat mee, want je moet regelmatig insmeren voor het beste resultaat. De eerste worpen is het even wennen aan de lange opslag, maar het resultaat mag er zijn. Met kleine tikjes waarbij je iedere keer een korte hangperiode voor de streamer inlast, vis je de verenpracht terug.

Je kunt nu, zeker op plaatsen waar je snoek al hebt gezien, het aasje lange tijd in de ‘gevarenzone’ houden net als bij het originele streamervissen. Bij een aanbeet zal de enkele haak makkelijk vlees pakken en dril je de vis rustig uit. De relatief korte leader heeft totaal geen negatieve invloed op de presentatie en ik heb wel eens de indruk dat het stukje vliegenlijn extra aandacht trekt. De Nieuwe Nanofil lijn van Berkley is erg glad en kan je helpen om dit systeem nog wat verder weg te krijgen. Wel verdient de aanbeveling om het knopen met deze nieuwe lijn erg zorgvuldig te doen (zie verpakking).


Ook ik kan nu kleinere streamers wegzetten en een hangpauze geven.

Succes en tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 1
Willem Moorman -
image description
Schud ze wakker: IRIS THRILLSEEKER XL
Willem Moorman -
image description
Doorzetten en een Positieve instelling
Willem Moorman -