Tips ‘n Trics 36: De roterende schoepstaart

Tips ’n Trics 36:

De roterende schoepstaart

Door Berthil Bos

Nu de koude dagen aanbreken gaan de roofvissen de witvis achterna en zullen grote gedeelten van het water visloos zijn. De onderwaterwereld schoolt samen op de overwinteringplekken en deze stekken zullen veelvuldig door kunstaasvissers bezocht worden.

Het woord dressuur zal dan snel in de rondte gaan en de roofvisser moet nu alles uit de kast halen om toch nog succesvol te zijn. Het vissen met kunstaas dat niet veelvuldig gebruikt wordt is één van de manieren om op deze stekken een visje te haken. Maar welk aas is dat?

 

Ik hang zelf graag een behoorlijke shad aan de speld en was vele jaren één van de weinigen die dat deed. Door de langzame actie van het rubber is het een uitstekend kunstaas voor koude rovers. Heden ten dage vissen veel collega’s met dit universele aas en herkennen de vissen vooral op dressuurwater zelfs het merk rubber en loodkop op meters afstand.

Neem nu bijvoorbeeld een jachthaven waar veel witvis zich nu terugtrekt. Je kunt er dan vanuit gaan dat de rovers dagelijks vele soorten kunstaas voorbij zien gaan omdat een degelijke stek snel bekend is. We weten ook dat de rover niet alleen het aas bekijkt, maar dat ze tevens via de zijorganen een kunstaasje al van verre voelen aankomen.

Het ligt voor de hand dat als je vist in de school aasvis, deze trillingen minder opvallen, maar negen van de tien keer kan je  beter buiten deze scholen het kunstaas aanbieden aangezien de rovers, als ze niet jagen, rust willen hebben. Juist op deze plekken is een shad met een totaal andere actie en die je langzaam kan vissen een welkome onderbreking van de file aan voorspelbare acties.

Om een dergelijke shad te creëren, die de gebruikelijke acties ontstijgt, knip ik het dunste gedeelte van de staartwortel ertussenuit. Dit doe ik om twee vlakken te krijgen waar door middel van een wartel de schoep weer aan het lijf verbonden wordt en zodoende meer houvast heeft. Aan deze wartel komt aan weerszijden een dun stukje verenstaal dat in een spiraal gedraaid is.

Deze spiralen draai ik in de vlakke zijden van zowel de schoep als het lijf en draaien maar. Deze actie van een shad hebben de groenjassen, stekelruggen en de grootste onder de dappere ridders nog niet veel zien, én vooral voelen langskomen. Door de spiraaltjes kan je ook verschillende kleuren staarten monteren, dus gooi een beschadigde shad nooit meer weg.

Tot volgende week,
Berthil Bos

Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want de simpelste ideeën zijn vaak de beste. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -