Tips ‘n Trics 29: De enkele haakpunt
Door Berthil Bos
De waterplanten beginnen langzaam af te sterven en bepaalde stekken worden weer toegankelijk om te bevissen. In deze periode is het afvissen van afstervende plantenbedden vaak een succesvolle manier om niet alleen snoek, maar ook snoekbaars te arresteren. Ik mag dit graag doen met shads tussen de 15 en 21 cm, omdat je hier zo lekker mee kan pielen.
Het enige nadeel bij deze mannier van vissen is het gebruik van een staartdreg. Deze dreg pikt regelmatig groen op, vooral als je wat dieper door de planten gaat. Om hier minder last van te hebben knijp ik twee van de drie haakpunten naar elkaar toe. Als je ze eerst even verhit, zal je zien dat dit erg gemakkelijk gaat en dat je ze tegen elkaar aan kan leggen.
Eén haakpunt wordt niet verhit en deze komt recht op de shad te staan door de andere twee in de rug te prikken. De enkele haakpunt staat hierdoor stevig overeind. Wel zou ik de weerhaken van de andere twee platdrukken zodat de dreg makkelijk van de shad lost bij een aanbeet.
Maar buiten het minder groen pakken, heeft deze montage nog meer voordelen. Een enkele haak zal makkelijker in de visbek doordringen dan twee. Verder zit de haak stevig rechtop en gaat niet, zoals bij een enkele haakpuntmontage, naar een bepaalde kant hangen waardoor er niet alleen onbalans kan ontstaan, maar ook kunnen de haakpunten afgeschermd worden door het rubber bij een aanbeet. De haak blijft tijdens een gehele dag werpen netjes op zijn plaats, behalve dan als een groenjas of een glasoog voorbij komt.
Ben je meer een man van het trollen met groot rubber? Dan is deze manier van gevechtsklaar maken van het kunstaas, waarbij je twee dreggen wilt gebruiken, ook erg effectief. Prik op dezelfde manier de dreggen aan de zijkant van de shad en ook deze blijven op hun plaats en de enkele haakpunt penetreert makkelijker.
Voor diegene die bij het landen de kieuwgreep hanteren en bij iedere landing, waarbij de vis moeilijk gehaakt is, angstig zijn zichzelf te haken, heeft deze montage nog een voordeel. Door het platknijpen van twee van de drie weerhaken, heb je een grotere kans om er één te treffen zonder weerhaak, wat wel prikt maar je een gang naar de dokter bespaart.
Als je de foto’s ziet van een op deze mannier getakelde shad, zie je meteen hoe gestroomlijnd het één en ander eruitziet en met de andere voordelen, is het het proberen waard.
Tot volgende week,
Berthil Bos
Wil jij nu ook eens met je tip of trics in het openbaar treden, dan is dit je kans. Schroom je niet en mail je tip of tric, want het simpelste ideeën zijn vaak het best. Wel is een voorwaarde dat jezelf ervaring hebt met die dingen die je instuurt. Natuurlijk zijn al de Tips ‘n Trics die ik met jullie deel niet allemaal als eerste door mij gebruikt, maar ik heb er wel mijn ervaring mee of er iets aan toegevoegd of verbeterd. Het gaat erom dat je graag je ervaringen met anderen wilt delen, want op die manier ben ik althans ook veelvuldig aan dit soort kennis gekomen.