Tips ’n Trics 24: Vuilstopper

Tips ’n Trics 24: Vuilstopper

Door Berthil Bos

Het is zomer en het op het water een drukte van jewelste; speedboten, zeilschepen en de irritante Jetski’s raggen door het watergroen, maar ook wij roofvisser trekken nogal wat waterplanten kapot. Dit groene spul drijft samen met ander rotzooi natuurlijk precies op de plekken waar wij graag willen vissen.

Werpend vanuit een boot of eventueel de kant zijn deze obstakels nog wel te omzeilen, maar trollend kan het je dag verpesten. Met een goed windje drijft het allemaal een bepaalde kant op en zijn er veel schone plekken. Is die wind niet aanwezig, dan kan je beter afzien van een stressvolle dag, of toch niet? Al slepend blijft er voordurend plantenresten achter je uitstaande lijn plakken dat dan vervolgens richting kunstaas wordt getransformeerd.

Deze lijnconfrontatie met het oppervlaktevuil kan je voorkomen door de hengeltop onder water te steken en zodoende het vuil mee op te vangen. Nadeel hiervan is dat door de waterdruk de hengel extra belast wordt. Ook de actieregistratie van het kunstaas is niet meer te zien wat echt een gemis is. In mijn eerdere T&T over het planer board gaf ik al aan dat ook deze kan dienen als opvang voor het groen, maar je moet er mee willen vissen.

Een veel eenvoudiger oplossing is een stoppertje voor het aas te plaatsen waarachter het vuil blijft hangen. Je kunt diverse lijnstoppers gebruiken van kraaltjes tot knijploodjes. Ikzelf heb goede ervaringen met het hol buisje met een taps toelopend pennetje. Door de vorm blijft hier eerder vuil achter hangen dan ronde stoppers zoals een kraal. Ik heb deze standaard op mijn sleephengels zitten en als ik de stopper niet nodig heb, haal ik het tapslopend pennetje eruit waardoor het minuscule buisje naar de onderlijn schuift en geen belemmering meer vormt.


Eenvoudige oplossing is een stoppertje.

Waar moet je nu dit stoppertje plaatsen om het kunstaas niet om de 50 meter te ontdoen van sliertjes en blaadjes? Het liefst zet ik hem net buiten het topoog ver van het kunstaas, maar dan heb ik problemen met het lijn opspoelen bij bijvoorbeeld een dril. De stopper gaat dan, als hij kan, mee de spoel op met alle problemen van dien. Je zet dus de vuilstopper zover als mogelijk van het kunstaas, zonder dat deze bij het binnenhalen voorbij het topoog gaat.


Door de vorm blijft hier eerder vuil achter hangen dan ronde stoppers zoals een kraal.

Het licht voor de hand dat dit afhankelijk is van de lengte van de hengel. Hoe verder het pluk groen zich van het aas bevindt, hoe minder invloed het heeft op de actie. Natuurlijk moet er nu ook af en toe geschoond worden, maar je kunt wat langer de aascreaties in het water laten en daar alleen trekt het de aandacht. Waar je verder nog rekening moet houden is dat deze stopper, door de weerstand, de lijn naar boven drukt, vooral als er vuil opzit en het kunstaas hierdoor wat ondieper laat lopen.

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -