Tips ’n Trics 22: Dropshotijzer

Tips ’n Trics 22: Dropshotijzer
Door Berthil Bos
Het dropshotten krijgt haast iedere dag een grotere aanhang en dat is natuurlijk niet zo vreemd; het is een eenvoudige manier van vissen en je weet zeker op welke diepte het aasje wordt gepresenteerd. Door het speciale dropshotloodje op de door jou gewenste afstand onder het aasje vast te zetten met een klemwartel op de nylon of fluorocarbon onderlijn, blijf je te allen tijde de bodemstructuur volgen.
De speciale klemwartel die op het loodje is bevestigd, geeft je de mogelijkheid om het loodje te verschuiven, maar zal indien het blijft hangen achter een obstakel eraf schuiven en in ieder geval het kunstaas weer vrijgeven. Vooral als je langzaam over de bodem scharrelt met de dode hengel of werpend het aas een voorwaartse beweging geeft, gebeurt dit zo af en toe.
In de meeste gevallen zal een langwerpig loodje, dat we bij deze twee technieken het meest gebruiken, door de vorm vanzelf loskomen, al zijn er dagen waar iedere vastloper geld kost. Hoe langer het loodje is, hoe kleiner de kans dat deze ergens tussen vastloopt. Ook weten we dat vissen erg nieuwsgierig zijn, dus wat extra kabaal en stofwolken is alleen maar positief.
Deze wetenschap en de hoeveelheid lood dat ieder jaar weer in het water terechtkomt, heeft mij aan het denken gezet. Om een lang verhaal kort te maken heb ik de juiste ingrediënten gevonden in een lange ijzeren spijker. Bij een lengte van 18 centimeter heeft deze een gewicht van 40 gram zonder slaghoedje. Naargelang je hem inkort zal het gewicht logischerwijs afnemen.

Alles wat je nodig hebt: spijker en ventielslang.
Door het lager soortelijk gewicht van ijzer, zijn de staafjes langer dan die van lood in hetzelfde gewicht. Dit voordeel heb ik al genoemd, maar tevens is het ijzer is niet zo milieubelastend als lood. Verder kan ik bij risicovol vissen het kostenplaatje laag houden.

De langste spijker is 18 centimeter en 40 gram, de korte is de helft daarvan.
Blijft over de montage op de lijn. We missen natuurlijk de klemwartel waarmee we het gewicht kunnen verschuiven. Bij de spijker zet ik twee stukjes ventielslang op de onderlijn van ca. 2 centimeter lang. De spijker gaat vervolgens door het rubber en we leggen een halve knoop onder het onderste stukje rubber. De ventielslang moet wel strak zitten waardoor de halve knoop maar heel moeilijk erdoor kan schieten.

Door de halve knoop schuift de onderlijn minder snel op.
Bij opvoerende druk bij een vastloper zal deze knoop wel verschuiven en loskomen waardoor het aasje gered is. Vergeet ook niet om het gewicht op de staaf te zetten. Makkelijk en goedkoop, waarmee je het milieu, de vistechniek en je portemonnee een plezier doet.
Succes en tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -