Tips ‘n Trics 18: Dubbeldekker

Tips ’n Trics 18: Dubbeldekker

Door Berthil Bos

Wie kent ze niet, de PAKO polderlepels van Paul Korver. Deze lepels van eigen bodem zijn speciaal ontwikkeld voor ondiep polderwater waar Nederland zo bekend om staat. De brede soorten van de Pakolepel zijn dun en licht in gewicht en eigenlijk bedoeld om er mee te gaan slepen.

Langzaam varend de poldersloten of ander ondiep water afvissen, kan uiterst lucratief zijn. Dit komt omdat net als bij de spinner in de vorige ‘Tips ’n Trics’, ook de lepel vrij onbekend is in de meeste drukbeviste wateren. Deze brede, lichte lepels zijn eigenlijk net iets te licht om er stevig mee door te varen en tegen de wind in werpen hoef je al helemaal niet te proberen.

Een ander model kan uitkomst bieden, maar die brede dingen hebben iets extra’s, dus zocht ik naar een andere oplossing. Natuurlijk zijn er ook andere, wat zwaardere en brede lepels in de handel, maar ieder heeft zijn favoriet. Tijdens een visdag op het wijd waarbij de boot geankerd was, kreeg ik op deze lichte lepel behoorlijk wat aanbeten.


Vismaat Peter Nan vist graag met lepels en zo te zien heeft hij het hier moeilijk.

We wierpen ons kunstaas van ondiep (1meter) naar dieper (3meter). De wind kwam van achteren en daardoor kon ik de lepel aardig wegzetten en op die mannier het kunstaas lang in de targetzone houden. Als we het andersom probeerden, van diep naar ondiep, was het gedaan met de pret, op een enkeling na. En ook tegen de wind in werpen was niet je van het.

Maar zoals het altijd gebeurt als het goed gaat, kwam ook aan deze perfecte omstandigheid een einde toen de wind enigszins ging draaien. Ik kreeg mijn lepel niet meer op de plaatsen die ik voor ogen had. Mijn mooie gele Pako met zwarte strepen had zo zijn best gedaan, dus probeerde ik het met een koploodje ervoor.

Trollend wil dit wel, maar werpend is het niet het beste huwelijk. In mijn kunstaasdoos lag nog een brede Pako in de kleur rood/wit. Eigenlijk zonder er lang over na te denken verbond ik de twee identieke bladen door middel van splitringen onder en boven aan elkaar, waardoor je een soort ‘dubbeldekker’ kreeg.


Door ook een splitring, plus wartel door de bovenste twee gaatjes te monteren heb je een ‘dubbeldekker-lepel’.

Mijn favoriete model werd zo eens zo zwaar, maar de afmeting en het model bleef hetzelfde. Ik kon weer meters maken ondanks de wind en een leuke bijkomstigheid is dat het geheel ook nog lawaai maakt doordat de bladen tegen elkaar klapperen. Veel vissen vinden dit interessant en zijn nieuwsgierig.

Je kunt dit uitbreiden naar je behoefte, maar er is een punt waarop de oorspronkelijke actie verdwijnt. Ik doe dit met de Pakolepel, maar het ligt voor de hand dat je dit met iedere lepel kunt doen wanneer de vorm dit toelaat.

Succes en tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 1
Willem Moorman -
image description
Schud ze wakker: IRIS THRILLSEEKER XL
Willem Moorman -
image description
Doorzetten en een Positieve instelling
Willem Moorman -