Tips ’n Trics 17: Antikink spinner

Tips ’n Trics 17: Antikink spinner

Door Berthil Bos

In deze stille tijd is het altijd een leuke bezigheid om met kunstaas te knutselen of aan te schaffen. Als straks het roofvisseizoen weer van start gaat, zal vooral de eerste weken de vis geen spelbreker zijn om een visdag te doen slagen.

Alle bekende aasje zullen weer in grote getale aan de roofvis aangeboden worden en omdat in juni de watertemperatuur meestal ideaal is, de vis twee maanden lang geen kunstaas voorbij heeft zien komen én de paaitijd achter de rug is zodat hij en zij weer moeten aansterken (eten dus), zal bijna ieder kunstaas succesvol zijn.

Als de hoos voorbij is wordt het wat moeilijker en daardoor des te uitdagender om een vis te verschalken. Doorgaan op dezelfde voet is geen optie, maar met kunstaas vissen dat niet door iedereen gebruikt wordt, kan leuke resultaten opleveren. Een kunstaas dat al vanaf het begin van het kunstaasvissen in ons land wordt gebruikt is de spinner.


Koffers vol kunstaas, maar vismaat Johan Caneel houdt het hier simpel met de spinner.

Dit draaiende machientje heeft vooral in de beginjaren ontzettend veel snoekenbekken van binnen gezien, maar door de komst van nieuwe creaties is hij uit de gratie geraakt, althans bij een hele grote groep. De huidige generatie roofvissers is opgegroeid met jerkbaits, pluggen en veel ander, ‘modern’ kunstaas.

Diegene die is blijven doorvissen met de blinker heeft geconstateerd dat hij aan vangkracht nog niets heeft ingeboet en door de relatieve onbekendheid bij de roofvis, zélfs een streepje voor heeft. Wel is het formaat van de spinner ten opzichte van die uit de beginjaren verandert van klein en vaak smal (terrible blad), naar groot en breed (Colorado blad).

Ik gebruik een spinner graag als andere kunstaassoorten het laten af weten door bijvoorbeeld de bovengenoemde dressuur en als ik graag wil opschieten om de vis te zoeken. Nu weten wel allemaal dat door het draaien van het spinnerblad ook het spinnerlichaam mee gaat draaien. Hierdoor gaat de lijn kinken en verliest het een stuk van zijn trekkracht.

Om dit tegen te gaan kan er gebruik gemaakt worden van een antikinkloodje of vaantje. Maar de praktijk leert dat als je wilt overstappen van bijvoorbeeld een plug naar een spinner, en je moet eerst een antikink gebeuren monteren, je vaak rustig doorvist. Ook geeft vooral een antikinkvaantje veel weerstand bij het werpen en kan in de war komen met de hoofd- of onderlijn.

Door de vaak wat grotere spinnerbladen die voor veel weerstand en trillingen onder water zorgen, is het spinnerlichaam meestal behoorlijk verzwaard omdat hij anders tijdens het binnenvissen naar de oppervlakte komt en niet eronderdoor zwemt. Dit gewicht is meestal voldoende om van deze spinner en soort spinnerbait te maken zonder afstaand blad.

Een knik van ongeveer 40 graden is voldoende om het zwaartepunt van het lichaam onder het bevestigingsoog te krijgen waardoor het niet meer gaat draaien, net als bij een spinnerbait. Wel dient de as een redelijke lengte te bezitten en de kraaltjes waartussen het spinnerblad zit, voldoende ruimte te hebben om vrij te bewegen.


Door de knik komt het gewicht van het lichaam onder het bevestigingoog en heb je een soort spinnerbait.

Gaat ondanks dit alles de spinner toch nog tollen, dan kan je of het blad wat kleiner kiezen of je verzwaard het lichaam nog meer met bijvoorbeeld looddraad. Je hoeft niet bang te zijn dat de spinner te zwaar wordt om ondiep te vissen omdat je dit zelf in de hand hebt door tijdig te starten met binnendraaien en/of de hengeltop hoger te houden. Op deze mannier kan je zelfs de zwaarste spinner hooghouden.

Succes en tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -