Tips ‘n Trics 16: Starre Spinnerbait

Tips ‘n Trics 16: Starre Spinnerbait

Door Berthil Bos

Het vissen met spinnerbaits is in de meeste gevallen een spectaculaire manier om snoek te vangen. Dit komt omdat als je dit kunstaas gebruikt op die plaatsen waarvoor het gemaakt is, een stek met veel waterplanten tot aan de oppervlakte, je de aanbeten ziet gebeuren.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je de spinnerbait niet op andere plaatsen en met andere technieken kan vissen. Ik beschouw deze verenpracht of sliertjeskoning als één van de meest universele kunstaassoorten die er is, maar daar kom ik nog wel eens op terug.

Ik vis nu alweer een flink aantal jaren met de spinnerbait en dan in het bijzonder op groot water op snoek. Hiervoor gebruik ik om goed op te vallen, grote, tweedelige lichamen van veren of van rubberen sliertjes. Je kunt ze kant-en-klaar kopen of zelf in elkaar knutselen wat een heel aangename bezigheid is, vooral omdat dan alles naar je eigen wensen gemaakt kan worden.

Waar je wel altijd op moet letten is dat het stalen armpje waar het spinnerblad aan komt niet te lang is. Een lange steel pakt meer planten tijdens het binnendraaien, maar ook de weerstand tijdens het werpen is een negatief punt. Een korte steel waardoor het spinnerblad dicht op het lichaam zit, geeft ook minder missers omdat de spinnerbait meer gestroomlijnd is.


Korte spinnersteel  maakt het geheel slanker met de daarbij vele voordelen.

Als spinnerblad gebruik ik zelf graag een enkel smal terrible blad dat snel start met draaien, ook bij extra langzaam vissen. Door de kleine uitslag - en dat is ook belangrijk- pakt het ook weer minder groen. Wat mij door de jaren heen ook is opgevallen, is dat als je de tweede enkele haak star achter de eerste plaatst, je ook dan het aantal missers reduceert.

Dit heeft te makken met het zogenaamde wegblazen van een te vrije haak bij een aanbeet. Bij het naar binnen gaan van de spinnerbait in de snoekenbek, zal de flexibele tweede haak naar een zijkant worden gedrukt waardoor het moeilijker haken is.

Door nu deze tweede haak iets star achter de eerste te monteren, zal dit niet zo snel gebeuren. Maar tijdens de dril moet hij wel meegeven om losschieten te voorkomen. De starre montage zal ook het probleem van het verwarren van de lijn met diezelfde tweede haak tijdens het werpen oplossen.

Ook bij de gewone spinner is het goed om de enkele haak of dreg op deze mannier te bevestigen en daarbij gebruik te maken van een stukje ventielslang dat gedeeltelijk over het spinnerlichaam gaat en over een gedeelte van de haak of dreg. Bij de spinnerbait heb je te maken met twee enkele haken die aan elkaar verbonden moeten worden.

Een eenvoudige manier hiervoor is om het oog van de tweede haak te voorzien van een kunststof kapje dat over het oog wordt geschoven. Nu kan je hiervoor ook een stukje ventielslang nemen, maar die is kwetsbaar en mist de stevigheid om de relatief grote haak op de plaats te houden.

Kunststofslang die gebruikt wordt bij zuurstofpompjes van aquaria, heeft wel die stijfheid en scheurt niet uit. Knip een centimeter van dit materiaal af en plaats, eventueel door het te verwarmen, over het haakoog.


Aquariumslang is stevig en schuif je over het oog van de haak.

Nu prik je met de andere haakpunt door het kunststofkapje en het oog en klaar is Kees. De haak zit nu strak achter de andere en ook bij een dril kan deze er nu niet afwippen.


De haakpunt van de standaardhaak prik je door de kunststof mantel.


De volghaak zit nu stevig, maar kan bij een gehaakte vis wel meegeven.

Controleer vooral na een dril van een vis of alles nog strak zit en vervang het kapje desnoods. 

Succes en tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 1
Willem Moorman -
image description
Schud ze wakker: IRIS THRILLSEEKER XL
Willem Moorman -
image description
Doorzetten en een Positieve instelling
Willem Moorman -