Tips ‘n Trics 15: De Flexibele Spinner

Tips ‘n Trics 15: Flexibele Spinnerbait

Door Berthil Bos

Het is stil op het water, want wij als roofvissers mogen twee maanden lang onze geliefde hobby niet uitvoeren, althans in Nederland. Dat hierdoor de sociale controle op het water ontbreekt en daardoor stropers de vrije hand krijgen, leidt ieder jaar weer tot schrijnende taferelen. Politie heeft andere prioriteiten en in veel gevallen niet eens de kennis over de ingewikkelde wetgeving op dit gebied.

Maar goed, ook de gesloten tijd heeft zo zijn voordelen, zoals het weer op orde brengen van je visgerei dat het afgelopen seizoen, naar ik hoop, er behoorlijk van langs heeft gekregen. Ook kan je lekker prutsen aan ideeën die je hebt bedacht om de vangsten te doen verbeteren.

Eén van die dingen is de ‘Flexibele Spinnerbait’. De FS, zo zullen we hem maar even voor het gemak noemen, is een hulpmiddel om een bestaand aasje aantrekkelijker te maken en/of meer op te laten vallen. Alles wat je hier voor nodig hebt, buiten een ronde puntbektang, is dun verenstaal, metalen veertjes voor de sluiting, speldwartels, spinnerbladen en loodkogels.


De FS in volle glorie met speldwartel zowel voor de trigger als voor het kunstaas.

Door middel van foto’s laat ik je zien hoe het een en ander in elkaar gezet wordt omdat dat het duidelijkst overkomt. In het begin is het even moeilijk, maar de vis gaat echt niet kijken of alles wel even goed gemonteerd is. Dit hulpmiddel is gemakkelijk te monteren en te demonteren als je dit nodig acht.

De FS trekt door zijn trillingen de nodige aandacht, maar het aas dat erachter zwemt is het uiteindelijke doel van de roofvis. Het kan werken als een soort trigger of een aandachtzoeker in troebel water. Het spinnerblad kan door de speldwartel gemakkelijk verwisseld worden voor een andere vorm of afmeting of door een andere soort aandachttrekker.

Ikzelf gebruik het liefst een smal spinnerblad om de weerstand zo laag mogelijk te houden, maar dit laat ik aan jou over. Een twister op een zelfgemaakt spiraaloogje is een ander uitstekende trigger. Al knutselend heb ik nu een aantal van deze aandachttrekkers op voorraad, zowel mét als zonder verzwaring.

De verzwaring breng ik aan door middel van een kogellood met een centraal gat, dat ik iets uitboor. Op deze mannier heb ik de FS in de gewichten 0 tot en met 30 gram en als je wilt kun je nog verder gaan, al gebruik ik dan liever een flexibel koploodje.


Verzwaard en overzwaard. Welke te gebruiken hangt mede af van de situatie en het kunstaas.

Wat ook belangrijk is dat aan de zogenaamde veersluiting een speldwartel komt die het kunstaas de nodige vrijheid geeft zoals het laten flanken van een shad. Hiermee zijn we meteen bij de vraag met welk aas je de FS kunt combineren.

Eigenlijk kun je elk soort aas erachter hangen, zolang het maar meerwaarde heeft. Uitproberen en experimenteren leidt in de meeste gevallen tot verbluffende resultaten. Zo heb ik eens al werpend een suspending ratelaar aan de FS gehangen, omdat de snoek naar ons idee wel aanwezig was op een ondiepe plaat, maar geen trek had in alles wat we aanboden.


Spinnerblad of twister, shad of bont, je kunt er vanalles aanhangen.

Vismaat Peter Nan zag ik in mijn ooghoek met zijn hoofd schudden, maar een paar minuten later kon ik snoek nummer twee zijn vrijheid teruggeven. Deze combi maakte zoveel commotie onder water dat zelfs de meest passieve snoek wel moest toehappen. Werpend, trollend of tijdens het diagonalen, is dit apparaatje goed te gebruiken en laat je ideeën hierop de vrije loop!

Succes en tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -