Tips ’n Trics (12): Fluorocarbon

Tips ’n Trics (12): Fluorocarbon

Door Berthil Bos

Deze lijnsoort is tegenwoordig niet meer weg te denken bij het bevissen van diverse soorten roofvis. Fluorocarbon heeft de volgende eigenschappen: het is soepel, heeft minder rek dan gewoon nylon en is ook een stuk harder en daardoor behoorlijk schuurvast.


Voor een verticaal- of dropshotonderlijntje van 28/00 en een voorslaglijn van 40/00, ben ik zeer tevreden over Fluoro van Gamakatsu.

Verder is het onder water nagenoeg onzichtbaar en dat kan op helder water je voordeel zijn. Snoekbaarsvissers gebruiken fluorocarbon als onderlijn vanwege deze onzichtbaarheid, maar vooral ook om de slijtvastheid van dit materiaal.

Ten eerste kan dat een voordeel zijn op een water met veel obstakels of scherpe mosselplaten, omdat dyneema erg gevoelig voor scherpe randjes is. Ten tweede kan fluorocarbon je ook van dienst zijn bij een aanbeet van een gast als de snoek. Niet dat je bij een diameter van 30 á 40 honderdste dit als snoekonderlijn kan gebruiken, maar door de hardheid van de lijn is de kans op landen vele malen groter dan bij dyneema.

Voor het monteren van een fluorocarbon onderlijn aan een dyneema hoofdlijn voor het verticalen, waarbij we gebruik maken van erg kleine diameters, kan men het beste speciale bevestigingoogjes gebruiken zodat de dunne dyneema niet door de fluorocarbon snijdt bij een bloedknoop.


Aan dun dyneema bevestig je fluorocarbon het beste met een zeer klein warteltje of een speciaal ringetje.

Ook bij het dropshotten is dit materiaal een must, aangezien je dan over de bodem sleept en niet telkens het loodje kwijt bent bij veel en scherpe obstakels. Tijdens het vissen op de snoek met zijn ca. 700 tandjes, kun je ook fluorocarbon gebruiken als onderlijn, maar dan moet het minimaal 1 mm. dik zijn, wat neerkomt op een trekkracht van ongeveer 80 á100 pond.

Sommigen zweren erbij, anderen moeten er niets van hebben. Zelf gebruik ik fluorocarbon niet zo vaak als onderlijn, maar wel als tussenlijn (voorslag). Ik monteer aan de hoofdlijn ongeveer 1 meter 40/00 fluorocarbon, waaraan vervolgens de stalen onderlijn komt. Dit kun je doen door middel van een bloedknoop.

Doordat de hoofdlijn nu wel een dikkere doorsnede heeft van 20/00 of meer, heb je geen last meer van doorsnijden en bij werpend vissen glijdt deze knoop makkelijk door de geleideogen. Vooral bij het trollen heeft een degelijke voorslag een voordeel.

De zogenaamde dode hengel moet altijd body hebben om de haak uit zichzelf te zetten. Juist door de stugheid gebeurt het dikwijls dat de haak losschiet of uitscheurt. De fluorocarbon voorslag van 40/00 heeft, in tegenstelling tot dyneema, altijd nog iets rek waardoor het wat meer vergevingsgezind is tijdens de aanbeet en eventuele dril.


Bij een aanbeet op de ‘dode hengel’ komen er door het gebruik van rekloos dyneema ondermeer grote krachten op de splitring.

Ook nu heeft de slijtvastheid een groot voordeel bij het vissen in water met veel obstakels of bij het trollen over een bodem met stenen. De relatieve onzichtbaarheid kan absoluut geen kwaad en geeft mij hoe dan ook extra vertrouwen.

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -