Tips ‘n Trics (11): Spelden

Tips ’n Trics: Spelden

Door Berthil Bos

Deze week even aandacht voor één van de kleinste onderdelen van je roofvisuitrusting, de speld, ook wel ‘snap’ genaamd op zijn Engels. Deze verbinding tussen het kunstaas en de hoofd- of onderlijn wordt vaak achteloos aangeschaft en dat kan zeer vervelende gevolgen hebben.


Een klein, maar belangrijk onderdeel. Over de onderste hieronder meer.

Aan de hoofdlijn wordt vaak wèl die aandacht besteedt en de onderlijn moet zo sterk zijn dat als je per ongeluk een nijlpaard haakt, deze toch nog geland kan worden. Natuurlijk moeten deze materialen, als je goed met je hobby bezig wilt zijn, van goede kwaliteit zijn en kies altijd voor een zo zwaar mogelijke sterkte bij de gebruikte technieken.

Wanneer je zonder er bij na te denken zomaar een speld aan de onderlijn bevestigd, dan moet je bedenken dat een ketting altijd zo sterk is als zijn zwakste schakel. Dit onderdeel moet je aanpassen aan de soort visserij die je beoefent. Wil je de sterkste verbinding die er is en je verwisselt tijdens een visdag je kunstaas maar heel sporadisch, dan is het gebruik van een splitring in plaats van een spelt het beste wat er is.

Deze splitring is natuurlijk van de beste kwaliteit en alleen met een zogenaamde splitringtang te openen, zo stijf moet deze zijn. Door deze combinatie te gebruiken heb je nooit meer het probleem van het openspringen of het niet goed sluiten van een speld. Echter vinden de meesten onder ons het in de praktijk, bij regelmatig verwisselen van kunstaas, onhandig om alsmaar de splitringtang tevoorschijn te moeten halen.

Een andere reden van het niet-gebruiken van een splitring, is dat deze niet aan elk soort kunstaas bevestigd kan worden. Loodkoppen, grote streamers en anderen met een klein bevestigingoogje, laten dit niet toe of laten geen ruimte meer over. Dit is dan ook één van de redenen waarom ik graag vis met een speld waarvan het uiteinde bestaat uit één draad.

Wat ook belangrijk is dat je de snap kunt vervangen indien dit nodig is, aangezien het hedendaagse onderlijnmateriaal erg lang mee gaat. Het veelvuldige openen en sluiten van een snap zal onherroepelijk lijden tot metaalmoeheid, hoe goed de kwaliteit ook is.

Ga je merken dat de sluiting te gemakkelijk opengaat, dan is de tijd om te wisselen. Het grote nadeel van een dergelijke speld is dat het uiteinde altijd iets uitsteekt waarachter de lus of wartel van je onderlijn kan blijven haken.

Dit moeten we natuurlijk niet hebben, en de lus of wartel zo klein maken dat deze hier niet meer overheen schuift, is geen optie, aangezien alles ruimte moet hebben voor een goede presentatie. Een heel gemakkelijke oplossing voor dit probleem is het gebruik maken van een stukje rubberen ventielslang.


Een gemakkelijke oplossing: een klein stukje rubberen ventielslang.

Als deze na het bevestigen van de speld aan de onderlijn over dit gedeelte geschoven wordt, zal de lus of wartel niet meer de kans krijgen om bij het uitsteeksel te komen. Je kunt natuurlijk ook krimpkous gebruiken, alleen moet je dit dan steeds verwijderen en vernieuwen bij het wisselen.

Met deze kleine ingreep creëer je een speld waaraan je alle soorten kunstaas gemakkelijk kunt bevestigen en vervangen!

Tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -