Tips en tricks voor het vissen op de zeeforel

Tips en tricks voor het vissen op de zeeforel 

Door Ron Smits

Succesvol vissen op zeeforel hangt heel vaak af van details. Vandaar dat ik daar wat dieper op in ga. Een gehaakte zeeforel is nog steeds niet een gevangen zeeforel. 

Vaak weet de zeeforel al kopschuddend en soms wel door een meter uit het water te komen alsnog de haak te lossen. Dit komt omdat de bevestigde dreg niet vrij kan ronddraaien, waardoor de zeeforel door het gewicht van de plug en de weerstand van de plug in het water deze kan loswerken. Een heel klein warteltje tussen twee splitringen kan dit voorkomen.


Door het warteltje met de twee splitringetjes kan de haak vrij aan het kunstaas draaien. Ook aan de voorkant kunt u zoiets nog toepassen. Een enkele haak verhoogt de actie van de plug.

Een splitring aan de plug en een splitring aan de dreg voorkomen dat het gewicht van de plug de zeeforel kan helpen zich te ontdoen van de haak. De haak kan nu immers vrij ronddraaien.

Nog beter is zelfs de dreg te vervangen door een enkele vlijmscherpe haak. Doordat op slechts één enkele haakpunt alle kracht van de aanbeet wordt uitgeoefend zal deze naar alle waarschijnlijkheid dieper in het vlees doordringen, waardoor de haakpunt zelfs geheel door het vlees haakt.

Bijna onmogelijk om deze te lossen. Door de enkele haak beweegt uw kunstaas zich ook beter door het water, wat de kans op een zeeforel uiteraard verhoogt. Komt de vis, al kopschuddend, regelmatig uit het water, dan kunt u dit voorkomen door de hengeltop zo laag mogelijk te houden.


Voor het eerst mee op zeeforel en goed geluisterd naar advies.

Vis uitsluitend met drijvende gevlochten lijnen, die absoluut geen water opnemen. Lijnen, die zinken, komen tussen de planten en/of stenen terecht en kunnen hierdoor ernstig beschadigen, zodat een gehaakte zeeforel alsnog de vinnen neemt met uw kunstaas.

Ook kunnen ze verward raken tussen de waterplanten en/of stenen, waardoor u vast komt te zitten en uw kunstaas verspeelt. Een drijvende lijn heeft ook het voordeel dat u een goede controle over uw kunstaas houdt.

Een zinkende lijn oefent weerstand uit ten opzichte van het water, waardoor uw hengel behoorlijk krom staat tijdens het binnen draaien van uw kunstaas. Hierdoor voelt u niet wat uw kunstaas “doet” en verliest u de controle over uw kunstaas. Bij een drijvende lijn heeft u direct contact met uw kunstaas.
 
Ga nooit direct wadend het water in. Vaak zit de zeeforel net voor u en betekent het waden dat de zeeforel wegzwemt. Vis eerst het water voor u af en blijf een paar meter uit de kant.

Pas als u het water voor u goed afgevist heeft kunt gerust waden. Als u door een badkuip gaat vis dan voor u terug gaat nog even de badkuip goed af, voor u er weer doorheen waadt.

Volg altijd tijdens het binnen vissen van uw kunstaas altijd uw kunstaas. Vaak zwemt de zeeforel achter uw kunstaas mee, zonder het te pakken. Om uw kunstaas goed te kunnen volgen heeft u een polariserende bril nodig.

Volgt een zeeforel uw kunstaas, blijf dan stil staan in het water en draai zeker niet langzamer in, want dit is juist het sein voor de zeeforel om de vinnen te nemen. Kijk waar u, zonder gevaar voor vastraken, een spinstop toe kunt passen en naar alle waarschijnlijkheid zal de zeeforel nu wel toeslaan.

Echt prachtig als u dit voor uw voeten ziet gebeuren. Ook tijdens het binnen vissen regelmatig spinstops toepassen. U zou versteld staan hoeveel zeeforellen er achter uw kunstaas mee zwemmen. Een naar de bodem afdalend kunstaasje is voor de zeeforel een prooivis die dreigt te ontsnappen.

Een zeeforel kan niet omlaag kijken. Houdt onder het vissen het water rondom u heen goed in de gaten of u de zeeforel kunt waarnemen.

De zeeforel zwemt meestal in een schooltje van 10 tot 15 zeeforellen en heel soms in een grotere school. Hebt u eenmaal een zeeforel gevangen, werp dan altijd schuin naar links of schuin naar rechts of u nog een zeeforel uit die school kunt verleiden tot aanbijten. Soms zijn ze snel weg, soms kunt u er meerdere vangen.

Bruinvissen komen veel voor in Denemarken en lusten wel een lekkere vette zeeforel. Ziet u op afstand bruinvissen, is er een gerede kans dat de zeeforel naar de kust is gevlucht, goed afvissen kan dan ineens heel succesvol zijn.


Bruinvissen lusten wel een zeeforel
.

Persoonlijk geloof ik niet in kleuren. Wetenschappers die hier onderzoek naar gedaan hebben spreken elkaar tegen. In het donker lichte kleuren, terwijl de ander zegt, nee juist donkere kleuren.

In de winter felle kleuren, in de zomer juist wat donkere, terwijl de ander juist het tegenovergestelde zegt. Zie het als een zeeforel: er beweegt iets door het water en alles wat in het water zwemt, is een prooi, dus moet uit een reflex gepakt worden.


Allemaal kleurtjes en minimaal één kleur per plug is UV en dat is wel belangrijk. Pluggen met een goede actie en perfecte verhouding gewicht/volume.

Kleuren in het water vervagen heel snel met uitzondering van groen en blauw. Deze kleuren dragen verder, omdat ze een korte golflengte hebben. Ultraviolet licht draagt onder water verder. Dit heeft tot gevolg dat kunstaas voorzien van UV kleuren eerder oplichten, omdat het UV licht van boven water dieper in het water doordringt en dus de plug eerder belichten.

Het door het kunstaas teruggekaatste licht draagt ook weer verder in het water en wordt dus eerder opgemerkt door de zeeforel. Als er geen licht uw kunstaas bereikt, kan het dus ook geen licht terugkaatsen. UV is langer zichtbaar en werkt dus twee kanten op.

Doordat het verder reikt onder water, bereikt het licht dus uw kunstaas en als uw kunstaas UV kleuren heeft kan dit het licht terug kaatsen. Omdat het UV is zal het langer zichtbaar blijven onder water. Ik neem wel verschillende gewichten mee, zodat ik kan afwisselen in snelheid en diepte.


Kleine zeeforel aan de blauw/rose UV/parelwit van 24 gram
.

Drukgolven, veroorzaakt door de actie van de plug, dragen onder water heel ver. Vergelijk het maar met een steen, die je in het water gooit. U ziet de kringen als een golf naar alle kanten bewegen. Dit gebeurt ook onder water.

Kies dus pluggen met een heel goede actie, zodat de drukgolven ver van de plek, waar uw kunstaas zich bevindt, doordringen. Vissen zijn heel gevoelig voor die drukgolven. Zij voelen deze drukgolven op hun flanken (via hun zijlijn).

Probeer altijd contact te houden met uw kunstaas. Dus ook als u inwerpt. Probeer daarom zoveel mogelijk tegen de wind in te gooien, zodat uw lijn altijd strak blijft.

Een wind van opzij drijft uw lijn in een bocht, dus geen direct contact met uw kunstaas. Dit gebeurt ook met wind in de rug. U kunt ook bij zijwind of wind in de rug controle blijven houden over uw kunstaas, door de beugel, net voor uw kunstaas het water raakt, terug te klappen.


Kleine zeeforel aan de zwart/rode UV op dezelfde dag
.

Stop alles wat u nodig heeft voor een sessie vissen in uw waadjack, zodat u heel mobiel blijft en niet telkens de kant op moet om uw tas te pakken. Schepnet op uw rug en vissen maar.

Houdt de gehaakte vis altijd voor u. Komt de vis naar u toe, loop dan achteruit. Als de vis kans ziet om tussen uw benen door te zwemmen, kan dit uw hengel kosten, niet waar Roy de Gruyter? Zonde van die mooie vliegenhengel.

Blijf niet op een plek staan, maar verplaats u over de stek van links naar rechts (andersom mag uiteraard ook). Ik kies er voor om niet van stek naar stek te verhuizen. Je loopt dan het risico dat je net iedere keer te laat aankomt of net te vroeg weggaat.

Ik kies op basis van de watertemperatuur, wind en stroming een goede stek uit en loop van links naar rechts, terwijl ik waaiervormig uit werp. Gooit u onder een hoek van 45° in en verplaatst u zich rustig 100 meter naar rechts, terwijl u zeg 80 meter ver gooit, dan vist u een waterstrook af van 13.000 m².

Elke 100 meter meer naar links of rechts is telkens 8000 m² meer. Iedere keer als ik de gekozen 100 meter af gevist heb, neem ik even pauze om mijn concentratie vast te houden en om de inwendige mens wat te versterken.


Ik heb altijd alles bij me, zodat ik mij niet hoef te bekommeren over een tas op de kant (foto Lucky Luc Mom)


Draai met verschillende snelheden uw kunstaas naar binnen en pas voldoende spinstops toe. Vooral een overgang van wiervelden naar bijvoorbeeld zand zijn vaak net die plaatsen, waar de zeeforel toeslaat.

De grotere zeeforellen zijn vaak solitair en wachten achter bijvoorbeeld een grote steen op hun prooi. Zelfs als het maar een kleine meter diep is achter die grote steen. Ook grote plantenbedden, waarvan de bovenzijde van de planten op het water drijven zijn goede schuilplekken voor de zeeforel.

Vis dergelijke stekken heel minutieus af. Een zeeforel zwemt met een snelheid van ongeveer 12 kilometer per uur. En kan dit gemakkelijk dagen achtereen. 12 Kilometer per uur komt overeen met 3,33 meter per seconde.

U hoeft dus echt niet langzaam te draaien, om de zeeforel te verleiden. In de koude maanden is de zeeforel wel wat trager.

De beste perioden voor de zeeforel zijn de tijden net voor, tijdens en na hoog water. Zeker de dagen voor en na volle en of nieuwe maan zijn supergoed. Zonsopgang maar ook de ondergang kunnen verrassend zijn.

In Denemarken noemen ze dit de gouden uren. En ook hier geldt weer bij hoog water, de dagen voor en na nieuwe, maar ook volle maan kunnen supergoede resultaten geven. Kortom, u moet er zijn, als de zeeforel er is.

Aan de standaarduitrusting voor het vissen op zeeforel mag zeker een temperatuurmeter voor het water niet ontbreken. Vaak zit de zeeforel daar waar het net een paar tienden van een graad warmer is.

Zeker als u met een dreg vist is een goede onthaak tang een must. Verder heb ik altijd een reserve molenspoel volgespoeld met gevlochten lijn van een kleinere diameter (0,10 en 0,08 mm), schepnet met een korte steel, scherp mes, knippertje voor gevlochten lijn, tangetje voor de splitringen, hakenslijper, wat kunstaas, reserve warteltjes, ringetjes en haken bij me.

Kies een lichte hengel uit waarmee u met uw arm maar zeker ook met uw pols kleine bewegingen aan het kunstaas kunt geven, tijdens het binnen vissen, zodat uw kunstaas telkens net even anders reageert.

Er is geen prooivis, die telkens met dezelfde snelheid in slechts één richting zwemt. Nee, en zeker een gewond visje (gemakkelijke prooi voor de zeeforel) zwemt, maar beter gezegd, schiet alle kanten op met telkens een verandering van snelheid.

Tot slot misschien wel het belangrijkste: vertrouw op uw kunstaas, beweeg u zo rustig mogelijk door het water, ken uw stek, blijf geconcentreerd en geef uw ogen heel goed de kost. Kijk ook goed naar hoe onze Deense vis collegae de zeeforel proberen te verleiden. Denk er aan: het is niet altijd zoals het lijkt………