image description

Tips en tricks voor de zeeforel deel (7)

Tips en tricks voor de zeeforel deel (7) 

Door Ron Smits 

Op korte termijn gaan een paar sportvissers naar het Deense eiland Funen zo’n vijftien kilometer onder Nyborg naar het plaatsje Tarup aan de oostkust. Daarom wordt in dit deel van tips en tricks deze stek als voorbeeld eruit gelicht om de mogelijkheden hier op deze stek te bespreken.

Tarup is een heel bekende voorjaarsstek waar soms grote zeeforellen van in de zeventig centimeter worden gevangen. Zuidelijk van de camping liggen een paar kleine mosselbanken. Je kunt hiernaartoe waden en vissen boven op deze mosselbanken. Voor de camping heb je dicht onder de kust tangewoud en op een tachtig meter uit de kant zeegras.

Doordat het boven het zeegras slechts twee tot twee en een halve meter diep is, warmt het water hier wat sneller op dan voor de landtong, noordelijk van de camping.

Tussen Nyborg en Svendborg bevinden zich een aantal beken. Zeker in het voorjaar is de kans op een net afgepaaide zeeforel groot. Aangezien deze zeeforel een derde van zijn lichaamsgewicht is geraakt zijn deze voor consumptie ongeschikt. Zet deze dan ook weer terug, nadat u hem heel voorzichtig heeft ontdaan van de haak.

Een halve kilometer noordelijk van de camping is het redelijk diep (ca. zes meter) en bevindt zich een landtong met veel tangewoud en stenen, waar de zeeforel zich vaak in kleine scholen ophoudt.

Ook hier bevindt zich op een meter of zestig uit de kust zeegras op slechts drie meter water. Vissers met wobblers zijn door de afstand die ze kunnen behalen (vooral tegen de wind in) sterk in het voordeel in de lente, opzichte van de vliegvissers.

Bij een oostelijke wind en zonneschijn wordt het warmere water naar de kant geblazen, ook warmt het water boven het zeegras wat sneller op. Het gevolg van het naar de kant blazen van het warmere oppervlaktewater is. Dat in de diepere plaats voor de landtong het water langzaam maar zeker opwarmt omdat het koudere water uit de kom weggedrukt wordt door het warmere oppervlaktewater.

Vooral in de latere middag is deze diepere plek voor de landtong wat opgewarmd en dus een heel goede plek voor de zeeforel om te azen. Maar vergeet ook de plaatsen met zeegras niet (redelijk ondiep en dus warmer) Ook dit is een favoriete plek voor de zeeforel.

Dit is dus een ideale locatie om hier een dag te vissen en waar je ook continu in beweging bent en dus een grote oppervlakte af kunt vissen. Een stek met diverse stekken in zich. Bij absolute windstilte zoek dan de plaatsen met een donkere ondergrond op.

Het water wordt hier het snelst opgewarmd. Vergeet echter niet dat dit ook de plaatsen zijn waar het water (als de zon verdwijnt) ook weer het snelst afkoelen.

Door de aanwezige plantengroei (tangewoud) is het zeer aan te bevelen om met een absoluut drijvende lijn te vissen.

Met een zinkende lijn kom je regelmatig tussen het tangewoud verstrikt en tijdens het inhalen trek je je vaak kostbare en/of je dure kunstaas vast in de sterke planten. Een absoluut drijvende lijn is ryujin-pe-lijn-van-momoi-zie hiervoor het testrapport op Total Fishing.

Binnenkort worden op de facebook pagina https://www.facebook.com/zeeforelvangeninDK de vele stekken op het eiland Funen besproken.