image description

Tips en tricks voor de zeeforel (3)

Tips en tricks voor de zeeforel (3) 

Door Ron Smits

Een goede voorbereiding voor het zeeforel vissen gebeurt thuis. Er zijn veel boekjes met stekken voor de zeeforel in Denemarken te koop en ook op internet is veel informatie beschikbaar.

Er is op Facebook een interessante pagina met heel veel informatie over het vissen in Denemarken in het algemeen en over zeeforel in het bijzonder. Dan is er natuurlijk Google Earth, waarop u de bodemstructuur kunt zien en waar je dus je stek voor de dag kunt uitzoeken.

Gegevens over het weer in Denemarken kunt u hier vinden. Zoutgehalte, watertemperatuur, stroming, stromingsrichting en stroomsnelheid kunt u hier vinden.

Een andere interessante website is deze. Hierop vindt u onder layers heel veel informatie over de wind, stroming etc. Het zoeken naar een vakantiehuisje is heel eenvoudig te doen via deze website.

Denk je aan zeeforel in Denemarken, denk je direct aan het zeeforel Eldorado Funen. Dit Deense eiland wordt volop gepromoot door zijn zeeforelproject. Zelf kies ik niet voor Funen, maar voor Langeland. Niet omdat hier meer zeeforel zit, maar omdat je hier minder reistijd verliest om je stekken te bereiken.

Een eiland van ongeveer 50 kilometer van Noord naar zuid en ongeveer 7 kilometer van oost naar west. Een ander heel belangrijk voordeel is dat je hier altijd kunt vissen, waar de wind ook vandaan komt, zonder veel reistijd te verliezen. Met andere woorden je kunt bijna altijd op de meest ideale stek gaan vissen.


1 Steenrif (boven) en een mosselbank onder (deze is ook donkerder van kleur).
2 De kleur zit tussen het steenrif en de mosselbank onder 1 en duidt op een steenrif waarvan de stenen begroeid zijn met klappers.
3 De donkere ondergrond kan zeegras, maar kan ook een klapperveld zijn.
4 Stenen en klappers (donkerder).


5 Hier zie je een mosselbank, deze is nog donkerder dan de structuur onder 3 en 4.
6 Hier zie je heel duidelijk een donkere structuur die zich in redelijk ondiep water water bevindt. Dit is nu een typische plaats waar het water zich in het voorjaar bij zonneschijn sneller opwarmt (en ‘s nachts ook weer sneller afkoelt).
7 Hier zie je een steenrif net voor de landtong. Goed voor de zeeforel.

Mocht je niet direct het verschil tussen stenen, klappers, zeegras en mossels zien dan is dit niet zo erg. Belangrijk is dat deze structuren goed zijn voor de zeeforel. Verder zie je op het bovenstaande plaatje ook dat achter de structuren zich het diepere water bevindt.

Even terug naar een eerder verschenen deel, want daar heb ik besproken dat stukken met een donkere ondergrond sneller opwarmen dan de stukken met een lichte ondergrond. Heel belangrijk om te weten in het voorjaar.

Met de gegevens over de watertemperatuur, de stroming en de wind kun je de meest ideale stek stek bepalen voor die dag. Als je dan ook nog met hoog water ter plaatse bent heb je de meest ideale omstandigheid om een zeeforel te verschalken.

Heel belangrijk bij het zeeforel vissen is heilig geloven in je kunstaas. Je kunt het vertrouwen in je kunstaas krijgen door je in te leven in dat kunstaas. Je moet als het ware in je hengel voelen wat het kunstaas onder water doet.

Kijk goed hoe het kunstaas zich gedraagt tijdens het binnenvissen, maar ook wat het exact doet bij een spinstop. Vis daarom, zeker in het begin, met één en het zelfde kunstaas. Wisselen met kleuren is niet erg, maar vis slechts met één en hetzelfde model tot je blindelings weet hoe het zich gedraagt.

Geloof me dit is echt noodzakelijk als je een goede zeeforelvisser wilt worden. Je moet leren wat een klein stukje vuil aan je haak is en wat een vis. In een eerder deel zie je op een foto een zeeforel en een vals gehaakte zandspiering.


Al 10 jaar lang het kunstaas waarmee ik op zeeforel vis. Boven 12 gram, midden 18 gram en onder 24 gram. Ik heb ook special voor dit kunstaas (elk gewicht) een hengel laten bouwen met het juiste werpgewicht.

Op het moment dat de haak en de zandspiering contact maakten zag ik dat het een klein visje was en geen vuil. Een zeeforel haakt zich heel vaak zelf, dus aanslaan is niet nodig. Zelf vis ik al 10 jaar met één en hetzelfde kunstaas.