Test: NanoFil van Berkley (2)
Door Berthil Bos
Voor mijn testverslag van deze nieuwe lijn van Berkley heb ik deze gedurende een 6-tal visdagen aan de tand gevoeld bij de diverse roofvistechnieken. Al mijn bevindingen heb ik in mijn artikel verwerkt en de conclusie was en is dat deze lijn bestemd is voor de wat meer ervaren visser die weet wat hij er mee kan en wil.
Eigenlijk heb ik deze lijn getest zoals iedereen dat doet als er een nieuwe lijn gekocht wordt: klosje kopen, op de -in mijn geval- reel zetten en gaan met die banaan. Tijdens een visdag kom je er vanzelf wel achter wat de voordelen zijn en natuurlijk ook de nadelen.
Alle technische en theoretische omschrijvingen betreffende deze nieuwe lijn neem ik voor lief, gewoonweg omdat ik als visser maar in één ding geïnteresseerd ben: welke vistechnische voordelen heeft het ten opzichte van een andere lijn.
Natuurlijk worden de aangeven pluspunten uitgeprobeerd, want daar doe je het voor.
Door deze insteek doe ik de ontwikkelaars van deze revolutionaire lijn misschien wat tekort. Dat bleek ook door de reactie van Jan van de Bovenkamp die werkzaam is als Product Manager bij Berkley. Ik had wat feiten over de fabricage door elkaar gehaald. Op mijn antwoord dat dit voor de visser van minder belang is, kreeg ik een eerlijk en duidelijk antwoord; maar voor mij wel! Dit is natuurlijk goed te begrijpen van iemand die aan de wieg heeft gestaan bij de ontwikkeling van Nanofil. Ik zal daarom de reactie van Berkley met jullie doornemen. Ik hoop dat ik hiermee de ontwikkelaars en de techneuten onder ons tevreden stel.
Ik heb het in mijn test over een combinatie van monofiel en gevlochten, maar NanoFil is 100% gevlochten. Dat is volgens Van de Bovenkamp juist de reden waarom dit een echt nieuwe generatie vislijn is. Verder schrijf ik over het samensmelten van de vezels terwijl dit geen smelten is, maar ‘micro-bonding’. Hierdoor gaat de vergelijking met andere lijn niet op voor wat betreft de constructie.
Ook wil men bij Berkley benadrukken dat het verder werpen een belangrijke factor is bij deze lijn. Dit is juist, maar bij het werpend vissen op onze zoetwaterrovers met middel tot zwaar kunstaas is dit in mijn ogen niet relevant aangezien je controle moet hebben over het kunstaas en verre worpen deze controle tenietdoen. Ik maak in mij test een uitzondering voor het werpen met licht kunstaas op bijvoorbeeld roofblei of het wegzetten van een streamer waar het gladde karakter van de lijn wel voordelen heeft en men meer meters kan maken.
Dat praktijk en theorie met elkaar kunnen botsen, blijkt ook nu weer. Ik gaf aan dat NanoFil geen rek heeft en dat dit een groot voordeel is bij de gevoeligheid, maar dit zie je ook bij de gewone gevlochten lijnen. Berkley laat weten dat Nanofil absoluut geen rek heeft en reguliere gevlochten lijnen ongeveer 3 tot 7%, afhankelijk van de weving. Natuurlijk hebben ze hier gelijk, maar tijdens het vissen op roofvis in onze omstandigheden voel ik niet het verschil. Met veel lijn buiten het topoog zoals de zeevissers en andere vistechnieken, kan dit anders zijn.
Nu komen we bij een interessant onderwerp. Ik zei al dat ik klosje kocht en op mijn werpreel plaatste. Nu staat er op de verpakking dat het hier gaat om een ‘Spinning Reel Line’ en dat houdt in dat het niet geschikt is voor het gebruik op een werpreel. Ik was hiervan niet op de hoogte net als andere collega’s en had als fabrikant hier meer aandacht aan besteed, wetende dat er veel roofvissers gebruik maken van een werpreel tijdens het roofvissen.
Maar goed, ik heb dus heel wat uurtjes met deze lijn op mijn reel staan werpen. Het viel mij wel op dat het wat ‘springerig’ was en daardoor het gevaar van het gooien van een pruik iets groter is, maar na enig oefenen en wennen is deze hindernis ook genomen. Ook op de werpreel voldoet NanoFil vooral bij het lichte kunstaas, al moet je dit gladde en ronde spul strak opspoelen zodat de lijn zich niet in de spoel snijdt tijdens een dril van een zware vis.
Berkley was aangenaam verrast met mijn test op de reel en hoopt dat de lijn ook bij deze categorie zal aanslaan. Verder kwam tijdens het gesprek de meest geschikte knoop nog even aan bod en Van de Bovenkamp beaamde dat deze knoop zeer zorgvuldig gelegd moet worden en dat andere knopen die de lijn afklemmen, niet geschikt zijn. Oefen hier eerst zorgvuldig op en bekijk de video van Van de Bovenkam op internet.
De theoretische onjuistheden zijn hiermee rechtgezet.
Berthil Bos.