Terug naar de Guaporé (deel 3)
Door Bram Bokkers
Een vis die echt in het Amazone regenwoud thuis hoort is de peacock bass of pauwstaartbaars. Als kunstaasvisser kan ik me geen mooiere sportvis voorstellen. De manier van vissen is een visueel spel en vergt de grootste concentratie. Wanneer hij je kunstaas van het wateroppervlak weggrist is het een serieuze aanval, een aanbeet zoals je ze hebben wilt.
Een waar gevecht vergt alle oplettendheid om de vis niet te verspelen. En eenmaal in de boot is het een waar schilderij, een vis om in te lijsten.
Met zijn grote bek slokt hij alles op van vissen tot kleine zoogdieren. Peacock baarzen zijn meestal samen. Wanneer je er één vangt zwemt een tweede meestal mee naar de boot. Opletten dus, een dubbel stike is altijd mogelijk!
Ook een diver gevist aan een vliegenhengel is onweerstaanbaar voor deze roofzuchtige vissen.
Een gelukkige visser met een sportvis ten top.
Een pauwstaartbaars is eigenlijk een cichlide die voorkomt in een groot deel van Zuid Amerika waaronder meerdere soorten. De mannetjes worden ook wel een bul genoemd en zijn te herkennen aan een bult op hun voorhoofd. Ze kunnen tot een meter lang worden, maar dit zijn dan wel hele unieke exemplaren.
We vangen allemaal een aantal mooie vissen.
Geen één vis is het zelfde.
Ze hebben allemaal unieke kleur patronen.
De één is nog mooier dan de ander.
Deze kalkoenachtige vogels worden in Braille yuca yuca genoemd. Je zou het niet zeggen op het eerste gezicht, maar ze kunnen goed vliegen en nog beter schreeuwen! In het Engels wordt hij ook wel southern screamer genoemd, in Nederland kuifhoenderkoet.
Ook deze hoenderachtige vogels maken veel kabaal. Soms zitten er wel dertig in één boom. Wanneer ze van je schrikken vliegen ze luidruchtig op en schrik jij het hardst.
Een groot gedeelte van de Guaporé bestaat uit moeras en is de ideale plek om een anaconda te spotten. Dit geld ook voor de traira, ook wel wolfsvis genoemd.
De traira is prachtige, agressief ogende donkerbruine vis met een serieus gebit. Ze kunnen een lengte tot wel één meter bereiken en wel vijftien kilo zwaar worden. Dit laatste kan variëren en is gebiedsgebonden.
Trairas zijn het beste met oppervlakte kunstaas of ondiep lopende pluggen te vangen.
Een aanbeet van deze vis doet niet onder voor die van een peacock bass.
Een vis die ook veel voorkomt in het Amazone gebied is de jacunda. En niet zo grote vis maar met prachtige kleuren. Ondanks zijn geringe grootte zal je dit niet zeggen wanneer hij het op de oppervlaktekunstaas heeft gemunt. Je kan dan weleens bedrogen uitkomen.
Een jacunda is leuk te bevissen met licht materiaal of de vlieghengel. Waar er één zit zitten er meer. Het vangen van grote aantallen is dan ook geen uitzondering.
Barry met een corvina. corvinas bevinden zich meestal in de diepere gedeeltes van de rivier, daar waar het lekker hard stoomt. Het zijn prachtige zilveren vissen en smaken heerlijk op de barbecue.
Het is begin oktober wanneer de luchten samentrekken. Het regenseizoen staat voor de deur. Snel zal de rivier buiten zijn oevers treden en het bos in één groot wetland veranderen. Het is tijd om te gaan.
Aan alles komt een tijd. Het was weer een mooi avontuur. Voordat we weer naar huis vertrekken nemen we het er nog even goed van en galmen de verhalen over tafel. Het was weer een geslaagde reis. Wat zal volgend jaar brengen?
Van 16 tot en met 26 september 2014 organiseert Tight Lines Visreizen wederom een reis naar de Braziliaanse Amazone. Dit keer gaan we naar de Rio Roosevelt en de Rio Aripuana.
Tight Lines organiseert een informatiedag Brazilië Amazone, 15 februari, aanvang 13.00 uur
bij Ahoy Hengelsport te Rotterdam. Graag vooraf even uw komst aanmelden
Te verwachten vissoorten tijdens de reis zijn onder andere arapaima, peacock bass, bicuda, payara, diverse meervalsoorten en pacu.